Dagens overblik: USA og Israel har lagt pres på Danmark før afstemning om omskæringsforbud

Der er international bekymring over dansk debat om forbud mod drengeomskæring. Eksperter kritiserer S-regeringen for at indskrænke borgernes frihedsrettigheder. Og balladen i Radikale fortsætter. Få morgenoverblikket.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til det korte overblik over de vigtigste politiske nyheder denne mandag morgen.

I morgen tirsdag skal Folketinget igen behandle et forslag om at forbyde rituel omskæring af drengebørn. Og nu kan DR fortælle, at USA, Israel og store jødiske interesseorganisationer sidste år har lagt et hårdt pres på Danmark for at undgå et forbud, da et borgerforslag skulle til afstemning. Det viser en række regeringsdokumenter.

For eksempel står der i udenrigsminister Jeppe Kofods talepapir fra et lukket samråd om omskæring den 16. november:

"USA og Israel har begge i klare vendinger udtryk stor bekymring over et eventuelt forbud mod omskæring af drenge under 18 år. Ambassaden i Washington har modtaget budskabet fra både Kongressen og de store internationale jødiske organisationer, og USA’s ambassadør har rejst emnet i Udenrigsministeriet".

I september meldte statsminister Mette Frederiksen (S) klart ud, at regeringen ikke støtter et forbud. Samme holdning meldte Venstres Jakob Ellemann-Jensen ud kort efter.

Liberal Alliance og Enhedslisten støtter begge forslaget om et forbud. Partierne kalder det "over stregen", at USA og Israel blander sig i dansk indenrigspolitik, skriver DR.

Partier vil af med "ulogisk" caféregel 
Fra på onsdag kan restauranter og caféer igen tage imod gæster både indendørs og udendørs, men et benspænd får flere partier op af stolen. De kalder det dumt, bureaukratisk og ulogisk, at man som kunde skal booke bord en halv time i forvejen, skriver DR og BT.

K, DF, V og R, som ellers er med i genåbningsaftalen, vil nu have erhvervsministeren til at strege reglen.

"Vi har bestemt ikke aftalt bordbestilling mindst 30 minutter før, og vi synes ærligt talt, at det er en rigtig dårlig ide. En skrivebordstanke uden tanke for virkeligheden," siger Mona Juul (K) til DR.

Vælgerne igen mere optaget af udlændinge
Klima og miljø er på vej ned af vælgernes dagsorden, hvor det nu igen er sundhed og udlændinge, der indtager toppen.

Det viser en ny Epinion-måling foretaget for Altinget og DR, hvor svarpersonerne har haft mulighed for at sætte kryds ud for dét politiske emne, de anser for allervigtigst.

Hos de blå vælgere er udlændingepolitikken nu en suveræn topscorer, skriver Altinget. Læs mere her.

 

Eksperter: Regeringen indskrænker borgernes frihed
Når regeringen inden længe får vedtaget en ny lov, der blandt andet kan forhindre  demonstrationer i områder, som politiet mener er præget af utryghed, og som åbner for via en dom at forbyde særlige borgere at opholde sig i nattelivet, hvis de tidligere har været i slagsmål, er det en del af et generelt og bekymrende billede.

Det siger tre juridiske eksperter og meningsdannere i Politiken. 

De taler om en bekymrende tendens til at indskrænke borgernes frihedsrettigheder. Samtidig bliver regeringen kritiseret for en "manipulerende" analyse af, hvordan vi skal forstå personlig frihed i Danmark, når den argumenterer med, at eksempelvis overvågning og nye frihedsbegrænsende love skal skabe tryghed, og at tryghed giver mere frihed.

Kritik af ledelsen i Radikale
Uroen i Radikale ser ud til at fortsætte efter flere sager om krænkelser i partiet og kritik af ledelsens håndtering af sagerne. Nu retter en række tidligere ansatte i partiet en omfattende kritik af arbejdskulturen i partiets centrale sekretariat på Christiansborg, skriver Berlingske.

I et fem sider langt åbent brev beretter de anonymt om en "konfliktskabende og grænseoverskridende" ledelse hos De Radikale på Christiansborg og om episoder, som har ført til sygemeldinger med stress og angst. Flere fortæller, at de har advaret partitoppen uden resultat. 

Ekstra Bladet fortalte for nylig om udkastet til brevet, som altså nu er sendt til Berlingske i sin endelige form.

Dansk udvisning af syrere er på CNN
Danmark får igen international opmærksomhed på grund af den stramme udlændingepolitik. Denne gang er det den amerikanske mediegigant CNN, der skriver om den danske politik om, at syriske flygtning fra visse områder nu bliver sendt tilbage til det krigsplagede land.

Under overskriften "In its latest lurch to the far right, Denmark plans to send some refugees back to Syria" fortæller CNN blandt andet om et ungt tvillingepar, der nu bliver sendt tilbage.

"Pinligt. Hjerteløst. Meningsløst. Usolidarisk. Skal det her virkelig være omverdenens syn på Danmark," spørger Radikales Kristian Hegaard på Twitter.

Det sker i dag

  • Klokken 10: Møde i Folketingssalen, hvor en række forslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet to forslag fra Inger Støjberg vedrørende ændring af lov om rigsretten, heriblandt live-tv fra retten og offentlighed om hver dommers stemmeafgivning og begrundelse.

  • EU's udenrigsministre mødes i Rådet for Udenrigsanliggender. Mødet er uformelt og finder sted som videokonference. På dagsordenen er blandt andet Ukraine, Myanmar og Etiopien.

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

0:000:00