Dagens overblik: Tesfaye svarer på omfattende kritik af nyt lovforslag

NYHEDSOVERBLIK: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye forstår ikke, at kritikere af nyt lovforslag insisterer på, at "fremmedkrigere" skal haves deres sag prøvet ved en domstol. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til tirsdagens udgave af Altingets politiske nyhedsoverblik. 

Vi begynder hos udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), der er endt i et politisk stormvejr.

Det er sket, efter at regeringen i sidste uge præsenterede et siden meget omstridt lovforslag, L 38, der vil lade ministeren og ikke som i dag domstolene fratage indfødsretten fra danske statsborgere med dobbelt statsborgerskab. 

Blandt andet har Dommerforeningen, Amnesty, Retspolitisk Forening, Institut for Menneskerettigheder, en række professorer og flere partier kritiseret lovforslaget for at krænke retssikkerheden og for at risikere at bryde Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. 

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye svarer i dag på kritikken i et interview med Berlingske.

Her forsvarer han forslaget og siger, at retssikkerheden bevares, fordi myndighedernes afgørelser vil kunne ankes til en domstol. 

"Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal insistere på at få fremmedkrigeres sag prøvet, hvis de ikke selv insisterer på det. Vores udgangspunkt er, at de afgørelser, der træffes af de danske myndigheder, er rigtige, og hvis folk er utilfredse med de afgørelser, kan man påklage det til en dansk domstol," siger Mattias Tesfaye til avisen. 

Der var høringsfrist for lovforslaget, som blev offentliggjort af regeringen i sidste uge, mandag klokken 12.00. Det forventes, at Folketinget skal førstebehandle forslaget allerede i løbet af denne uge. 

Lækket udkast til Støjberg-kommission
Der er blevet lækket et udkast til opdraget for den undersøgelseskommission, der skal nærstudere forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ageren i den såkaldte barnebrudssag. 

Politiken er i besiddelse af udkastet, der ifølge avisen indeholder en række spørgsmål, som kommissionen skal søge svar på.

Den skal blandt andet undersøge, hvilken ministeriel rådgivning Inger Støjberg fik inden udsendelsen af instruksen om adskillelse af asylpar, hvornår hun fandt ud af, at instruksen var ulovlig, og hvordan hun reagerede på det.

Det fremgår også af udkastet, at kommissionen får to år at arbejde i, og at den vil kunne inddrage udtalelser fra embedsmænd. 

Staten vil støtte oliejagt med 20 milliarder kroner
Staten vil frem mod 2042 efter planen poste 20 milliarder skattekroner i oliejagten i Nordsøen i form af investeringer og skatterabatter. 

Det skriver Altinget på baggrund af et folketingssvar fra skatteminister Morten Bødskov (S) forud for et samråd torsdag, hvor hele fire af regeringens ministre deltager. 

Alternativet kritiserer, at staten i disse klimakrisetider vil bruge penge på udvinding af fossile brændsler.

"Det er ufatteligt mange penge at bruge på noget, som direkte modarbejder den grønne omstilling,” siger Alternativets klima- og energiordfører, Rasmus Nordqvist, til Altinget.

Du kan læse mere ved at følge linket herunder.

Læs også

Bødskov åbner for lavere renter på arveafgiftsafdrag
Det har skabt bekymring i erhvervslivet, at regeringen vil rulle lempelsen af arveafgiften tilbage til de oprindelige 15 procent.

Regeringen har derfor lagt op til, at afgiften kan betales over en periode på 30 år mod tre procent i rente. Men den rente er for høj, lød det fra erhvervslivet, da Børsen i sidste uge kunne beskrive forslaget fra regeringen.

Nu siger skatteminister Morten Bødskov i Børsen, at rentesatsen er til forhandling. 

"Vi har ikke lagt os fast på, hvad det er for en model, der skal gøre sig gældende på det her område. Vi kommer til at diskutere henstandsordningen, og udgangspunktet er, at det skal være med et retskrav på 25-30 år. Hvad vilkårene i øvrigt vil være for modellen, bliver en del af de drøftelser, vi skal have nu," siger Morten Bødskov til avisen.

Hækkerup overvejer at droppe Easy Translate
Forud for at samråd tirsdag om tolkeselskabet Easy Translate har justitsminister Nick Hækkerup i et folketingssvar skrevet, at regeringen overvejer at rykke kontrakten med selskabet itu.

Det skriver Information.

Ifølge avisen skriver Hækkerup, at han har bedt Kammeradvokaten undersøge, om der "kan gøres væsentlig misligholdelse gældende over for EasyTranslate, så kontrakten kan hæves". 

Hækkerup har ligeledes bedt Rigspolitiet forberede en "exitplan" for både Rigspolitiet og Easy Translates forpligtelser, hvis samarbejdet ophører.

Både Venstre og Dansk Folkeparti opfordrer i dag ministeren til at annullere kontakten med tolkeselskabet øjeblikkeligt, skriver Jyllands-Posten.

Parlamentsformand afviser Brexit-afstemning
Formanden for det britiske parlament afviste mandag at lade premierminister Boris Johnson sætte den Brexit-aftale, som han har landet med EU, til en vejledende afstemning i parlamentet.

Det skyldes, at reglerne for det britiske underhus dikterer, at det samme spørgsmål ikke må fremsættes to gange i træk. Og da Brexit-aftalen var til debat i parlamentet lørdag, måtte formand John Bercow afvise Johnsons ønske.

Tirsdag kommer parlamentarikerne alligevel til at behandle Brexit-aftalen, når regeringen fremsætter den lovgivning, der er nødvendig for at gøre aftalen til virkelighed. Men det sker altså uden en afklaring af, hvorvidt selve aftalen har opbakning.

Det skriver Altinget EU.

Det sker i dag

  • Klokken 14.00: Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd om tolkeselskabet Easy Translate.
  • Klokken 14.00: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal i samråd om mangelfulde brystkræftundersøgelser i Region Sjælland.
  • Klokken 17.00: Det bliver offentliggjort, hvem der vinder udbudet af den nye DAB-radiokanal. Radio24syv, Radio Loud og DK4 er i ansøgerfeltet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00