Dagens overblik: Topdiplomat får kritik af Rigsrevisionen

NYHEDSOVERBLIK: Rigsrevisionen kritiserer Peter Taksøe-Jensens ledelse af den danske ambassade i Indien. Røde partier vil adskille anklagemyndigheden fra Justitsministeriet. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Peter Taksøe-Jensen får skarp kritik af Rigsrevisionen.
Peter Taksøe-Jensen får skarp kritik af Rigsrevisionen.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske overblik.

Vi lægger ud med BT, der har fået indsigt i en rapport fra Rigsrevisionen i 2017.

Den viser, at topdiplomat og nuværende danske ambassadør i Indien Peter Taksøe-Jensen har fået skarp kritik for sin ledelse af ambassaden i New Delhi.

"Der er ingen tvivl om, at der er tale om alvorlig kritik. Der er tale om forholdsvis mange kritikpunkter og nogle ret kritiske bemærkninger," siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, til BT.

Rigsrevisionen har blandt andet slået ned på, at ambassaden har brudt reglerne for tjenesterejser, samt fejl i ambassadens regnskaber.

Inden Peter Taksøe-Jensen kom til Indien, var han fra 2010 til 2015 Danmarks ambassadør i USA. I september 2015 blev han desuden udpeget af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at stå for en omfattende udredning af dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Læs også

Røde partier: Gør anklagemyndigheden uafhængig
Enhedslisten, Alternativet og Radikale vil fjerne anklagemyndigheden fra Justitsministeriet.

Det skriver Politiken.

Forslaget kommer i kølvandet på Politikens interview med rigsadvokat Jan Reckendorff i weekenden. Her fortæller han, at han ser det som sin opgave at føre regeringens politik ud i livet.

Det får de røde partier til at kræve, at anklagemyndigheden bliver gjort uafhængig.

"Vi vil have anklagemyndigheden adskilt, så det ikke ligger under Justitsministeriets organisation, men bliver fuldstændig uafhængigt," siger Alternativets retsordfører, Josephine Fock, til Politiken.

Enhedslisten kræver milliarder af Frederiksen
I dag mødes Enhedslisten til sommergruppemøde på Hvidovre Hospital, og som valget af lokation nok antyder, står sundhed højt på partiets dagsorden frem mod valget.

Allerede inden partiet har indfundet sig på hospitalet, har partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, åbnet ballet med et krav til Socialdemokratiets formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen.

Ifølge Jyllands-Posten kræver Enhedslisten, at sundhedsvæsenet får ekstra to milliarder kroner i 2019.

"Det er ikke nok at stoppe nedskæringer eller reparere de værste af Løkkes skader. Velfærden skal udvides, og det kræver altså mange tusinde ekstra kolleger til vores offentligt ansatte," siger Pernille Skipper ifølge Jyllands-Posten.

Både Løkke og Frederiksen taber opbakning
Den nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, og hans modkandidat, Mette Frederiksen, er begge blevet mindre populære blandt vælgerne.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Her svarer 30 procent, at de foretrækker Mette Frederiksen som statsminister. Det er en tilbagegang på to procentpoint fra den sidste måling. Blot 22 procent synes, at Lars Løkke Rasmussen skal fortsætte, og det er et dyk på tre procentpoint.

Læs mere på Altinget, hvor du også kan se, hvordan tilslutningen til de to statsministerkandidater ser ud blandt støttepartiernes vælgere.

Regeringen vil give 100 millioner til psykisk syge
På den kommende finanslov skal der afsættes 100 millioner kroner til de danskere, der er mest plaget af psykiske lidelser.

Det foreslår regeringen ifølge Politiken.

Den ekstra pengesæk kommer oven i de 200 millioner, der allerede er afsat til psykiatrien i forbindelse med økonomiforhandlingerne med Danske Regioner før sommerferien.

"Vi er simpelthen nødt til at gøre noget fundamentalt anderledes for de allermest psykisk syge medborgere," siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Politiken.

De ekstra kroner skal gå til specialiserede teams i børne- og ungdomspsykiatrien samt en ny type intensive sengeafsnit til de voksne borgere, der er mest plagede af psykisk sygdomme.

Konservative har fundet Abildgaards vikar
De to profiler fra Nye Borgerlige Pernille Vermund og Mette Thiesen, der tidligere har været folketingskandidater for Konservative, har takket nej til at vikariere for Mette Abildgaard, der går på barsel i efteråret.

Det betyder, at det er Allerøds tidligere borgmester Erik Lund, der kan indtage en plads i Folketinget, når det åbner i starten af oktober.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Klokken 13:30: Enhedslisten holder pressemøde i anledning af sit sommergruppemøde på Hvidovre Hospital.
  • Klokken 14:00: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) lancerer et partnerskab med Realdania, der skal ruste danske byer mod stigende havvand.
  • Klokken 19:30: Venstre i Ringkjøbing-Skjern skal vælge Esben Lunde Larsens afløser som folketingskandidat. Der er kampvalg mellem fem kandidater.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00