Dagens overblik: V-profiler advarer Løkke mod at lukke regionerne

NYHEDSOVERBLIK: Idéen om en lukning af landets regioner har skabt splittelse i Venstres folketingsgruppe. Klima og miljø er hoppet op på toppen af vælgernes dagsorden, og så er Kristian Jensen skuffet over kommunerne. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en advarsel til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra en stribe Venstre-folk, der opfordrer ham til at droppe idéen om at lukke landets regioner.

Det skriver avisen Danmark.

Det er den tidligere gruppeformand Søren Gade, den tidligere minister Carl Holst, den tidligere borgmester og nuværende folketingsmedlem Carsten Kissmeyer samt folketingsmedlemmet Martin Geertsen, der står bag advarslen. De taler alle imod, at man fyrer alle regionspolitikerne og i stedet lader sundhedsvæsenet blive styret af ikkefolkevalgte.

"Der er sikkert nogle, der mener, at det kan gøres bedre med embedsmænd eller udpegede bestyrelser. Jeg har bare en anden holdning til folkestyret. Vælgerne skal kunne holde de politikere, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige," siger Søren Gade til avisen Danmark.

Det grønne område er helt i top hos vælgerne
Miljø og klima har taget et tigerspring til toppen af vælgernes dagsorden.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

36 procent af vælgerne har svaret, at miljø og klima er et af de tre afgørende emner, når krydset skal sættes ved det kommende folketingsvalg. Samlet topper klima og miljø derfor nu listen sammen med sundhed. Men sådan har det ikke altid været. I forhold til en tilsvarende måling fra for et år siden er der tale om et spring på hele fem pladser.

Læs hele artiklen her.

Enhedslisten vil have staten til at drive bank
Hvis det står til Enhedslisten, skal der oprettes et offentligt bankalternativ til de nuværende banker.

Det skriver Information.

Forslaget er et af Enhedslistens 47 forslag til reformer af finanssektoren, som partiet præsenterer tirsdag. Hensigten med forslaget om at lade staten drive bank er, at det vil skabe en konkurrence til de aktieselskabsejede banker, og det vil give kunderne flere valgmuligheder og mere indflydelse på investeringer.

"Det handler dybest set om en bank eller et realkreditinstituts raison d’être: Er det primære formål at tjene penge til aktionærerne eller at tjene kunderne," siger Pelle Dragsted til Information.

Enhedslisten foreslår også at udfase de mest risikobetonede låneformer og rentefradraget. Derudover gentager partiet sit forslag om at splitte de største banker op i mindre dele.

Læs mere hos Information, der også har fået eksperter til vurdere forslagene fra Enhedslisten.

Kommunerne forventer ikke at bruge alle penge i 2019
Det tegner til, at kommunerne kommer til at afsætte færre midler til service og flere til anlæg, end de har aftalt med regeringen i sommer.

Det viser en ny foreløbig opgørelse af kommunernes budgetter for 2019, som Økonomi- og Indenrigsministeriet har lavet.

Samlet forventes det, at kommunerne vil bruge cirka 0,4 milliarder kroner mindre på service, mens de vil bruge 0,3 milliarder kroner mere på udgifter til blandt andet vedligeholdelse af veje og byudvikling.

De nye tal bliver ikke velmodtaget af finansminister Kristian Jensen:

"Det undrer mig, at der er kommuner, der mener, at der ikke er penge nok til service, når kommunerne ikke regner med at bruge de midler til service, vi havde aftalt," siger han i en pressemeddelelse og tilføjer:

"Samtidig går anlægsbudgettet imod regeringens aftale med KL. Det er jeg skuffet over. Et aftalesystem kan ikke fungere, hvis en aftale ikke er en aftale. Nu må vi se, hvad den endelige opgørelse viser, og på den baggrund må vi så tage stilling til budgetresultatet."

Det sker i dag

  • Klokken 11.00: Energistyrelsen præsenterer en ekstern vurdering af Energinets redegørelse om mulige elkabelløsninger i Syd- og Vestjylland.
  • Klokken 13.00: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) præsenter Økonomisk Redegørelse for december 2018, der er regeringens prognose for dansk økonomi.
  • Klokken 19.00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) deltager i et debatmøde om regeringens planer om at oprette et udrejsecenter på øen Lindholm. Mødet er arrangeret af Debatforeningen Folkemøde Møn, der har inviteret samtlige partier i Folketinget til at debattere med indbyggerne i Kalvehave.

Forrige artikel Klima og miljø tager tigerspring til toppen af vælgernes dagsorden Klima og miljø tager tigerspring til toppen af vælgernes dagsorden Næste artikel Her er Ole Birks nye særlige rådgiver Her er Ole Birks nye særlige rådgiver