Dagens overblik: Topøkonomer vil sende forbrugspenge direkte til personer med lave indkomster

OVERBLIK: Den bedste måde at kickstarte dansk økonomi efter corona er at sende penge direkte til personer med lave indkomster, mener to topøkonomer. Og så sætter Rigspolitiet ord på, hvornår man er kærester. Få overblikket.

Godmorgen. Velkommen til dagens politiske overblik.

Politikerne bør sende penge direkte til lavindkomstgrupper for at sparke dansk økonomi i gang efter coronakrisen.

Det foreslår både den nuværende overvismand Carl-Johan Dalgaard og forhenværende overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der bestred posten i årene efter finanskrisen fra 2010 til 2015.

Det skriver Finans.

"Hvis du giver pengene til studerende, ledige, pensionister eller andre på overførselsindkomst, er du rimelig sikker på, at pengene bliver brugt og brugt hurtigt, og det gør det nemmere at leve op til kravet om en kraftig effekt i en afgrænset periode," siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til Finans.

Begge økonomer bakker derudover op om ideen om at udbetale danskernes indefrosne feriepenge, mens ingen af de to topøkonomer har fidus til forslag om skattelettelser og en midlertidig sænket moms for at kickstarte økonomien, skriver mediet.

Politiet sætter ord på, hvornår man er kærester
Selvom grænserne fortsat holdes lukket, lempes kravet for anerkendelsesværdige formål for indrejse til Danmark fra i dag, mandag.

Det indbefatter blandt andet, at personer med fast bopæl i de øvrige nordiske lande og Tyskland kan krydse den danske grænse, hvis de har en kæreste i Danmark.

Men hvordan beviser man over for en grænsebetjent, at man har en kæreste i Danmark?

Det har Rigspolitiet sat ord på over for Jyllands-Posten.

Blandt andet skal man som udgangspunkt have dannet par i mere end seks måneder og have haft jævnlige fysiske møder, oplyser Rigspolitiet til avisen.

"Kæresteforholdets karakter og varighed kan godtgøres ved fremvisning af dokumentation af relationen i form af oplysning om navn, bopæl og kontaktoplysninger på kæresten i Danmark i kombination med fremvisning af for eksempel mail- eller sms-korrespondance, opkaldsliste i telefon eller fotos," skriver Rigspolitiet til Jyllands-Posten.

Internt notat blev Støjbergs vigtigste forsvar 
Tidligere udlændingeminister Inger Støjberg blev søndag afhørt i Instrukskommissionen, der undersøger Støjbergs ulovlige instruks fra 2016 om at adskille alle asylsøgende par, hvor den ene var under 18 år.

Her blev et hidtil ukendt internt ministernotat Inger Støjbergs vigtigste forsvarsvåben.

Det skriver Altinget.

Notatet, som Inger Støjberg godkendte 9. februar 2016 – dagen før hun udsendte den omstridte pressemeddelelse – indeholder nemlig i modsætning til pressemeddelelsen en undtagelsesbestemmelse om, at der kunne ske en individuel vurdering af de unge asylpars sager.

Dermed blev det ifølge Inger Støjberg indadtil slået fast, at der kunne ske undtagelser. 

"Jeg godkender ministernotatet 9. februar. Det er ret afgørende af mange grunde. Der kan man både se, hvad der er blevet gjort, og hvad der skal gøres. Og hvordan den nye ordning skal administreres,” lød det fra den tidligere minister.

Afhøringen af Inger Støjberg fortsætter mandag i Retten på Frederiksberg.

René Gade lancerer nyt parti fredag
Tidligere Folketingsmedlem for Alternativet René Gade vil lancere et nyt politisk parti fredag 29. maj.

Partiet vil blandt andet kæmpe for at afskaffe statsministerposten, som vi kender den i dag, samt arbejde for at øge tilliden til politikere og medier. 

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

René Gade blev valgt ind i Folketinget for Alternativet i 2015. Han forlod partiet efter Folketingsvalget i juni sidste år, hvor han ikke genopstillede.

Allerede i januar meddelte han, at han ville præsentere et nyt parti. På grund af corona har lanceringen, som var planlagt til marts, været udskudt.

Alle kan blive testet for corona
Alle over 18 år kan nu blive testet for corona uden en henvisning fra egen læge.

Det oplyser Sundhedsministeriet til Ritzau.

For at blive testet skal man bestille tid på coronaprover.dk med sit NemId.

Det sker i dag

  • Klokken 09.00:  Instrukskommissionen fortsætter afhøring af tidligere udlændingeminister Inger Støjberg. 
  • Klokken 09.00: Injuriesag mod Naser Khader (K), Marcus Knuth (K) og Martin Henriksen (DF) begynder i Østre Landsret.
  • Klokken 11.30: Kulturminister Joy Mogensen (S) forestår åbningen af portalen lex.dk. 

Forrige artikel Internt notat var Støjbergs vigtigste forsvarsvåben  Internt notat var Støjbergs vigtigste forsvarsvåben  Næste artikel Overvismand: Hvad nu, hvis corona er forfilmen til noget endnu vildere? Overvismand: Hvad nu, hvis corona er forfilmen til noget endnu vildere?
Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

LANDSMØDE: Stephanie Lose er nu valgt som ny næstformand i Venstre efter ved et landsmøde med interessante taler fra de tre hovedpersoner. Støjberg dømte Venstre ude som statsministerparti, hvis ikke Ellemann holder sig gode venner med Vermund og Thulesen. Og Ellemann talte for en kombination af internationalt udsyn og krav til udlændinge. Se landsmødet og talerne her.