Dagens overblik: Udspil fra Ydelseskommissionen sikrer ikke færre fattige børn

Der vil være relativt lige så mange fattige børn som nu, hvis Ydelseskommissionens forslag bliver gennemført. Borgmestre undrer sig over ministerinterview, og sundhedsminister beder om revurdering af vacciner. Få overblik over tirsdagens politiske nyheder. 

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik. I dag lægger vi ud med en reaktion på den længeventede rapport fra Ydelseskommissionen. 

Det har været et krav fra støttepartierne, at en fremtidig reform af ydelserne skal løfte flere børn ud af fattigdom. Men hvis kommissionens udspil følges til punkt og prikke, vil det ikke ske. 

Det skriver Jyllands-Posten.   

Kommissionen har egentlig lagt op til tiltag, der skal hjælpe børn af kontanthjælpsmodtagere ud af fattigdom, men samtidig foreslår den ikke en videreførelse af et midlertidigt børnetilskud. Dermed vil antallet af familier, som befinder sig under fattigdomsgrænsen, relativt set ikke ændre sig. Det regnestykke bekræfter kommissionens formand, Torben Tranæs, overfor avisen. 

Støttepartierne SF og Radikale, som netop nåede at glæde sig over udsigten til færre fattige børn, kritiserer nu udspillet for at være for uambitiøst. 

“Der skal mere til. Børnefattigdom var en af de vigtigste ting, som kommissionen skulle adressere,” siger Radikales beskæftigelsesordfører Samira Nawa til Jyllands-Posten. 

Borgmestre undrer sig over ministermelding om kommunedelinger 

Borgmestrene i tre af landets store sammenlægningskommuner er enige. Der er ingen grund til at undersøge, om nogle kommuner blev for store efter kommunalreformen og nu skal have mulighed for at dele sig. Det skriver Altinget Kommunal.   

Esbjergs, Slagelses og Viborgs borgmestre reagerer på DR’s interview med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad, hvor han fortalte, at regeringens varslede evaluering af kommunalreformen kan føre til, at kommuner får mulighed for at blive opdelt. 

”Det bliver i hvert fald ikke aktuelt her hos os. Jeg hører ikke nogen sige, at hvis bare de kunne være sig selv, så skulle de nok klare sig bedre, også økonomisk,” siger John Dyrby Paulsen (S), der er borgmester i Slagelse Kommune. 

Måling: Danskerne er ikke imponeret over EU-vaccineindsats 

EU’s vaccinestrategi får en lunken opbakning fra danskerne. Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR, skriver Altinget EU.   

Ifølge målingen er danskerne ikke utilfredse med vaccineindsatsen, men de falder heller ikke på halen over den. 

Kun hver tredje, at EU samlet set har klaret opgaven med at indkøbe vacciner på de 27 landes vegne godt. Hver fjerde mener, at det er gået dårligt eller meget dårligt med EU’s vaccinestrategi, mens 31 procent hverken synes, det er gået godt eller dårligt. 

Heunicke vil have revurderet skrottede vacciner 

Vaccinekalender udskydes med yderligere to uger efter leveringen af Moderna-vaccinerne er blevet forsinket. Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til DR Nyheder

Manglende vacciner samt nye data om den skrottede vaccine fra Johnson & Johnson får ministeren til at bede Sundhedsstyrelsen om en revurdering af den samt vaccinen fra Astra Zeneca, som er blevet ud af det danske vaccinationsprogram. Der er dog størst fokus på førstnævnte vaccine. 

“Det er primært relevant i forhold til Johnson & Johnson. Det er den, der er mindst problematisk i forhold til, hvad vores myndigheder har sagt, og det er den, hvor der er mest ny data at kigge på,” siger Magnus Heunicke til DR Nyheder. 

Forsinkelsen betyder, at danskerne i den sidste vaccinationsgruppe nu først kan forvente at være færdigvaccineret i løbet af september.  

Det sker i dag 

  • Klokken 12.00: Det Økonomiske Råd offentliggør i dag rapporten “Dansk Økonomi, forår 2021”. 
  • Klokken 13.00: I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet to forslag om rigsretten af Inger Støjberg. 
  • Klokken 13.15: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er i dag kaldt i samråd om ministerens kritik af, at bankerne følger Nationalbankens renteniveau i forhold til negative renter. 
  • Klokken 13.15: Folketingets Retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om forekomst af diskriminerende adfærd hos politiet. 
  • Klokken 14.30: Transportminister Benny Engelbrecht (S) skal i samråd om regeringens forslag om at lave en linjeføring over øen Egholm ved en ny limfjordsforbindelse. 
  • Klokken 15.00: Skatteudvalget har skatteminister Morten Bødskov (S) i åbent samråd om en ny udbyttemodel. 
  • Klokken 17.00: Udenrigsudvalget har kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i åbent samråd, hvor han skal redegøre for, hvilke tiltag EU og Danmark har iværksat for at bakke op om valget på Vestbredden, Gaza og Østjerusalem. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

0:000:00