Dagens overblik: V uenig i ministers forslag om at tjekke elevers Facebook

POLITISK OVERBLIK: Undervisningsministeren vil give gymnasier vidtgående adgang til elevers computere i kamp mod snyd, men V er imod. Karen Hækkerup angriber S-formands udtalelser, og SU-lån til udlændinge kan koste skattekroner. 

Foto: /ritzau/Finn Frandsen/arkiv
Kristine Korsgaard

Det er fredag, og en stille efterårsferieuge i dansk politik er ved at rinde ud. Flere af dagens nyheder handler om skattekroner, der ruller, men først til kampen mod eksamenssnyd i gymnasierne.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er nemlig klar til at lade gymnasier tjekke, hvad der ligger på elevernes computer, hvad de har søgt efter på nettet, og hvad de har foretaget sig på sociale medier.

Det fremgår af et udkast til en ny bekendtgørelse om reglerne for prøver og eksaminer, som ministeren har sendt i høring, fortæller Information.

Men ministeren har ikke fået overbevist sine egne om, at det er den rette vej at gå.  

"Jeg er ikke enig med ministeren i, at det er nødvendigt at tage det her skridt," siger undervisningsordfører Anni Matthiesen (V). Hun understreger, at "ministeren kan jo selv træffe afgørelsen om, hvilken bekendtgørelse hun sender ud også i forhold til eksaminer." 

Rekordmange EU-borgere får SU-lån
Den danske statskasse risikerer at miste millioner af kroner givet i SU-lån til udenlandske studerende, skriver Politiken. Antallet af EU-borgere, der får udbetalt SU-lån i Danmark, er nemlig mere end fordoblet på seks år, viser regeringsnotater sendt til Folketinget. Og danske myndigheder har begrænsede muligheder for at inddrive den millionstore gæld, hvis ikke EU-borgerne betaler den frivilligt, efter at de er rejst hjem.

I dag skylder omkring 10.200 borgere fra andre EU-lande op mod 782 millioner kroner i studiegæld i Danmark. Heraf er 123 millioner kroner misligholdt gæld.

"Det her er et stort problem, som vi skal tage alvorligt. Vi har kaldt i samråd og forventer, at regeringen kan give os en prognose for, hvornår problemet er løst," siger Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen.

Flytning af ministerområde koster millioner
Mens SU-lånene er usikre, kommer det med sikkerhed til at koste skatteborgerne et tocifret millionbeløb, at fiskeriområdet nu flyttes fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til Ministeriet for Ligestilling og Nordisk samarbejde, der hører under Karen Ellemann (V). Det viser interne notater, som DR har fået aktindsigt i.

Flytning af it-systemer og indkøb af nye it-licenser på fiskerikontrolområdet kommer til at koste statskassen 27,9 millioner kroner de næste to år. Derudover følger en årlig ekstraudgift til it på 7,3 millioner kroner fra 2020.

"De her udgifter er en direkte konsekvens af flytningen," siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Hækkerup: S går imod landbrugets behov
Tidligere socialdemokratisk minister Karen Hækkerup – i dag direktør i Landbrug & Fødevarer – retter nu en hård kritik af sit gamle parti. I en kommentar til Jyllands-Posten kritiserer hun partiformanden for at gå stik imod erhvervslivets behov for at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

"Mette Frederiksen siger, at hun er betænkelig ved udenlandsk arbejdskraft, både når det drejer sig om den kvalificerede og den ikke-kvalificerede. Det er så meget på tværs af, hvad erhvervslivet har brug for," siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer. 

Meldingen fra S-formanden om, at hun er betænkelig ved udenlandsk arbejdskraft, faldt under en høring på Christiansborg i september.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities, fhv. minister og MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024