Dagens overblik: Trods store udflytningsplaner bliver der oprettet flere statslige arbejdspladser i hovedstaden

NYHEDSOVERBLIK: Antallet af statslige arbejdspladser er steget i hovedstaden, efter at regeringen blandt andet har placeret tre nye styrelsers hovedsæde i København. Ny lov skal forhindre kinesere i at købe dansk infrastruktur. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

På trods af regeringens store planer, der har udflyttet tusindvis af statslige arbejdspladser til provinsen, er antallet af statslige arbejdspladser steget i hovedstadsområdet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Avisen har fået data fra Danmarks Statistik, der viser, at der er kommet 700 flere personer med et statsligt arbejde i hovedstaden i løbet af det seneste år.

Det sker blandt andet, efter at regeringen har valgt at placere hovedsædet for tre nye styrelser i København. Det drejer sig om Nationalt Genom Center, Nationalt ID-Center og Fiskeristyrelsen.

DF vil have endnu en udflytningsplan
Hvis man ikke blot ser på det seneste år, men ser samlet på hele valgperioden fra 2015 til nu, er der kommet 700 færre statslige arbejdspladser i hovedstadsområdet. Samtidig er der kun kommet 500 flere i provinsen, selvom regeringen indtil videre har udflyttet 2.700 af de arbejdspladser, der er omfattet af de to store udflytningsplaner.

Tallene får Dansk Folkeparti til at kræve en tredje runde af udflytning:

"Det er bestemt muligt at flytte flere statslige arbejdspladser, uden at det gør ondt på København," siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, til Jyllands-Posten.

Regeringen vil forhindre kinesisk opkøb i Danmark
Et nyt lovforslag skal give politikerne bedre mulighed for at forhindre farligt opkøb af dansk infrastruktur.

Det skriver Politiken.

Det nye lovforslag vil indebære en screening af udenlandske investorer, inden handlen kan gå igennem. Det skal give danske politikere bedre mulighed for at afvise opkøb, der kan være til skade for Danmark.

"Skrækscenariet er, at der er nogen, som køber dansk infrastruktur op med det formål at presse Danmark. Enten presse os til, at vi ikke må mene noget politisk, eller presse os til, at vi skal agere på en bestemt måde, eller presse os til et eller andet, som vi aldrig selv ville have valgt," siger finansminister Kristian Jensen (V) til Politiken.

Lovforslaget er især rettet mod kinesiske statsejede virksomheder, der i øjeblikket køber stort ind i resten af Europa. Ifølge mediet Bloomberg har Kina i løbet af de seneste 10 år investeret for 2.000 milliarder kroner i Europa.

Ghettoplan tvinger kommuner til at rive boliger ned
Ifølge en ny analyse fra Danmarks Almene Boliger tvinger regeringens ghettoplan boligforeninger til at rive bygninger ned, der ellers i nogle tilfælde er blevet renoveret for millioner.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Planen betyder, at ni ghettoområder i Holbæk, Slagelse, Esbjerg, Fredericia, Kolding, Vejle og Horsens skal nedbringe deres andel af lejeboliger til 40 procent. I Vejle er der blevet brugt 433 millioner kroner på renoveringer i løbet af de seneste 12 år.

"I yderste konsekvens risikerer vi at skulle sælge eller nedrive 317 nyrenoverede boliger med omkring 970 beboere," siger formanden for Arbejderbevægelsens Andelsboligforening i Vejle, Helge Andersen, til Kristeligt Dagblad.

6 ting, vi lærte af V-landsmøde
I weekenden var Venstre samlet til sit årlige landsmøde, der denne gang løb af stablen i Herning.

Landsmødet blev især overskygget af snakken om et muligt formandsopgør, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en dag trækker sig som formand, og der skal findes en afløser.

Det var dog ikke alt, der skete i weekenden. Altinget har samlet et overblik over de seks ting, der er værd at vide om landsmødet. Få overblikket lige her.

Læs også

Løkkegaard officielt valgt som EP-spidskandidat
Weekendens landsmøde bød også på en officielt valg af Morten Løkkegaard som Venstres spidskandidat.

Det skriver Altinget.

Han blev allerede i september indstillet af partiets hovedbestyrelse, men nu er han også valgt af landsmødet og er dermed sikker på at stå øverst på stemmesedlen til europaparlamentsvalget i maj 2019.

”Vi skal have mere Danmark i Europa og mere Europa i verden. Jeg er klar til at stå i spidsen for et fremragende hold. Lad os vise, vi kan vise vejen,” sagde Morten Løkkegaard ifølge Altinget i sin tale på landsmødet.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: EU-medlemslandenes udenrigsministre samles til rådsmøde i Bruxelles. Her vil Danmark søge støtte til en reaktion mod Iran, efter en iransk efterretningstjeneste ifølge PET har planlagt et attentat på dansk jord.
  • Klokken 9.30: Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg holder i dag en åben høring om hvidvasksagen i Danske Bank.
  • Klokken 9.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) deltager i en konference om minimering af risiko i den finansielle sektor, der bliver afholdt af Danmarks Nationalbank, den europæiske afdeling af den Internationale Valutafond (IMF) og Center for Financial Frictions (FRIC) på CBS.
  • Klokken 10.00: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) overrækker prisen for Årets Dagtilbud 2018 ved et besøg hos den vindende institution.
  • Klokken 12.45: Regeringens Vækstteam for Handel og Logistik overleverer deres anbefalinger til erhvervsminister Rasmus Jarlov (V) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olsen (LA).
  • Den tidligere minister og formand for Centrum-Demokraterne, Mimi Jakobsen, fylder 70 år. Tillykke til hende!
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00