Dagens overblik: V og R kritiserer regeringen for ”svigt”, efter nye retningslinjer halverer afstandskrav

NYHEDSOVERBLIK: Det er et svigt af regeringen, at informationen om en ændring af afstandskravet i det offentlige rum ikke indgik i forhandlinger om genåbning, siger Venstre og Radikale. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, erkender, at Danmark har haft en uklar teststrategi. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

I dag lægger vi ud med forsiden på Berlingske, hvor Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og Radikales politiske leder, Morten Østergaard, langer ud efter regeringen og kritiserer den for et ”svigt” og manglende åbenhed.

Det sker efter, at Sundhedsstyrelsen søndag aften kom med nye retningslinjer, der ændrer afstandskravet i det offentlige rum fra to meter til en meter. Halveringen af kravet kom blot tre dage efter, at Folketingets partier, heriblandt Venstre og Radikale, blev enige med regeringen om en plan for genåbningen af Danmark.

Den oplysning burde have indgået i forhandlingerne, således at de kunne have foregået på et mere oplyst grundlag, lyder det fra begge partiledere, der bakkes op af andre partiledere i Folketinget. Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige kræver, at aftalen om genåbningen genbesøges efter informationen om de nye retningslinjer.

Brostrøm: Danmark har haft uklar teststrategi
Kommunikationen omkring den danske teststrategi har ikke været optimal.

Det erkender Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i et interview med Politiken.

”Tydelig kommunikation om teststrategien er vi generelt ikke lykkedes godt nok med. Det går helt tilbage til februar og marts, og jeg kan kun tage ansvar for min egen del. Har vi været skarpe nok i vores retningslinje og kommunikation? Nej, det har vi ikke, og det vil vi forsøge at gøre bedre fremadrettet,” siger Søren Brostrøm til Politiken.

Sundhedsstyrelsen udsendte for tre uger siden en ny retningslinje, der skal sikre op til 42.000 daglige test. Men sidenhen er der ikke blevet meldt klart ud, hvordan den nye massive teststrategi skal bruges. Og det vil Søren Brostrøm indtil videre heller ikke sætte konkrete ord på, men der vil komme en afklaring i løbet af denne uge, lover han i interviewet med Politiken.

Allerede i februar blev Danmark rådet til stor testkapacitet
Danmark blev 2. februar rådet til, at et eventuelt udbrud af coronavirussen skulle håndteres ved at opspore smittede gennem test og efterfølgende isolere dem.

Det skriver Berlingske på baggrund af et internt dokument fra EU's agentur for sygdomsbekæmpelse.

I notatet, der blev sendt til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut, blev Danmark opfordret til at forberede sig på en inddæmning af sygdommen ved blandt andet at øge testkapaciteten.

”Yderligere eksport af smittetilfælde kan dukke op i alle lande. Derfor bør alle forberede sig på inddæmning, herunder overvågning, tidlig diagnosticering, isolation og behandling, kontaktopsporing og forebyggelse af videre smittespredning,” står der i notatet, som Berlingske er i besiddelse af.

Partier vil genoptage forhandlinger om minimumsnormeringer
Enhedslisten, SF og Radikale opfordrer børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at genstarte forhandlingerne om minimumsnormeringer i landets daginstitutioner.

Det skriver Altinget.

Forhandlingerne om en model for lovbundne minimumsnormeringer blev sat på pause, da coronavirussen ramte Danmark. Men i takt med at Danmark genåbner, er det også tid til at vende tilbage til forhandlingerne, mener støttepartierne.

"Der er behov for både at få lovgivningen fastlagt, men også at gøre det tids nok til, at vi ved, hvad vi skal gøre med fordelingen af pengene til normeringer i 2021. Jeg synes, det haster,” siger Enhedslistens børneordfører, Jakob Sølvhøj, til Altinget.

Læs hele artiklen på Altinget Børn.

Coronavirus: Antal smittede og indlagte i Danmark
På falderebet får du lige de nyeste tal om coronavirussens spredning i Danmark, som Altinget følger på daglig basis.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Pressemøde om coronavirussen i Statsministeriet.
  • Klokken 13.00: Der er møde i Folketingssalen, som begynder med statsminister Mette Frederiksens (S) spørgetime.
  • Klokken 14.30: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er i åbent samråd om myndighedernes responstid på coronavirus.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00