Dagens overblik: Ukraines præsident taler til Folketinget og efterspørger flere sanktioner mod Rusland

Velfærdslov hænger i tynd tråd, men S håber stadig på opbakning. Minister ønsker alternativ til mudder-dumping i Køge bugt. Regeringen kan ikke afvise yderligere besparelser på danske ulandsindsatser. Og Ukraines præsident taler til Folketinget. Få overblikket over dagens nyheder. 

Volodymyr Zelenskyj har tidligere talt til flere landes parlamenter samt Europa-Parlamentet. På billedet er han live igennem til canadiske parlamentarikere. 
Volodymyr Zelenskyj har tidligere talt til flere landes parlamenter samt Europa-Parlamentet. På billedet er han live igennem til canadiske parlamentarikere. Foto: Adrian Wyld/AFP/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik fra Altinget.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, holder tirsdag tale til Folketingets medlemmer og den danske befolkning på en direkte videoforbindelse.

Det sker efter planen klokken 12:30. hvor han forventes at give en orientering om situationen i Ukraine og takke Danmark for støtten.

I en videotale natten til tirsdag kom han også med et klart budskab til de vestlige lande om at skærpe sanktionerne mod Rusland.

Her fortalte han også, at han ikke er overbevist om, at Europa vil standse importen af russisk olie og gas, skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Læs også chefredaktør Jakob Nielsens analyse som optakt til talen her. 

Centrale nedslag fra Tibetkommissionen

Mandag overleverede Tibetkommissionen sin beretning til justitsminister Nick Hækkerup (S).

Her får udenrigsministeriet hård kritik, ligesom der også rejses principielle diskussioner om sletning af mails, ressortansvar og mulighed for at udtale kritik af fratrådte embedsmænd.

  • Redaktør for Altinget Embedsværk, Sine Riis Lund, har samlet fem centrale nedslag fra beretningen. Dem kan du læse her.
  • Du kan også dykke ned i flere af kommissionens hovedkonklusioner her.
  • Hos Altingets Ajour kan du høre chefredaktør Jakob Nielsen udlægge teksten. Han kommer blandt andet ind på kommissionens klare kritik af Udenrigsministeriet trods fraværet af en ’smoking gun’. Lyt med her.

Læs også

Velfærdslov hænger i tynd tråd

Der mangler fortsat flertal for regeringens velfærdslov efter flere måneders ventetid.

Forslaget skal sikre flere penge til velfærd i takt med det stigende antal børn og ældre.

Og selvom behandlingen af velfærdsloven er i sidste fase, håber Socialdemokratiet stadig på opbakning, skriver Altinget.

Socialdemokratiet finansordfører, Benny Engelbrecht (S), ser nemlig en mulighed for, at partierne kan ændre holdning.

”Vi ser den mulighed, at Folketingets partier får en konkret chance for at vise overfor vælgerne, om de faktisk mener, der skal følge penge med til velfærden, når der kommer flere børn og flere ældre. Eller om det bare er noget de siger,” skriver Benny Engelbrecht i en sms til Altinget.

Bramsen ønsker alternativ til mudder-dumping i Køge bugt

Blandt andre DR og Politiken har beskrevet, hvordan der allerede er dumpet mere end to millioner ton let forurenet mudder i Køge bugt for at gøre plads til Lynetteholmen.

Det er blevet kritiseret af både danske miljøaktivister og den svenske miljøminister, Annika Strandhäll.

Nu har transportminister Trine Bramsen (S) lyttet til kritikken og vil undersøge mulige alternativer til at dumpe mudderet i bugten, skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Det er til trods for, at samtlige undersøgelser peger på, at der ikke er grund til bekymring, understreger ministeren.

”Jeg vil ikke foregribe de løsningsmodeller, der kan være, men jeg har selvfølgelig en forventning om, at der vil være en række forskellige alternativer, der kan tages i anvendelse,” siger Trine Bramsen til mediet.

Minister afviser ikke yderligere besparelser på danske ulandsindsatser
Regeringen har valgt at finde to milliarder til de ukrainske flygtninge i Danmark ved at trække på udviklingsbistanden.

Og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) vil ikke udelukke, at der kan blive tale om flere besparelser, siger han i et interview med Altinget.

“Hvis skønnet ikke holder, kan jeg ikke udelukke, at der kan komme yderligere økonomiske konsekvenser – ikke bare for udviklingsbistanden. Det her er den største flygtningekrise i Europa i min levetid. Vi kan ikke se, hvor det ender,” lød det fra ministeren i et interview torsdag.

Allerede på et pressemøde fredag kunne udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fortælle, at regeringen nu forbereder sig på, at der kommer 100.000 ukrainske flygtninge til Danmark.  

Forinden var det estimatet, at kommunerne skulle forberede sig på at skulle tage imod i omegnen af 20.000 grundet krigen i Ukraine.

Kollerup vil give pensionskasser lov til at eje skove

Det skal være tilladt for pensionskasser at eje og drive skove, hvis det står til regeringen.

Det fremgår af en række svar fra erhvervsminister Simon Kollerup til Folketinget, skriver Altinget.

”Jeg bakker selvfølgelig op om forsikrings- og pensionsselskabernes ønske om at bidrage til investeringer i den grønne omstilling,” skriver ministeren i et svar til Folketingets Erhvervsudvalg.

Her tilføjer han, at beslutningen vil kræve grønt lys fra EU-Kommissionen:

”Hvis EU-Kommissionen vurderer, at EU-reglerne tillader forsikringsselskaber at eje og drive skov i et datterselskab, vil jeg tage initiativ til at afspejle denne fortolkning i dansk ret.”

Det sker i dag:

  • Klokken 11:15: Erhvervsministeriet og Nationalbanken holder pressemøde om sanktionerne mod Rusland.
  • Klokken 12:30: Ukraines præsident taler til Folketinget.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Volodymyr Zelenskyj

Præsident, Ukraine
jura (Kyivs Nationale Økonomiske Uni.)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

0:000:00