Dagens overblik: V har fundet manden, der skal stille op mod Mette F. i Aalborg

NYHEDSOVERBLIK: Venstre har fundet sin erstatning for Søren Gade i Aalborg, og ytringsfriheden er kommet til debat efter Paludan-demonstrationer. Her er tirsdagens nyhedsoverblik.

God formiddag og velkommen til dagens overblik over nyhederne i dansk politik.

Vi starter i Frankrig, hvor det er dagen derpå, efter at en voldsom brand mandag aften brød ud i den ikoniske Notre Dame-katedral i Paris.

Både domkirkens spir og tag er brændt ned, men selve fundamentet og de to tårne står stadig tilbage, efter at det franske brandvæsen brugte flere timer på at få branden under kontrol.

Billederne af den voldsomme brand er gået verden rundt, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har på det sociale medie Twitter også sendt sine tanker til det franske folk:

Også den amerikanske præsident Donald Trump var på tasterne mandag aften, hvor han udover at begræde branden i Notre Dame også kom med råd til, hvordan det franske beredskab kunne slukke branden:

Tweetet fik en blandet modtagelse på det sociale medie og fik også det franske beredskab til at gå til tasterne og svare præsidenten:

Regeringen åbner for at give sundhedsfællesskaber egen pengepung
Det har været et centralt kritikpunkt, at de nye sundhedsfællesskaber i de blå partiers sundhedsaftale ikke får penge, som de selv kan råde over. Men det kan der måske blive lavet om på i fremtiden.

Det fortæller finansminister Kristian Jensen (V) til Altinget.

Han er åben over for, at der ved fremtidige økonomiforhandlinger kan blive afsat penge direkte til sundhedsfællesskaberne, selv om han ikke vil udstede et egentligt løfte:

”Det er en tanke, jeg absolut ikke vil afvise. Det vil være en af mulighederne for at få skabt endnu mere sammenhold omkring sundhedsfællesskaberne fremadrettet,” siger finansministeren.

I regeringens endelige sundhedsaftale med Dansk Folkeparti har sundhedsfællesskaberne ingen egen økonomi.

Læs hele historien her.

Politisk debat om ytringsfrihed efter Paludan-demonstration
Søndagens demonstration på Nørrebro i København fra lederen af det højreekstremistiske parti Stram Kurs, Rasmus Paludan, endte med at føre til voldsomme moddemonstrationer, men den har også kastet en politisk debat om ytringsfrihed af sig.

Flere af landets politikere brugte således mandagen på at debattere, hvorvidt politiet bør bruge sine ressourcer på at beskytte Paludan, og om det var en god ide at afskaffe blasfemiparagraffen:

Socialdemokratiet var det eneste parti, som stemte imod afskaffelsen af blasfemiparagraffen, men partiets retsordfører, Trine Bramsen, afviser, at S vil genindføre paragraffen:

”Nej, det går vi ikke til valg på. Vi ser ikke et stort behov for det. Men det ændrer ikke på, at vi har svært ved at se, hvorfor den skulle afskaffes,” siger Trine Bramsen til Berlingske.

Også Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, har blandet sig i debatten og kaldt på seriøse overvejelser om, hvorvidt demonstrationerne bør forbydes, selv om det ville begrænse Paludans ytringsfrihed.

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, mener omvendt, at ytringsfriheden bør stå højest:

Erhvervsmand erstatter Søren Gade i Aalborg
Det bliver den forholdsvis ukendte erhvervsmand Thomas Thomsen, der skal erstatte Søren Gade (V) i Aalborg og tage kampen om stemmerne op med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ved det kommende folketingsvalg.

Det skriver DR Nyheder.

Søren Gade fik hele 29.000 stemmer ved det seneste folketingsvalg, men da han stiller op til europaparlamentsvalget, har Venstre været på udkig efter en erstatning til at tage kampen op med Socialdemokratiets statsministerkandidat.

Og valget er altså faldet på erhvervsmanden Thomas Thomsen:

”Der er lidt Pippi Langstrømpe i mig. Når man får at vide, at noget ikke kan lade sig gøre, så skal man bevise, at det kan det godt,” siger Venstre-kandidaten til DR.

Læs hele historien her.

100 nedslag fra valgperioden: Kageglad minister og ny regering
Vi slutter overblikket af med anden del af Altingets gennemgang af de 100 vigtigste begivenheder fra den igangværende valgperiode.

Denne gang med blandt andet en kageglad udlændinge- og integrationsminister, en ny amerikansk præsident og en mindehøjtidelighed for en af dansk politiks store skikkelser, Niels Helveg Petersen.

Hvor godt husker du? Test hukommelsen her.

Det sker i dag:

  • Dronning Margrethe fylder i dag 79 år. Hun holder fødselsdagen på Marselisborg Slot i Aarhus, hvor hun sammen med resten af kongefamilien kommer ud på verandaen og hilser klokken 12.00.

Forrige artikel Efterretningstjeneste: Disse emner er oplagte for russerne at puste til under dansk valgkamp Efterretningstjeneste: Disse emner er oplagte for russerne at puste til under dansk valgkamp Næste artikel Efter udflytning: Der kan gå tre år, før patienter igen kan få behandlet klagesager til tiden Efter udflytning: Der kan gå tre år, før patienter igen kan få behandlet klagesager til tiden
For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

STRAF: I landets fem største kommuner har mere end 200 familier mistet børnechecken, fordi deres børn har haft for meget ulovligt fravær. Aarhus-rådmand kritiserer straffen for at ramme socialt skævt, mens holdningen i København er anderledes positiv.