Dagens overblik: Thulesen Dahl følger formandsrygter i Venstre tæt

NYHEDSOVERBLIK: DF-formand Kristian Thulesen Dahl følger formandsrygterne i Venstre med spænding. SF vil forbyde e-cigaretter med smag, mens Mette Frederiksen kan se frem til hårde forhandlinger om nedslidte i august. Få dagens politiske overblik her. 

Velkommen til dagens politiske overblik.

Både før, under og efter valgkampen har ét af de helt store samtaleemner om Venstre været fremtiden for Lars Løkke Rasmussens fortsatte formandskab i partiet.

I et stort interview til Politiken understreger DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der fylder 50 år i morgen, vigtigheden i, at Venstre får en afklaring på ledelsesposten.

”Det er klart, det iagttager vi udefra og afventer med spænding, hvad de når frem til, for det er jo lidt afgørende også i forhold til at få bygget et troværdigt borgerligt alternativ op,” siger Kristian Thulesen Dahl til avisen.

Han vil ikke forholde sig til, hvem der bør fortsætte som V-formand, og afviser dermed samtidig at svare på, om Kristian Jensen ville være en oplagt arvtager, i tilfælde af at Lars Løkke Rasmussen ikke fortsætter.

Under valgkampen bebudede Lars Løkke Rasmussen selv, at han agtede at fortsætte som V-formand, selvom regeringsmagten skiftede til Socialdemokratiet.

SF vil forbyde e-cigaretter med frugtsmag
Det ville give ”rigtig god mening” at forbyde smag i e-cigaretter.

Det siger SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Ifølge ordføreren er det ”rent ud sagt forkasteligt”, at man kan købe smagsvarianter, der appellerer til, at mindreårige begynder at ryge. 

”Man kunne forestille sig, at det ville afholde unge fra at bruge det, bare fordi de synes, det smager godt. Cigaretter er generelt skadelige, og derfor bør det overhovedet ikke smage sådan, at man får lyst til at bruge det som slik,” siger Kirsten Normann Andersen.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, deler dog ikke samme begejstring for ideen. Hun frygter, at et forbud vil få folk til selv at blande uregulerede smagsstoffer i deres e-cigaretter.

Hårde pensionsforhandlinger i sigte
Da den nye regering fremlagde sit politiske forståelsespapir for godt en måned siden, bed flere mærke i, at der i aftalen intet stod om differentieret pensionsalder – et udspil, som ellers under valgkampen var en mærkesag for det nye regeringsparti.

Statsminister Mette Frederiksen (S) understregede hurtigt efter regeringsdannelsen, at regeringen – på trods af det manglende punkt i aftaleteksten – vil kæmpe for at indføre en ret til tidlig pension for nedslidte.

I en analyse i dagens Ekstra Bladet skriver politisk kommentator Hans Engell, at Mette Frederiksen allerede i begyndelsen af august vil fremlægge sin plan og sætte sig i spidsen for forhandlingerne sammen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Hans Engell omtaler de kommende forhandlinger som ”den afgørende svendeprøve” for den nykronede statsminister.

”Det er her, hun nu skal levere, og formentlig håber hun på, at en ordning kan være på plads, så den bliver en del af en finanslovsaftale for 2020. Hvis det ikke lykkes, har Mette Frederiksen ikke talt om nogen plan B. Én ting er dog sikkert: Nyvalg får vi ikke,” skriver Hans Engell i avisen.

Stadig færre børn får udskudt skolestarten
Siden 2009 er andelen af børn, der har sen skolestart i 0. klasse, halveret.

Det skriver folkeskolen.dk på baggrund af en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Ifølge Danmarks Statistik kan det blandt have haft en indflydelse, at 0. klasse blev obligatorisk i 2009, samt at flere kommuner to år efter indførte vurdering af de børn, hvor forældrene ønsker en sen skolestart.

SF’s børne- og undervisningsordfører frygter, at udviklingen skyldes overvejelser om, hvad der er bedst for kommunekassen, frem for hvad der er bedst for barnet.

Formand for børnehaveklasselederne Pia Jessen er dog ikke i tvivl om, at der sker økonomisk kassetænkning i nogle kommuner. 

"Tidligere var der mere dialog, om de her børn skulle starte eller ej. I dag er det ofte en beslutning, der bliver taget på chefniveau,” siger hun til folkeskolen.dk.

Danske Beredskaber ensretter afbrændingsforbud i hele landet
Det kan som dansker være helt og aldeles slut med at tænde op i grillen eller ukrudtsbrænderen, når en hedebølge rammer landet.

For selvom landet bliver underlagt afbrændingsforbud, når sommervarmen trykker, har der hidtil været forskellige procedurer i kommunerne for, hvad sådan et forbud betyder.

Men dét skal være slut nu, udtaler Danske Beredskaber i en pressemeddelelse, der mener, at de kommunale forskelle har skabt forvirring blandt både borgere og medier.

De har derfor taget konsekvensen og ensrettet skabelonen for afbrændingsforbud, så den som udgangspunkt er ens i hele landet.

”Det er ikke hensigtsmæssigt, at man som borger skal huske så mange forskellige udgaver af afbrændingsforbud, blot fordi man bor i én kommune, arbejder i en anden og måske har sommerhus i en tredje. Det skal være let og overskueligt at finde ud af, hvad man må og ikke må, så vi forhåbentlig kan reducere antallet af naturbrande," siger sekretariatschef Bjarne Nigaard. 

Det sker i dag:

Færøerne fejrer i dag deres nationaldag – også kendt som Ólavsøka. Færøernes lagmand, Aksel V. Johannsen, meddelte i maj, at han vil udskrive valg på nationaldagen. Valget ventes udskrevet til afholdelse 31. august, hvilket er den senest mulige valgdato, da regeringen så har siddet i hele valgperioden.

Forrige artikel Nyvalgt fra Nye Borgerlige: Hvis du er en idiot, kalder jeg dig en idiot – selvfølgelig med respekt Nyvalgt fra Nye Borgerlige: Hvis du er en idiot, kalder jeg dig en idiot – selvfølgelig med respekt Næste artikel Færinger skal til stemmeurnerne Færinger skal til stemmeurnerne
Jobcentre dropper effektivt redskab trods markante resultater

Jobcentre dropper effektivt redskab trods markante resultater

AKTIVERING: Et år efter at have været i revalidering er næsten halvdelen i job eller under uddannelse. Så det er en kortsigtet prioritering, når kommunerne fravælger revalidering for at spare penge, lyder kritikken på baggrund af ny analyse.