Dagens overblik: Trump er vred over Frederiksens ”nasty” ordvalg, mens hans udenrigsminister roser Danmark

NYHEDSOVERBLIK: Donald Trump skruer op for retorikken over for Mette Frederiksen, mens Jeppe Kofod har haft "en venlig snak" med sin amerikanske kollega. Og landet over mødes Venstre-folk for at diskutere partiets ledelse. Få overblik over de politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til endnu en dag med Trump øverst på den danske dagsorden.

Nu skruer Donald Trump nemlig op for sin kritik af Danmark, efter at han har aflyst sit planlagte besøg, fordi Mette Frederiksen på forhånd havde afvist, at Grønland er til salg. Det er et særligt ord fra den danske statsminister, Trump er vred over.

Mette Frederiksen sagde for få dage siden, at forslaget om at købe Grønland var "absurd".

"Den danske statsministers kommentarer var upassende og væmmelige (nasty, red.)," sagde Donald Trump til DR Nyheder ved et pressemøde onsdag aften dansk tid.

Kort efter pressemødet udsendte han et tweet, hvor han kritiserede Danmark for ikke at leve op til Nato-kravet om at bruge to procent af landets BNP på forsvaret. Det fik tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen til at svare Trump på Twitter.

Samtidig forsøger andre at få konflikten til at lægge sig.

Mette Frederiksen svarede ifølge blandt andre DR, at hun "ikke har behov for at gå ind i en ordkrig" med Trump.

Og udenrigsminister Jeppe Kofod talte onsdag aften med den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, hvor de to diskuterede et øget sikkerhedssamarbejde mellem USA og Danmark i Arktis, herunder på Grønland.

Pompeo roser den stærke alliance mellem danskerne og amerikanerne. 

"Udenrigsministeren har udtrykt sin påskønnelse af Danmarks samarbejde som en af USA's allierede og Danmarks bidrag til fælles sikkerhedsprioriteter," siger talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Morgan Ortagus i en meddelelse fra det amerikanske udenrigsministerium. Det skriver Ritzau ifølge blandt andre Berlingske.

Antallet af test i folkeskolen eksploderer
Danske skolebørn helt ned til 2. klasse oplever oftere og oftere at blive testet i matematik, dansk og engelsk. Folkeskolerne har nemlig på fire år øget antallet af de frivillige nationale test med 33 procent, viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Det skriver Altinget.

Og tallene vækker bekymring hos regeringens støttepartier, der har fået med i forståelsespapiret, at de nationale test skal afskaffes i de små klasser.

”Man er gået fuldstændig test-amok ude på skolerne,” siger SF’s undervisningsordfører, Jacob Mark.

Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, betegner det samlede antal test som ”svimlende” højt.

Wammen får ny departementschef
Finansministeriet har fundet en ny mand til topposten som departementschef, efter at Martin Præstegaard har meddelt, at han skifter job per 1. september.

Dermed når finansminister Nicolai Wammen lige netop at få en ny, tæt sparringspartner med til de økonomiforhandlinger med kommuner og regioner, som starter nu og bliver efterfulgt af forhandlingerne om næste års finanslov.

Den nye mand på posten har et indgående kendskab til arbejdet i et departement og har blandt andet været departementschef i Beskæftigelsesministeriet under Mette Frederiksen.

Mød ham i artiklen her på Altinget.

Venstre-folk mødes for at diskutere ledelsen
Lars Løkke Rasmussen har opfordret alle i sit parti til at fokusere på det politiske arbejde. Men rundtom i landet mødes partiets tillidsfolk i stedet for at diskutere Venstres ledelse. Det skriver Jyllands-Posten og Avisen Danmark.

Først på ugen skete det i Region Hovedstaden, onsdag aften mødtes V-baglandet i Region Nordjylland, og mandag samles de i Region Midtjylland. Venstre i Region Sjælland mødes 30.-31. august.

Møderne skal blandt andet afklare, hvor mange der fortsat bakker op om Løkke og Jensen som ledere af partiet, skriver JP.

"Man skal nok ikke have gået så mange år i skole for at finde ud af, at vi skal tale om det, der har stået i pressen," siger regionsbestyrelsesformand i Vejle Elo Jensen til JP.

SF bejler til DF 
SF-formand Pia Olsen Dyhr vil på mange punkter hellere samarbejde med Dansk Folkeparti end med Radikale.

Det siger hun i et interview med Politiken fra partiets sommergruppemøde.

"Der er nogle steder i den økonomiske politik, hvor jeg ikke mener, at Morten Østergaard skal have en afgørende stemme. På arbejdsmarkedsområdet vil jeg da hellere samarbejde med Dansk Folkeparti, end jeg vil samarbejde med Radikale Venstre," siger Olsen Dyhr.

Hun peger på, at Dansk Folkeparti meget nøjagtigt kan erstatte De Radikale i den parlamentariske matematik, da begge partier ved valget i juni opnåede 16 mandater. Kristian Thulesen Dahl (DF) er positiv.

Tvivlsomme tal i omstridt oksekødsrapport
Da forskere på Aarhus Universitet og DTU i en ny rapport opgjorde danskernes forbrug af nydelsesmidler som sodavand, alkohol, kaffe og slik til at belaste klimaet mere end forbruget af oksekød, skete det ifølge Information på baggrund af stærkt tvivlsomme tal.

Avisen har set nærmere på en del af det kildemateriale, der ligger til grund for rapporten.

"Det ser ekstremt skævt ud," siger Jannick Schmidt, lektor ved Aalborg Universitet og ekspert i livscyklusanalyser og fødevarer, efter at have gennemgået Informations research. 

I dette debatindlæg på Altinget erkender universitetet i dag, at der var problemer med kommunikationen om rapporten. Men universitetet fastholder rapportens faglige kvalitet.

 

Det sker i dag

  • Det Konservative Folkeparti holder sommergruppemøde
  • SF holder sommergruppemøde
  • Klokken 14.45: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) holder et såkaldt doorstep-pressemøde med den irske udenrigsminister Simon Ceveney
  • Klokken 19: Venstres regionsbestyrelse i Syddanmark holder krisemøde.

Forrige artikel International ekspert: ”Trump behandler slet ikke Danmark som en allieret” International ekspert: ”Trump behandler slet ikke Danmark som en allieret” Næste artikel Bestyrelsen vil ikke svare på spørgsmål om ledelsen af Verdensnaturfonden Bestyrelsen vil ikke svare på spørgsmål om ledelsen af Verdensnaturfonden