Dagens overblik: Trods advarsler dropper DF at fyre Eva Kjer før valget

NYHEDSOVERBLIK: DF’s ledelse vil ikke fyre fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), der får en næse i stedet. Og så vil regeringen indføre en ny topkarakter, mens en ny rapport om nedslidning er dukket op. Få dit overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Det blev alligevel ikke til en fyring af fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), skriver Berlingske.

DF’s ledelse var ellers efter onsdagens intense samråd gået i tænkeboks for at afklare det spørgsmål.  

Partiets fiskeriordfører havde ellers afvist at have tillid til ministeren på baggrund af sagen om store muslingekvoter på få fiskere, efter at hun allerede en gang i år fik en skarp påtale af Folketinget for sin håndtering af en anden sag.

”Når vi kigger på forløbet, er det tydeligt, at ministeren ikke tager sagen alvorligt nok,” siger Peter Skaarup, Dansk Folkepartis gruppeformand, til Berlingske.

Dansk Folkepartis ledelse er blandt andet utilfreds med Eva Kjer Hansens mangelfulde orientering af Folketinget i sagen.

Reaktionen kommer efter den seneste uges afdækning i Berlingske af et opsigtsvækkende fiskeri ved Storebælt, hvor de største limfjordsfiskere de senere år har haft adgang til muslingefangster.

Eva Kjer Hansen har med endnu en næse stadig ikke rekorden for flest næser. Det har en anden centralt siddende V-minister til gengæld. Altinget har været i arkiverne og fundet alle næser siden 1990.

Regeringen vil indføre ny topkarakter
Tillykke. Du har fået 12+.

Sådan lyder beskeden, som eleverne i folkeskolen og landets universitetsstuderende vil kunne blive mødt af i fremtiden, hvis de til eksamen leverer en exceptionel præstation.

I hvert fald hvis det står til regeringen, der ønsker at indføre karakteren for at præmiere de elever, der præsterer ud over det, der forventes af dem i faget.

”Der er behov for at give en særlig udmærkelse til dem, der sprænger rammen. Det er det, karakteren 12+ skal kunne,” siger undervisningsminister Merete Riisager til Altinget.

Det har været et hedt ønske for regeringen at justere karakterskalaen, siden tidligere uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) tilbage i 2016 flirtede med idéen om en karakter for en eksamenspræstation ud over det sædvanlige.

Central nedslidnings-rapport lå i skuffen under forhandligner
Mennesker med fysisk krævende arbejde har færre år på arbejdsmarkedet, mere tid med langtidssygefravær og længere perioder med ledighed end lønmodtagere med lave fysiske arbejdskrav.

Det konkluderer en endnu ikke offentliggjort rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som Altinget er i besiddelse af.

Men selv om rapporten blev færdig i december, har den siden ligget til gennemsyn i Beskæftigelsesministeriet, mens partierne har ført pensionsforhandlinger.

Socialdemokratiet kritiserer nu beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) for at have syltet rapporten, fordi konklusionerne ikke tjener regeringens interesser: "Det lugter i mistænkelig grad af misbrug af vores fælles embedsapparat," siger Mattias Tesfaye, der er medlem af Beskæftigelsesudvalget.

Troels Lund afviser at kende til rapporten, men lover at offentliggøre den med det samme.

Læs hele artiklen her.

Djøf vil frede embedsmænd i valgkampe
Embedsapparatet skal ikke levere skyts mod oppositionens politik, som det eksempelvis skete, da Venstre tirsdag på et pressemøde kritiserede Socialdemokratiets udlændingepolitik.

Det mener embedsmændenes fagforbund, Djøf, der efterlyser en ny debat om grænserne for regeringens brug af de partineutrale embedsmænd.

Samtidig foreslår Djøf en karensperiode i tre måneder frem til den senest mulige dato for et folketingsvalg, hvor embedsmænd ikke bør kunne beordres til at regne på oppositionens politik.

”Vi bliver foruroliget, når man på et pressemøde i et partilokale begynder at bruge beregninger af oppositionens politik. Så er vi ude på et skråplan. Grænsen går, når man i virkeligheden bruger embedsmænd som skyts til at regne på oppositionens forslag, og valget skal udskrives om under 50 dage," siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig til Jyllands-Posten.

Detektor tjekker tal fra famøst pressemøde
Selvsamme pressemøde fra tre V-ministre har ikke overraskende fået DR's Detektor i arbejdstøjet, hvor de blandt andet har undersøgt den metode, Venstre bruger, når de på et kontrafaktisk historieforløb udregner antallet af asylansøgere.

Eksperterne, som Detektor har talt med, er ikke imponerede. Se indslaget her:    

Det sker i dag:

  • Klokken 09:15: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i samråd om den omdiskuterede Grimhøjmoske i Aarhus.
  • Klokken 10:00: Salen drøfter forslag om grænsekontrol og opsigelse af FN-konvention
  • I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Blandt andet om grænsekontrol mellem Danmark og Sverige.
  • De to internationale søsterorganisationer Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF) indleder deres traditionelle forårsmøder, som slutter søndag.
  • I dag indledes valgkampen i Spanien forud for valget til Nationalforsamlingen den 28. april. Valget ventes ifølge meningsmålinger ikke at bryde det politiske dødvande, hvor hverken venstrefløjen eller højrefløjen kan danne en funktionsdygtig flertalsregering.

Forrige artikel Minister vil hjælpe borgerne mod Skat: Slut med store Minister vil hjælpe borgerne mod Skat: Slut med store "dummebøder" for at give forkerte oplysninger Næste artikel Overblik: Hvad sker der med Danmarks ekstra mandat, hvis briterne bliver i EU? Overblik: Hvad sker der med Danmarks ekstra mandat, hvis briterne bliver i EU?