Dagens overblik: Trods lavere afgifter har staten tjent milliarder på biler

NYHEDSOVERBLIK: Selvom bilafgifterne er blevet sænket flere gange siden 2015, er statens indtjening i samme periode steget. Og så er der kommet en afklaring om, hvorvidt overvismand Michael Svarer fortsætter eller ej. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med nyheden om, at statskassen har indkasseret milliarder af kroner på bilafgifter, selvom afgifterne på området er blevet sænket tre gange siden 2015.

Det skriver Jyllands-Posten.

Nye tal fra Skatteministeriet viser, at statens indtægter fra bilafgifter siden 2012 er steget med syv milliarder. Det betyder, at staten i 2017 tjente 52,4 milliarder kroner på skatter og afgifter fra bilejerne. Tallet forventes at stige yderligere de kommende år.

Nyheden vækker glæde hos en bestemt partileder. Liberal Alliances Anders Samuelsen delte mandag aften artiklen på Facebook, hvortil han lykønsker dem, der har glædet sig over de afgiftssænkelser, der er kommet siden 2015.

Samuelsen: Regeringen får svært ved at godkende Nord Stream 2
Vi bliver hos Anders Samuelsen. Han er nemlig omdrejningspunktet i dagens næste historie, som vi også finder i Jyllands-Posten. Avisen har talt med udenrigsministeren om den russiske gasledning Nord Stream 2 efter et udenrigsministermøde i EU mandag.

Selvom Samuelsen stadig ikke vil komme nærmere ind på, hvordan regeringen vil forholde sig til ansøgningen fra Nord Stream 2 om at lade rørledningen gå gennem dansk farvand, fortalte han, at Ruslands nuværende ageren gør det svært for dem selv:

"Nord Stream 2 er inde i en administrativ proces. Når de overvejelser er færdige, kommer der en regeringsbeslutning. Og der vil jeg sige, at de ting, som Rusland foretager sig på nuværende tidspunkt, det er i hvert fald ikke noget, som er med til at fremme muligheden for, at man kan sige, at det her er i fuld overensstemmelse med Danmarks sikkerheds- og udenrigspolitiske interesser," sagde han til Jyllands-Posten.

Kold EU-skulder til briterne
Der er ikke megen hjælp at hente i EU for den britiske premierminister Theresa May, der torsdag var til EU-topmøde i Bruxelles.

Det skriver Altinget.

Tværtimod skruer de øvrige stats- og regeringschefer i EU bissen på over for briterne, der netop har gennemgået en ret kaotisk uge, hvor Theresa May både har udskudt en Brexit-afstemning og overlevet en mistillidsafstemning.

“Der er brug for, at der bliver gjort noget hjemmearbejde i det britiske parlament," lød den kontante melding fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter topmødet.

Læs mere her.

Læs også

Falsk historie endte i Jyllands-Posten
En falsk historie om 20.000 migranter i Bosnien, der forsøgte at trænge ind i EU, vandrede i november verden rundt og endte med at blive bragt i Jyllands-Posten.

Det skriver Altinget.

Nyheden blev spredt, netop som debatten om FN’s omstridte migrantpagt blussede op i hele Europa og førte til intens debat i Folketinget.

På blot tre dage rejste historien om de 20.000 migranter, hvoraf de fleste angiveligt skulle være bevæbnede, fra den østrigske tabloidavis Kronen Zeitung via russiske statsmedier og amerikanske højreekstreme hjemmesider til en række europæiske medier. Men historien var falsk. Det viser en gennemgang af forløbet, som Altinget har foretaget.

Læs hele artiklen her.

Altinget har også talt med Jyllands-Posten, der giver deres side af historien lige her

Overvismand bliver
Økonomi- og Indenrigsministeriet har genudpeget Michael Svarer, der økonomiprofessor på Aarhus Universitet, som overvismand.

Det skriver Børsen.

Michael Svarers kontrakt stod til at udløbe ved årsskiftet, men nu får han lov til at bestride posten som formand for De Økonomiske Råd i tre år mere.

"Jeg har en meget stor veneration for institutionen. Jeg er meget beæret over at være vismand. Jeg synes, at det er en vigtig institution," siger Michael Svarer til Børsen.

Det betyder også, at det bliver ham, der står i spidsen, mens vismændene i kølvandet på udflytningen af statslige arbejdspladser kommer på plads i det nye sekretariat i Horsens.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Den svenske Riksdag stemmer om Stefan Löfven (S) som ny statsminister. Det forventes dog, at der kommer til at være et flertal imod ham. Læs mere her.
  • Klokken 10.00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i åbent samråd om den danske stemmeforklaring til den omdiskuterede FN-migrationspagt.
  • Klokken 10.00: EU-topmødet fortsætter i Bruxelles.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00