Dagens overblik: V-profiler baner vejen for Ellemann-Jensen og Inger Støjberg

NYHEDSOVERBLIK: En række fremtrædende Venstre-folk peger på Jakob Ellemann-Jensen som ny Venstre-formand, mens flere bud på en ny næstformand afviser at stille op. Få overblikket over dagens politiske nyheder.

Jakob Ellemann-Jensen ligner det mest sandsynlige bud på en ny formand for Venstre. Selv har han endnu ikke meldt ud, om han vil stille op. 
Jakob Ellemann-Jensen ligner det mest sandsynlige bud på en ny formand for Venstre. Selv har han endnu ikke meldt ud, om han vil stille op. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

God mandag morgen og velkommen til en ny uge i dansk politik her dagen derpå. 

Lørdag trak Lars Løkke Rasmussen sig som Venstre-formand, og Kristian Jensen fulgte trop ved at melde sin afgang som næstformand.

Det har naturligvis igangsat spekulationerne om, hvem der skal overtage efter de to. Aviserne er fyldt med analyser og politiske portrætter af især Jakob Ellemann-Jensen, der af mange anses som den mest oplagte afløser for Lars Løkke Rasmussen.

Han støttes af flere Venstre-profiler, der mener, at han vil kunne samle et splittet parti bag sig. Blandt dem, der har peget på Ellemann-Jensen, er Claus Hjort Frederiksen, Sophie Løhde, Lars Chr. Lilleholt, Marcus Knuth og Stephanie Lose.

Det skriver Berlingske.  

Selv har hovedpersonen imidlertid endnu ikke bekræftet, at han vil stille op til posten. 

Opbakning til Støjberg
Hvis Jakob Ellemann-Jensen er spidskandidat til at blive ny formand for Venstre, er tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg det til at blive næstformand. 

Hun støttes på nuværende tidspunkt ifølge Politiken af både Sophie Løhde, Marcus Knuth, Michael Aastrup Jensen, Carsten Kissmeyer og Erling Bonnesen. 

Stephanie Lose og Sophie Løhde, der har været nævnt som andre oplagte bud på en ny næstkommanderende, har afvist, at de vil gå efter posten. Inger Støjberg har endnu ikke selv udtalt ønske om at overtage Kristian Jensens post. 

Venstre holder gruppemøde for folketingsgruppen tirsdag. 

Læs også

Løkke deler landsmødetale
Lars Løkke Rasmussen bad inden sin afgang fra Venstres ledelse partiets hovedbestyrelse om lov til at holde en tale på det kommende ekstraordinære landsmøde.

Den skulle holdes, inden afstemningen om hans fremtid i partiet skulle gennemføres, mente Løkke. På den måde kunne han fortælle om sine politiske resultater og visioner for fremtiden. 

Men da hovedbestyrelsen nægtede ham det ønske, besluttede han at trække sig som formand. 

Søndag delte han i stedet talen på Facebook. Du kan læse den her. 

Minister vil ændre optagelsessystem til gymnasiet
Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil lave optagelsessystemet til gymnasiet om.

Det skriver Politiken.

Ministeren mener hverken, at karakterer fra folkeskolen eller vurderinger af elevernes uddannelsesparathed giver et tilstrækkeligt billede af elevernes reelle egnethed. 

"Vi skal stille os selv det fundamentale spørgsmål: Hvad skal man kunne for at kunne gennemføre gymnasiet? Svarer vurderingen af elevernes uddannelsesparathed og karaktererne tilsammen på det i dag? Nej, det mener jeg ikke, de gør. Derfor står vi med den problemstilling, vi gør," siger hun til avisen. 

Regeringen vil forbyde farlige stoffer i madpapir
Den glatte overflade på madpapir, muffinforme, pizzabakker og anden mademballage er oftest skabt af en belægning med såkaldte fluorstoffer.

Dem vil regeringen nu forbyde, skriver Politiken.

Fluorstofferne anses ifølge avisen nemlig af en lang række forskere og organisationer for at være blandt de mest sundhedsskadelige stoffer, der stadig bruges i forbrugerprodukter.

"Det vil vi, fordi jeg ikke vil acceptere en risiko for, at de her meget skadelige stoffer vandrer fra indpakningen over i maden. Vi kan se, at stofferne udgør et stort sundhedsmæssigt problem, og vi kan ikke vente længere på EU," siger fødevareminister Mogens Jensen til avisen.

Valg på Færøerne
Der var lørdag valg til det færøske Lagting, hvor det konservative parti Fólkaflokkurin blev den helt store vinder. Partiet gik frem med 5,6 procent og to mandater.

"Vi står som vindere, og valget viser, at folk nu gerne vil have os, som har været i opposition, til at lede," siger Fólkaflokkurins formand, Jørgen Niclasen, til Ritzau.

Alligevel kan han ikke nødvendigvis erklære sig som ny leder af en borgerlig regering.

Den siddende socialdemokratiske regeringsleder Aksel V. Johannesen vil nemlig forsøge at holde fast i magten, skriver Altinget. 

Du kan læse mere om valget på Færøerne her

Der sker i dag

  • Klokken 13.30: Miljøminister Lea Wermelin (S) indvier Miljøstyrelsens nye kontorer i Odense.
  • Klokken 17.00: Der afholdes en demonstration med Donald Trump foran den amerikanske ambassade, selvom præsidenten har aflyst sit besøg. 
  • Fødevareminister Mogens Jensen (S) deltager i de nordiske ministres møde i Edinburgh.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00