Dagens overblik: Vedtægter kan stå i vejen for Kofods og Messerschmidts plan

DF skal ændre vedtægter, hvis Peter Kofod skal kunne overtage en formandspost efter Messerschmidt. Ny coronavariant giver foreløbig ikke nye restriktioner i Danmark. Og svenskerne stemmer igen om ny statsminister. Få morgenoverblikket.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Så er vi i gang med en ny uge og det første morgenoverblik over de vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi begynder i Dansk Folkeparti, hvor partiets vedtægter kan stå i vejen for den plan, som det første kandidat-par til formandsposten og næstformandsposten har lagt frem.

Morten Messerschmidt (DF) stiller op som formand, og samtidig har han aftalt med medlem af EU-Parlamentet Peter Kofod, at han bliver næstformand - og at Kofod overtager formandsposten, hvis Messerschmidt bliver dømt for svig med EU-midler og dokumentfalsk i landsretten.

Men den manøvre vil kræve en ændring af vedtægterne. Det skriver Politiken, som har nærlæst partiets vedtægter.

Læs mere her.

Nye restriktioner træder i kraft

Det er en god ide at huske mundbind og coronapas, når du tager hjemmefra i dag. Mandag træder nemlig en række coronarestriktioner i kraft, og en af dem er, at du skal have mundbind, når du blandt andet går i butikker, til frisør eller kører i offentlig transport.

DR har samlet hele listen af restriktioner her.

Ny variant giver ikke ekstra restriktioner nu og her

Og mere corona. For en ny variant af virussen ved navn Omikron spreder sig i øjeblikket rundt i verden, og søndag er den blevet bekræftet hos to smittede i Danmark.

Men det giver ikke anledning til at indføre yderligere restriktioner i det danske samfund nu og her.

Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) søndag aften ifølge Ritzau, skriver blandt andre Berlingske.

"Det er ikke noget, vi overvejer konkret på nuværende tidspunkt," sagde ministeren.

De senest vedtagede restriktioner er ifølge regeringen og myndighederne "tilstrækkeligt", men det kan måske komme på tale at stramme indrejsereglerne for flere end de syv afrikanske lande, der nu er strammet op for.

Læs mere her.

Japans regering lukker fra tirsdag landets grænser for alle udlændinge grundet Omikron-varianten, skriver Ritzau. 

Danskerne har skævt billede af integrationen

Tre ud af fire danskere tror, at det går betydeligt dårligere med integrationen, end de faktiske tal viser. Det viser en undersøgelse, som Mandag Morgen skriver om i dag.

Selvom kriminaliteten blandt unge mænd med ikkevestlig baggrund falder, tror langt de fleste, at den stiger eksplosivt.

Mange undervurderer også, hvor mange indvandrere, der er i job og uddannelse, og hvor mange, der går ind for ligestilling og demokrati. Og så tror gennemsnitsdanskeren, at der bor dobbelt så mange ikkevestlige indvandrere i landet, som der gør i virkeligheden.

Læs mere om undersøgelsen om danskernes viden om indvandring og integration, der bygger på interviews med 2.015 danskere, her.

Nye arbejdsnedlæggelser kan ramme sygehuse

Landets sygehuse risikerer nu igen, at sygeplejersker vil nedlægge arbejdet kortvrigt. Mandag morgen har Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser kaldt til landsdækkende arbejdsnedlæggelse mellem klokken 7.45 og klokken 8.45.

Det fortæller sygeplejerske Luca Pristed, der er talsperson for gruppen, til Ritzau.  

Riksdagen stemmer igen om ny statsminister

Det svenske parlament Riksdagen skal mandag for anden gang inden for få dage stemme om at godkende Socialdemokraternas partileder, Magdalena Andersson, som ny statsminister.

Hun blev også godkendt onsdag i sidste uge. Men Andersson slog tidsmæssig rekord, da hun kun nåede at være statsminister i syv timer, inden Miljöpartiet trak sig ud af regeringen. 

Afstemningen finder sted klokken 13.

Tre hurtige

  • Afhøringerne i Minkkommissionen fortsætter i denne uge, hvor blandt andre Mette Frederiksens stabschef skal udspørges. Få overblik over hele denne uge i dansk politik her.

  • Fredag blev en usædvanligt interessant dag i Minkkommissionen, da Nicolai Wammen gik hårdt til Mogens Jensen og hans daværende departementschef, og da Magnus Heunicke pludselig kunne læse højt af 13 siders håndskrevne noter fra det afgørende regeringsmøde, hvor det blev besluttet at aflive alle mink. Læs mere her.

  • Næsten 30.000 danskere har nu søgt om at komme på den nye ordning om tidlig pension. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, der gør status fire måneder efter der blev åbnet for ansøgninger, skriver Ritzau ifølge Politiken. Læs mere her og få fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfayes (S) kommentar.

Dokumentar om sexisme på TV 2

I dag får en længe ventet dokumentarfilm om sexisme på Tv 2 premiere.

I dokumentaren fortæller nuværende og tidligere kvindelige medarbejdere i TV 2s nyhedsafdeling som blandt andre Janni Pedersen og Cecilie Beck om en kultur med en sexistisk tone og med grænseoverskridende adfærd over for kvinder.

Det skriver Information, som har deltaget i et researchsamarbejde med Impact TV, der har produceret dokumentaren, efter at TV 2 besluttede sig for ikke at lave dokumentaren selv.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Ekstraordinært møde i WHO. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) holder for kun anden gang i historien et ekstraordinært møde, hvor medlemslandenes sundhedsministre er indkaldt for at diskutere, om der skal oprettes et særligt pandemiudvalg og indføres særlige pandemitraktater. Mødet varer til og med 1. december. 

  • Klokken 10.15: Første spadestik på tysk side til byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen. Transportminister Benny Engelbrecht deltager.

  • Klokken 13: Svenske Riksdagen stemmer om ny statsminister

 

Læs også: Ugen i dansk politik: Mette Frederiksens stabschef skal afhøres i Minkkommissionen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00