Dagens overblik: To partier er ude af forhandlinger om coronahjælp

NYHEDSOVERBLIK: Feriepengene er en knast i forhandlinger om hjælpepakker. EU's forslag om mindsteløn ser ud til at tage hensyn til Danmark. Støjberg advarer mod "feministisk hævntørst", og det er pludselig blevet billigere at stoppe stigende pensionsalder. Få det hurtige overblik.

Godmorgen og velkommen til den korte gennemgang af dagens vigtigste politiske nyheder denne tirsdag.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og ordførerne fra Folketingets partier måtte i går gå hjem i seng med uforettet sag. Ministeren havde håbet at lande en aftale om hjælpepakker til erhvervslivet for at holde hånden under de brancher, der er trængt af coronarestriktionerne, men det lykkedes ikke.

Dansk Folkeparti og Liberal Alliance forlod forhandlingerne, fordi de med egne ord ikke kunne komme igennem med deres krav, skriver TV 2.

Resten af partierne forhandler videre med regeringen tirsdag, og Kollerup siger til TV 2 News, at han satser på at lukke aftalen i dag. Spørgsmålet om danskernes feriepenge er fortsat en knast. Venstre ønsker ligesom DF, at de sidste to uger af de indefrosne feriepenge skal udbetales for at sætte gang i økonomien, men det afviser regeringen.

Forslag om mindsteløn tager hensyn til Danmark
I morgen onsdag fremlægger EU Kommissionen et forslag, som er ventet med frygt og spænding fra dansk side. Kommissionen foreslår med et direktiv at indføre mindsteløn på europæiske arbejdsmarkeder.

Det har på forhånd bekymret Danmark, fordi det her er arbejdsmarkedets parter, der bliver enige om lønniveauerne. Men Kommissionens forslag kommer formentlig til at tage tydeligt hensyn til lande som Danmark, erfarer Altinget fra flere kilder i Kommissionen. Tingene kan stadig nå at ændre sig, men du kan læse om, hvad vi foreløbig ved i analysen her.

Billigere at stoppe stigende pensionsalder
Prisen på at tage tempoet ud af den stigende pensionsalder eller helt at stoppe stigningen har fået et nøk ned.

Uden den store opmærksomhed har Finansministeriet nemlig justeret sine regnemetoder på en måde, så det giver mindre udslag i arbejdsudbuddet, når man skruer på pensionsalderen. Det skriver Altinget.

”Det vil klart have en effekt,” siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Torben M. Andersen, men understreger, at det stadig vil være dyrt og risikabelt at gå væk fra den stigende pensionsalder.

Hvornår kommer vaccinen?
Overlæge på Hvidovre Hospitals corona-afdeling, Thomas Benfield, forventer nu at modtage de første sendinger af en coronavaccine et halvt år, før han tidligere havde troet. Det fortæller han i denne udgave af Altingets daglige, korte podcast om et aktuelt emne.

Lyt med her.

"Feministisk hævntørst"
Debatten om sexkrænkelser angriber nu afgørende værdier, og det kan få uoverskuelige konsekvenser for forsvarsløse mænd. Det siger Venstres næstformand og retsordfører, Inger Støjberg, som nu igen blander sig i debatten efter sagerne om Morten Østergaard og Frank Jensen.

Hun kalder det afgørende, at ingen udsættes for alvorlige krænkelser, "men vi er endt et sted, hvor kvinder har alle kort på hånden," siger Støjberg. Hun mener, at kvinderne optræder som både anklagere, vidner og dommere, så de angrebne mænd ingen retssikkerhed har. 

"Debatten er præget af feministisk hævntørst med så ekstremt meget vrede, at man er på vej til at sætte vigtige principper over styr," siger Inger Støjberg. 

Find interviewet her

Det sker i dag

  • Alle nordiske stats- og regeringschefer samt Nordisk Råds medlemmer deltager i dag i et virtuelt topmøde om coronavirus, hvor FN's  generalsekretær, António Guterres, også deltager. 

  • Erhvervsminister Simon Kollerup (S) leder fortsatte forhandlinger med Folketingets partier om hjælpepakker til erhvervslivet.

  • Klokken 14: Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal svare på spørgsmål om regeringens foreslåede besparelser på uddannelsesinstitutionernes markedsføringsbudgetter. 

  • Klokken 14.15: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) skal svare på spørgsmål om salg af ulovlige cigaretter i danske butikker.

  • Klokken 15: Transportminister Benny Engelbrecht (S) skal efter ønske fra Venstre redegøre for, hvordan han vil sikre, at flyselskaber efterlever gældende lov og tilbagebetaler danske kunder for aflyste flyrejser.

  • Klokken 15.15: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal i samråd om parallelsamråd i muslimske kulturer. Tesfaye skal blandt andet redegøre for, hvad regeringen vil gøre ved, at der blandt andet i Odense findes imam-råd og parallelle retsinstanser, der tilsidesætter danske love og skikke. 

 

Forrige artikel Nyt udspil om mindsteløn tager hensyn til dansk model Nyt udspil om mindsteløn tager hensyn til dansk model Næste artikel Sidste chance inden valget: Tre bøger, der gør dig klogere på USA Sidste chance inden valget: Tre bøger, der gør dig klogere på USA