Dagens overblik: Trafikforskere vil nedlægge regionale togforbindelser

OVERBLIK: To trafikforskere vurderer, at det vil være bedre for samfundsøkonomien at nedlægge visse togforbindelser og erstatte dem med busser. Og så foreslår regeringens coronavismand at udbetale danskernes indefrosne feriepenge. Få overblikket. 

Godmorgen. Velkommen til dagens overblik.

I dag mandag hæves forsamlingsforbuddet fra 10 til 50 personer. Det fremgår af en bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet natten til mandag. 

Samtidig får idrætsfaciliteter, der endnu ikke er omfattet af genåbningsplanen, lov til at åbne igen. Det gælder blandt andet svømmehaller og træningscentre. 

Retningslinjer for lempelsen af forsamlingsforbuddet og genåbningen af idrætsaktiviter bliver præsenteret mandag, skriver Ritzau. 

Trafikforskere vil udskifte tog med busser
Alle tog i Danmark får tilskud fra staten. Men på nogle regionaltog er økonomien så dårlig, at passagererne kun betaler otte procent af den reelle pris. Resten af udgifterne dækker staten.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af notatet 'Serviceeftersyn af Jernbanen' fra Transport- og Boligministeriet.

Det får de to trafikforskere Mogens Fosgerau fra Københavns Universitet og Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet til vurdere, at det ville være bedre for samfundsøkonomien at nedlægge visse togforbindelser og erstatte dem med busser.

"Bortset fra hovedstrækningerne kan man godt nedlægge resten af jernbanerne inklusive de små lokalbaner, som regionerne driver," siger trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet til Jyllands-Posten.

Muligt lovbrud hos Banedanmark
En ledende medarbejder hos den statslige jernbanevirksomhed Banedanmark har tilsyneladende haft et for tæt forhold til private entreprenører, der skulle søge om byggeopgaver.

Det viser en aktindsigt, som Berlingske har fået.

Den pågældende medarbejder hos Banedanmark har i hvert fald to gange hjulpet en jysk entreprenørvirksomhed med at skrive tilbud til Banedanmark. Medarbejderen har ligeledes været ude at feste og spise med leverandører, skriver avisen.

Det kan være ulovligt, vurderer Michael Gøtze, som er juraprofessor ved Københavns Universitet.

"Det ser ud til, at myndigheden nærmest har skrevet en kladde til leverandøren og gjort sig selv til ghostwriter. Det kan ligne en overtrædelse af forvaltningsloven," siger han til avisen.

Banedanmark erkender over for Berlingske brud på statens retningslinjer. Banedanmark undersøger nu sagen sammen med Kammeradvokaten. Medarbejderen er stadig ansat i Banedanmark.

Regeringens coronavismand vil udbetale feriepenge
Regeringen og Folketinget bør udbetale danskernes indefrosne feriepenge. Sådan lyder opfordringen i Politiken fra regeringens coronavismand, Torben M. Andersen, der er formand for regeringens økonomiske ekspertgruppe.

"Det vil udløse så pænt store udbetalinger til borgerne, at det formentlig kan gøre arbejdet – og få sat tilstrækkelig gang i efterspørgslen og forbruget i en første runde af den økonomiske genopretning," siger Torben M. Andersen til Politiken.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, oplyser til Politiken, at regeringen er på vej med en 'sommerpakke', der skal stimulere danskernes forbrug. Her bliver forslaget om de indefrosne feriepenge ifølge ordføreren drøftet. 

Det sker i dag

  • Klokken 09.00: Instrukskommissionen fortsætter sine afhøringer. Mandag afhøres daværende afdelingschef under minister Inger Støjberg i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, Line Skytte Mørk Hansen.
  • Klokken 10.00: Åbent samråd om skattely og hjælpepakker med skatteminister Morten Bødskov (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S).
  • Klokken 11.30: Finansminister Nicolai Wammen (S) og andre fremtrædende S-ministre er kaldt i samråd vedrørende forhandlingerne om EU's næste flerårige budget.
  • Klokken 16.00: En række faggrupper vil slå ring om Christiansborg i en aktion, der skal sætte fokus på at genoprette dagpengesystemet.

Forrige artikel 30 år, 45 partisoldater, 135 forbindelser: Her er det socialdemokratiske netværk, der erobrede regeringsmagten sidste år 30 år, 45 partisoldater, 135 forbindelser: Her er det socialdemokratiske netværk, der erobrede regeringsmagten sidste år Næste artikel Frederiksens netværk: Først erobrede de partiet, så vandt de regeringsmagten Frederiksens netværk: Først erobrede de partiet, så vandt de regeringsmagten
Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

LANDSMØDE: Stephanie Lose er nu valgt som ny næstformand i Venstre efter ved et landsmøde med interessante taler fra de tre hovedpersoner. Støjberg dømte Venstre ude som statsministerparti, hvis ikke Ellemann holder sig gode venner med Vermund og Thulesen. Og Ellemann talte for en kombination af internationalt udsyn og krav til udlændinge. Se landsmødet og talerne her.