Dagens overblik: To ud af tre regeringspartier vil droppe regionerne

OVERBLIK: Kun Venstre vil i regeringen beholde regionerne, Socialdemokratiets støttepartier presser på for et grønt super-ministerium, og finansminister Kristian Jensen (V) afviser at diktere regnemodeller. Få dit politiske overblik her.

Både Konservative og Liberal Alliance ønsker at afskaffe regionerne.

Det skriver Ritzau ifølge DR.

Venstre er åben over for strukturelle ændringer af regionerne, men vil gerne bevare dem.

Debatten om regionernes fremtid er blusset op, efter at DF-formand Kristian Thulesen Dahl i et interview med Politiken, udtaler, at regionerne skal afskaffes i forbindelse med en ny sundhedsreform, der skal forhandles i efteråret. Her kalder han afskaffelsen af regionerne for et af partiets vigtigste krav.

Socialdemokratiet afviser at droppe regionerne.

”Svaret er at videreudvikle regionerne og styrke det nære og sammenhængende sundhedsvæsen i alle dele af Danmark,” siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S) ifølge DR.

Røde partier vil have grønt super-ministerium
Hvis magten skifter efter næste valg, skal den grønne politik stå langt stærkere i regeringsarbejdet end i dag, lyder det fra SF, Alternativet og Enhedslisten. Det skriver Altinget.

Uafhængigt af hinanden ønsker de, at en ny regering opretter et nyt super-ministerium for det grønne område med muskler til at matche Finansministeriet.

"Den grønne politik skal stå langt stærkere, når vi får et nyt flertal. Der er brug for at give grøn omstilling og klima en langt mere central placering," siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr til Altinget.

DF: Positive EU-toner fra Venstre gør det mere besværligt
I et interview med Berlingske opfordrer DF-formand Kristian Thulesen Dahl Venstre til at genfinde den mere EU-skeptiske linje, som partiet ifølge ham havde for bare nogle år siden.

Han håber, at det kan ske i diskussioner både op til og efter et valg.

”Når Venstre flytter sig i sin politik og fjerner sig på væsentlige områder fra DF, og dermed det, vi i højere grad så fælles på for kort tid siden, er det klart, at så bliver tingene mere besværlige – så er der mere at arbejde med,” siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

Kristian Jensen vil ikke pille ved Finansministeriets regnemodeller
Finansminister Kristian Jensen (V) afviser at diktere, hvordan Finansministeriet skal regne på dynamiske effekter indenfor velfærdsområdet, skriver Jyllands-Posten.

”Finansministeriet beslutter uden politisk indblanding, hvilke effekter der skal lægges ind i regnemodellerne. Det skal ikke være politikere, der dikterer, hvad der skal lægges ind,” siger han.

Det sker i kølvandet på, at socialdemokraternes Pernille Rosenkrantz-Theil og Ane Halsboe-Jørgensen i en ny bog argumenterer for, at man skal udbrede den nyopfundne socialøkonomiske regnemodel SØM. Det mener finansministeren ikke er muligt. Samtidig forklarer han, at Finansministeriet ikke har midlerne til at forske i dynamiske effekter på velfærdsområdet.

Flertal vil stramme hvidvask-reglerne
Socialdemokratiet har fremsat fem nye forslag til at stramme op på hvidvask-reglerne. Forslagene kommer som reaktion på den omfattende sag om mulig hvidvask igennem Danske Bank. Det skriver Finans.dk.

Blandt forslagene er en ny fast track-ordning hos bagmandspolitiets hvidvaskafdeling. Her kan pengeinstitutter få en indberetning foran i køen, hvis man vurderer, at der er tale om en åbenlys lyssky transaktion, som bruges til at hvidvaske et ulovligt udbytte.

Ifølge Finans.dk møder det opbakning fra både Dansk Folkeparti og SF.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) ser frem til at diskutere forslagene ved forhandlingsbordet: ”De løber en åben dør ind. Jeg har den opfattelse, at vi skal høre til blandt de lande i Europa, der har den strammeste hvidvasklovgivning,” siger han.

Det sker i dag

  • Dansk Folkeparti afslutter sit sommergruppemøde
  • Liberal Alliance starter sit sommergruppemøde.

Forrige artikel Vennerne presser S: Vil have grønt super-ministerium Vennerne presser S: Vil have grønt super-ministerium Næste artikel Chefredaktør for nyt DF-medie: Partiet dikterer ikke indholdet. Men ... Chefredaktør for nyt DF-medie: Partiet dikterer ikke indholdet. Men ...