Dagens overblik: Talkrig om pension, pilotstrejke afblæst og kamp mod udenlandske donorer

NYHEDSOVERBLIK: Den nye aftale om seniorpension bliver angrebet af Socialdemokraterne, der mener, at der bliver snydt med tallene. Og så flyver SAS igen, og regeringen vil øge kontrollen med udenlandske donorer til for eksempel moskebyggerier. Få overblikket her.  

Socialdemokraterne afviser beregningerne bag regeringen, DF og Radikales nye udspil til en seniorpension.
Socialdemokraterne afviser beregningerne bag regeringen, DF og Radikales nye udspil til en seniorpension.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik, som kommer dagen efter, at regeringen sammen med Radikale og DF præsenterede et længe ventet udspil til en ny seniorpension.

Netop det udspil ses af stort set alle, der følger bare lidt med i dansk politik, som statsminister og V-formand Lars Løkke Rasmussens sidste større politiske aftale, før han udskriver valg.

Men mens vi venter på valgkampen, tager vi lige et dyk ned i aftalen om seniorpension, som regeringen ser som sit modsvar på Socialdemokraternes slagnummer til valget om at sikre en differentieret pension. Den nye pensionsaftale har nemlig sat gang i en krig på tal og ord.

For 650 millioner kroner årligt forventer regeringen, DF og Radikale at kunne sende 5.200 nedslidte årligt på seniorpension. Men da Finansministeriet regnede på Socialdemokraternes forslag, rakte 3 milliarder kun til at hjælpe 2.850 personer, skriver Altinget.

"De har en regnemaskine til vores politik, og en anden til deres egen politik. Jeg synes, at de misbruger embedsapparatet og vildleder befolkningen. Det er uhæderligt," siger Mattias Tesfaye (S), der er medlem af beskæftigelsesudvalget.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser kritikken.

"Det er to forskellige ting. Arbejdsudbuddet i vores seniorpension er på minus 800 personer, mens Socialdemokraternes landede på minus 2.400."

Læs også

Mere kritik af beregninger
Og i Berlingske langer den liberale tænketank Cepos ud efter Finansministeriets regnestykke, fordi regeringen medtager positive arbejdsudbudseffekter fra finansloven.

Og den måde at regne på møder nu massiv kritik fra Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, der "aldrig har set noget lignende".

Troels Lund Poulsen afviser dog, at regeringen har sminket tallene i aftalen: ”Nogle af de elementer, der var i finansloven, forstærker vi nu med 185 millioner i år,” siger han til Berlingske.

K afviser ikke samarbejde med Stram Kurs
Ifølge den nyeste måling fra Megafon – og første måling siden Stram Kurs blev opstillingsberettiget til valget – står partiet til at komme i Folketinget med 2,7 procent af vælgerne, skriver Politiken.

Megafon påpeger dog selv, at der er stor usikkerhed om resultatet. I øvrigt er partileder Rasmus Paludan ifølge Ekstra Bladet i går blevet sigtet for at udtale sig racistisk i flere af sine youtube-videoer, hvilket han allerede er dømt for en gang.

Men det forhindrer ikke Konservative og Venstre i at overveje, hvordan man eventuelt vil kunne samarbejde med Stram Kurs i Folketinget.

"Det er ikke Sverige det her. Der er ikke nogen mandater, der er finere end andre. Men jeg har meget, meget svært ved at se, hvad i alverden vi skal samarbejde om," siger K-formand Søren Pape Poulsen til Politiken.

Venstres politiske ordfører, Britt Bager, vil slet ikke tage stilling til et eventuelt samarbejde endnu. Det må være op til Lars Løkke Rasmussen at afgøre efter valget, lyder det.

Mere kontrol af penge til moskebyggeri
I fremtiden skal der både være en liste over hadprædikanter, som ikke må komme ind i Danmark, og en over donorer, skriver DR.

Derfor vil regeringen og DF lave en liste over personer, selskaber og statslige organer, som får et forbud mod at donere penge til for eksempel moskébyggerier eller specifikke trossamfund.

Forbuddet – der skal gælde i op til to år – skal kunne gives, hvis der er en hensigt om at modarbejde det danske demokrati og danske frihedsrettigheder.

Og hvis en forening i Danmark overtræder forbuddet og modtager penge fra nogle på listen, vil de få konfiskeret pengene og få en bødestraf.

"Formørkede kræfter skal ikke få held med at ødelægge vores land, og derfor skal vi gøre alt for at sikre, at der ikke bliver ydet økonomisk fra udlandet, hvis hensigten er at forsøge at påvirke vores frihedsorienterede samfund," siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til DR.

Pilotstrejke afblæst
Efter syv dages strejke og 4.000 aflyste flyafgange lykkedes det torsdag aften efter ét døgns maratonforhandlinger at lande en ny aftale mellem SAS og deres piloter.

SAS og selskabets piloter fandt et kompromis, begge parter kunne skrive under på, så strejken kunne afsluttes. Men vejen dertil havde ikke været let, erkendte den danske pilotformand René Arpe efterfølgende.

"Det har været en hård mægling, og det har været nødvendigt for mægleren at skubbe lidt til os og SAS en gang imellem. Begge parter har taget noget og givet lidt. Men nu står vi her," sagde den danske pilotformand ifølge TV 2 torsdag aften i Oslo, hvor forhandlingerne var gået i gang onsdag formiddag.

Overenskomsten gælder de næste tre år, men kan opsiges efter to. Det var en lignende tidsramme, man aftalte i 2017, da den forrige overenskomst blev indgået.

Læs mere om aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00