Dagens overblik: Udenrigspolitisk Nævn aflyser planlagt rejse til Saudi-Arabien

NYHEDSOVERBLIK: Danske folketingsmedlemmer aflyser planlagt tur til Saudi-Arabien i næste uge. Samtidig oplyser Udenrigsministeriet, at der heller ikke bliver nogen dansk deltagelse i stor investeringskonference i landet. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

I næste uge skulle Udenrigspolitisk Nævn oprindeligt være rejst til Saudi-Arabien. Men den tur er nu aflyst.

Det bekræfter flere af nævnets medlemmer overfor Berlingske.

Aflysningen sker i kølvandet på mordet på journalisten Jamal Khashoggi. I første omgang afviste Saudi-Arabien at have kendskab til, hvad der var sket med journalisten, der forsvandt efter et besøg på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. Men nu har de saudiarabiske myndigheder erkendt, at Jamal Khashoggi blev dræbt under besøget på konsulatet.

Saudi-Arabiens håndtering af sagen har fået flere lande til at tage afstand fra regimet, og det samme gælder de danske folketingsmedlemmer, der også frygtede at blive udnyttet i propaganda, hvis de gennemførte rejsen.

"Timingen for vores besøg var problemet," siger SF's Holger K. Nielsen, der er medlem af Udenrigspolitisk Nævn, til Berlingske og tilføjer:

"På et tidspunkt hvor mange andre aflyser deres besøg, ville det sende et helt forkert signal, hvis vi kom som det danske Folketing. Regimet er under pres, og hvis der kom en delegation fra Folketinget i Danmark – som er et meget respekteret land – ville regimet selvfølgelig bruge det."

Udenrigsministeriet bliver væk fra saudisk investeringskonference
Det er ikke kun de danske folketingsmedlemmer, der ikke vil tage turen til Saudi-Arabien.

Mandag aften oplyste Udenrigsministeriet til Ritzau ifølge Fyens.dk, at ingen fra Udenrigsministeriet eller den danske ambassade i Saudi-Arabien vil deltage i næste uges store investeringskonference i Saudi-Arabien.

"Udenrigsministeriet oplyser, at der ikke vil være officiel dansk deltagelse på konferencen," lyder det fra ministeriet til Ritzau.

Konferencen går under navnet 'Future Investment Initiative', og i år har der været indtil flere afbud fra blandt andet USA, Frankrig og Australien. Den danske udmelding er ikke et decideret afbud, da der på forhånd ikke var truffet en endelig beslutning om, hvorvidt Danmark ville deltage.

Nyt udspil: Regeringen vil forbedre den digitale service
I dag præsenterer innovationsminister Sophie Løhde (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille det næste skridt i regeringens store sammenhængsreform. Med udspillet 'Digital service i verdensklasse' vil regering forbedre den nuværende digitale service i den offentlige sektor.

Allerede inden udspillet er blevet fremlagt, har flere medier dog fået indsigt i nogle af forslagene.

Altinget kan fortælle, at regeringen vil sikre bedre sammenhæng på tværs af myndighedernes digitale tilbud. Det skal ske med ti såkaldte brugerrejser, der tager udgangspunkt i ti livssituationer, hvor danskerne bruger mere end et digitalt tilbud. Det kan for eksempel være, når man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet og både har brug for information om boligstøtte, efterløn og senere måske en ældrebolig. Læs mere her.

Ifølge Berlingske foreslår regeringen, at borgere for fremtiden kan logge ind på 'Mit overblik', hvor der vil blive samlet et overblik over al den data, som det offentlige har om dem.

Endelig kan Jyllands-Posten fortælle, at regeringen vil udbrede ordning med skærmbesøg hos ældre i hele landet. Det går ud på, at hjemmesygeplejerskerne i stedet for et hjemmebesøg ringer de ældre op via en skærmforbindelse, hvor de for eksempel holder tilsyn med, at de ældre får taget deres medicin eller lignende. Læs mere her.

Et flertal af danskerne vil gøre op med sommertiden
59 procent af danskerne gider ikke længere at stille på urene.

Det viser en ny måling, som er udført af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Dermed er et flertal i befolkningen enige med EU-Kommissionen i, at det skal være slut med den halvårlige tidsomstilling.

Samme skråsikkerhed er der ikke blandt de danske politikere. Selv om forslaget blev fremlagt i midten af september, har kun ganske få af partierne i Folketinget taget stilling til, hvad de mener.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), der skal levere den danske holdning på EU-plan, efterlyser en bred folkelig debat, før regeringen tager stilling.

Læs hele artiklen her.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 10.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skal i samråd om hvidvasksagen i Danske Bank.
  • Klokken 13.00: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skal i samråd om antibiotikarester i fødevarer og om sikkerheds- og sundhedsforholdene for medarbejdere i Vietnam, der leverer produkter til det danske marked.
  • Klokken 13.00: Innovationsminister Sophie Løhde (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) holder pressemøde om regeringens digitaliseringsreform 'Digital service i verdensklasse'.
  • Klokken 14.00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) er kaldt i samråd om fordelingsprincipperne for gymnasiet.
  • Klokken 14.00: Ældreminister Thyra Frank (LA) skal i samråd om vold mod ansatte i ældreplejen.
  • Klokken 16.00: Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) skal i samråd om engelsksprogede uddannelser.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00