Dagens overblik: Trumps cheføkonom beklager rapport om Danmark

NYHEDSOVERBLIK: Under et besøg i Danmark understreger Kevin Hassett, at det danske samfund ikke er socialistisk. Løkke haler ind på Mette Frederiksen, og EU advarer briterne. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Manden bag omdiskuteret rapport fra Det Hvide Hus, Kevin Hassett, beklager nu den danske reaktion.
Manden bag omdiskuteret rapport fra Det Hvide Hus, Kevin Hassett, beklager nu den danske reaktion.Foto: Evan Vucci/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Vi starter med en beklagelse fra manden, der står bag den meget omtalte rapport fra Det Hvide Hus, der skrev, at den amerikanske levestandard er bedre end den danske.

Han har under et besøg i Danmark talt med Berlingske, hvor han forklarer, at danskerne har overreageret på rapportens indhold.

Men set i bagklogskabens lys beklager han, at den blev set som et angreb på Danmark.

"Det lader til, at den del blev modtaget, som om det var et angreb, og det var det på ingen måde. Så når jeg ser tilbage, så er der ting, jeg ville have gjort anderledes. Og derfor vil vi klart revurdere, hvordan vi gør de her ting i fremtiden," siger Kevin Hassett til Berlingske.

Læs hele interviewet her.

Sundhedsminister: Kontrollen har været utilstrækkelig
Medicinsk udstyr sættes i forbindelse med næsten 83.000 dødsfald og 1,7 millioner skader på verdensplan i løbet af de seneste 10 år.

Det er kommet frem, efter at 58 medier – heriblandt DR og Politiken – i 36 lande har undersøgt kontrollen og sikkerheden med medicinsk udstyr, hvilket dækker over alt fra spiraler til kunstige hofter og pacemakere.

I Danmark er det Lægemiddelstyrelsen, der står for at kontrollere det medicinske udstyr, der kommer ud på det danske marked. Men styrelsen har været underfinansieret, og derfor har der ikke været ført tilstrækkelig kontrol, og der er blevet sendt udstyr ud på markedet, hvor der mangler viden om bivirkningerne.

Det skriver Politiken.

Overfor avisen medgiver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at kontrollen og sikkerheden har været utilstrækkelig, men det vil der blive rådet bod på:

"Nationalt styrker vi også indsatsen ved, at Lægemiddelstyrelsen får flere ressourcer fra årsskiftet til markedsovervågning. Og så har vi i år indført et implantatregister, der fremadrettet vil gøre det nemmere hurtigt at finde og hjælpe patienter, der har fået indopereret udstyr, der senere viser sig at være problemer med. Om kravene til medicinsk udstyr skal være endnu højere i fremtiden, vil jeg bestemt ikke afvise," skriver ministeren i en kommentar til Politiken.

Løkke er næsten lige så populær som Frederiksen
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans udfordrer til posten, Mette Frederiksen (S), er næsten lige populære blandt vælgerne.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Vælgerne er blevet spurgt om, hvem de vil foretrække som Danmarks statsminister, hvis der var valg i morgen.

Her svarer 27 procent, at de foretrækker Mette Frederiksen. Det betyder, at hun kun er et nøk mere populær end Lars Løkke, som 25 procent peger på.

Læs hele artiklen her.

Nye valgkampsdonationer kan være i strid med lovgivningen
Flere og flere politikere gør brug af Facebook, når de skal finansiere deres valgkamp.

Det sker ved at bede deres følgere om at støtte dem med et mindre beløb mellem 5 til 200 kroner på Mobilepay.

Men de såkaldte mikrodonationer kan være i strid med lovgivningen, hvis politikerne ikke husker at oprette indsamlingen ved Indsamlingsnævnet.

Det får ifølge TV 2 formanden for Indsamlingsnævnet, Christian Lundblad, til advare imod det nye indsamlingsfænomen.

"Hele systemet med indsamlinger og den lov, vi har i dag, den bygger på transparens og åbenhed. Det skal være synligt for den, der giver pengene, hvad pengene går til. Det er hele ideen med det," siger Christian Lundblad til TV 2.

Tilbage i oktober beskrev Altinget denne nye form for indsamling, der blandt andet har givet folketingsmedlemmet Jacob Mark (SF) over 100.000 kroner til hans valgkampagne.

Læs også

EU advarer briterne: Der er ingen plan B for Brexit
Søndag gav EU-medlemslandenes ledere grønt lys til en skilsmisseaftale mellem Storbritannien og EU ved et topmøde i Bruxelles.

Det skriver Altinget.

Men nu venter et afgørende slagsmål tilbage i Storbritannien, hvor der er risiko for, at kritiske konservative røster i det britiske underhus vil stemme imod aftalen.

Derfor blev det grønne lys fra Bruxelles ledsaget med en advarsel til briterne:

"Det her er den bedste aftale for Storbritannien, den bedste aftale for Europa, og det er den eneste mulige aftale," sagde EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, søndag.

Han blev bakket op af Hollands premierminister, Mark Rutte, der understregede, at der ikke er nogen plan B.

Socialdemokratiet foreslår ny supermillionærskat
Hvis det står til Socialdemokratiet, skal de omkring 1.000 danskere, som tjener mere end 10 millioner kroner om året, betale mere i skat

Det skriver Mandag Morgen.

Forslaget vil dog ikke ramme danskerne med høje indkomster direkte. Konkret foreslår partiet nemlig, at virksomhederne skal betale selskabsskat af den del af lønnen, der overstiger 10 millioner kroner. Det er ændring af den nuværende praksis, hvor virksomheder ellers har mulighed for trække alle udgifter til løn fra, når de skal betale selskabsskat.

Ifølge Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, skal det give virksomhederne anledning til at genoverveje store lønforhøjelser til topledelsen.

Socialdemokratiet vurderer, at forslaget vil give en skatteindtægt på 400 millioner kroner, der kan gå til partiets forslag på velfærdsområdet.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Udviklingsminister Ulla Tørnæs indleder sit besøg i Østafrika, der varer til og med onsdag.
  • Klokken 9.30: Demokratikommissionen mødes, og her deltager blandt andre minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V).
  • Klokken 10.15: EU-kommissær for konkurrenceevne Margrethe Vestager besøger Europa-Huset til en briefing, hvor hun vil fortælle om sit arbejde i Bruxelles.
  • Klokken 10.15: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) udsætter en mårhund, som skal hjælpe i jagten på den invasive art.
  • Klokken 12.00: Ingeniørforeningen, IDA og Klimarådet er vært for en konference, som blandt andet ser nærmere på den seneste klimarapport fra FN’s klimapanel, hvilken rolle EU spiller, og hvad der skal til i Danmark for at sikre den nødvendige omstilling til et samfund med meget lave udledninger af drivhusgasser.
  • Klokken 13.00: Regeringen og Dansk Folkeparti forhandler videre om næste års finanslov.
  • Klokken 17.00: FN's Sikkerhedsråd har indkaldt til ekstraordinært hastemøde for at drøfte søndagens russisk-ukrainske konfrontation ved Krim-halvøen, hvor russiske flådefartøjer åbnede ild mod ukrainske skibe.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00