Dagens overblik: Tesfayes hastelov kan åbne for at gøre folk statsløse

NYHEDSOVERBLIK: Regeringens hastelov om at fratage statsborgerskab er i strid med konventioner, advarer Institut for Menneskerettigheder. LA's hovedbestyrelse truede i internt brev med at smide Ammitzbøll ud. Og britisk lynvalg kan være på vej. Få det hurtige overblik.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til dig, der gerne vil have styr på morgenens politiske nyheder denne onsdag. Det får du her:

Vi begynder med den hastelov, som Mattias Tesfaye vil have igennem Folketinget i denne uge, men som har mødt hård kritik. For nu bliver den angrebet på endnu et punkt, skriver Politiken.

Loven skal give ministeren mulighed for alene at afgøre, om fremmedkrigere skal have frataget deres danske statsborgerskab. Regeringen er blevet beskyldt for at gøre op med magtens tredeling, fordi man ikke vil lade det være op til en domstol.

Og nu siger Institut for Menneskerettigheder, at loven også er i strid med FN’s statsløsekonvention.

For lovforslaget åbner reelt for at gøre folk statsløse, siger instituttets direktør, Jonas Christoffersen:

"Regeringen siger, at hvis den person, man har i sigte, hurtigt kan få statsborgerskab i et andet land, hvis vedkommende har fået frataget sit danske, så vil personen ikke være statsløs særlig længe, og så må man leve med det," siger han.

"Men det åbner konventionerne ikke for," forklarer Christoffersen.

Konventionen siger, at en stat inden en frakendelse af statsborgerskab skal vurdere, om personen har et andet statsborgerskab. Ikke om han eller hun kan få et nyt.

Altinget spurgte forleden en juraprofessor, hvad argumenterne er for at lægge afgørelsen om statsborgerskabet hos henholdsvis ministeren, Folketinget eller domstolene. Det kan du læse her.

Lovforslaget bliver førstebehandlet i dag klokken 10.

Lynvalg kan være på vej i Storbritannien
I den never-ending story om Brexit trækker det nu op til et hurtigt valg i Storbritannien. Det skriver Altinget.

I går tirsdag fik Boris Johnson ellers en stor sejr, hvor parlamentet stemte ja til at gå i gang med at implementere den Brexit-aftale, han har landet med EU.

Men kort efter stemte parlamentet nej til Johnsons forslag til en stram tidsplan, så nu opfordrer EU-præsident Donald Tusk de øvrige medlemslande til at give briterne lov til en ny udsættelse. Det kan blive helt frem til slutningen af januar næste år.

Det forlyder nu, at Boris Johnson vil forsøge at udskrive et nyvalg, og det tyder på, at han kan få godkendt den beslutning i parlamentet. 

Læs mere her.

Truede med at fyre Ammitzbøll-Bille
Liberal Alliance er nede på tre folketingsmedlemmer, efter at tidligere minister og nummer to i partiet Simon Emil Ammitzbøll-Bille i et brev tirsdag meddelte, at han har meldt sig ud af LA.

Ammitzbøll er uenig i den linje, der bliver lagt under den nye politiske leder Alex Vanopslagh, skrev han på Facebook.

Men partiet var tilsyneladende også utilfreds med Ammitzbøll-Bille. I hvert fald er Ekstra Bladet kommet i besiddelse af et brev fra en række medlemmer af partiets hovedbestyrelse til leder Alex Vanopslagh, hvor de i skarpe vendinger langer ud efter den tidligere partiprofil.

I brevet bliver Simon Emil Ammitzbøll-Bille beskrevet som illoyal. Og afsenderne varsler partitoppen om, at man overvejer at indkalde til et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde for at få ham ekskluderet.

Hele dramaet og uenighederne i Liberal Alliance ligner den splittelse, der har været i Venstre. Det skriver Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, i denne analyse.

Læs også

Farvel til Radio24syv
Om en uge er det slut med at lytte til Radio24syv. Til gengæld kan danskerne se frem til en ny radiokanal til foråret. 

Det står klart, efter at Radio- og Tv-nævnet tirsdag meldte ud, at den nye radiokanal Loud får den plads på dab-båndet, som Radio24syv ellers havde udset sig. Det skriver blandt andre Altinget.

På dagen for beskeden satte chef på Radio24syv Mikael Bertelsen flaget på halv, mens redaktøren på Radio Loud turnerede medierne rundt for at fortælle om det nye projekt.

På sociale medier begræder mange, at Radio24syv må lade livet. Det gælder blandt andre tidligere folketingsmedlem Laura Lindahl (LA). Det var ellers hendes partifælle daværende kulturminister Mette Bock (LA), der stod i spidsen for den medieaftale, der er blevet kaldt første skridt mod Radio24syvs endeligt.

 

Det sker i dag

  • Klokken 7.45: Forhandlinger om finanslov. Enhedslisten møder op hos finansminister Nicolai Wammen (S).
  • Klokken 9: Åben høring om Medicinrådet.
  • Klokken 10: Møde i folketingssalen. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfayes lovforslag om at fratage fremmedkrigere deres statsborgerskab førstebehandles, og der er ministrenes spørgetid.
  • Klokken 14: Statsministeren orienterer Det Udenrigspolitiske Nævn om sidste uges EU-topmøde. Umiddelbart efter ved et møde klokken 14.30 orienterer hun Europaudvalget om samme.
  • Klokken 14: Justitsminister Nick Hækkerup (S) i åbent samråd om Dan Bunkering-sagen.
  • Klokken 15: Radio- og tv-nævnet offentliggør en evalueringsrapport, hvor nævnet forklarer, hvorfor radiokanalen Loud vandt udbuddet om ny public service-radiokanal på dab. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00