Dagens overblik: "Venstre har i den grad svigtet landbruget, og nu skal alt handle om vælgerne i byerne"

NYHEDSOVERBLIK: Venstre har svigtet landbruget i sin jagt på storbyvælgere, lyder kritikken fra flere landbrugsorganisationer og en tidligere V-minister. Endnu et af Alternativets folketingsmedlemmer siger stop. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Venstre får kritik af landbruget for at svigte det til fordel for storbyvælgerne.
Venstre får kritik af landbruget for at svigte det til fordel for storbyvælgerne.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik.

Ugen starter med en kritik af Venstre fra en gruppe i samfundet, der traditionelt set plejer at have et tæt bånd til partiet.

Landbruget mener nemlig, at Venstre har svigtet dem i jagten på at tilgodese storbyvælgerne.

Det skriver Jyllands-Posten.

Organisationerne Landbrug & Fødevarer, Bæredygtigt Landbrug og Danske Svineproducenter langer alle ud efter Venstre for at fokusere på en mere grøn og hovedstadsvenlig kurs frem for at hjælpe landbruget, der har været særligt presset efter sommerens tørke.

"Venstre har i den grad svigtet landbruget, og nu skal alt handle om vælgerne i byerne," siger formanden for Danske Svineproducenter, Torben Hauskov, til Jyllands-Posten.

Opsangen fra landbruget får opbakning fra den tidligere miljø- og fødevareminister Hans Christian Schmidt (V), der konkret foreslår en afskaffelse af landbrugets jordskatter og pesticidafgifter.

Regeringen vil scanne nummerplader
I fremtiden vil danskerne få scannet deres nummerplader, når de kører ind i miljøzoner i landets fire største byer, København, Aarhus, Odense og Aalborg.

I hvert fald hvis det står til regeringen.

Det skriver Berlingske, der har fået indsigt i et regeringsnotat forud for forhandlingerne om en klimaaftale.

I regeringens klimaudspil står der, at håndhævelsen af miljøzonereglerne skal strammes ved hjælp af en digitalisering af ordningen. Ifølge Berlingske indebærer denne digitalisering en opsætning af kameraer i de fire største byer samt Frederiksberg, der skal scanne nummerpladerne på de biler, der kører ind i miljøzonerne.

Den automatiske scanning skal gøre det nemmere at fange de biler, der ikke lever op til miljøkravene. Men forslaget får kritik af it-eksperter for øge overvågningen af danskerne.

Større frafald siden fremdriftsreformen
20 procent flere studerende er droppet ud af universitetet siden fremdriftsreformen blev indført i 2014.

Det skriver Information.

I slutningen af august kunne Uddannelses- og Forskningsministeriet fortælle, at reformen har fået nedbragt studietiden med seks en halv måned. Men et notat fra samme ministerium viser, at antallet af studerende, der dropper ud, i samme periode er steget fra 29 procent til 35 procent, hvilket svarer til en stigning på 20 procent.

Eksperter er ikke i tvivl om, at den stigning skyldes tiltag som fremdriftsreformen og det såkaldte uddannelsesloft, som trådte i kraft i 2018.

"Det har store omkostninger for de studerende at være i tvivl for længe, så nogle af incitamenterne til at få de studerende hurtigere i gang og igennem har også den effekt, at de studerende stopper hurtigere," siger Jan Thorhauge Frederiksen til Information. Han er lektor i pædagogik på Københavns Universitet og har undersøgt sammenhængen mellem frafald og politiske tiltag som fremdriftsreform og uddannelsesloft

Endnu en fra Alternativet vil ikke mere
Halvdelen af Alternativets folketingsgruppe vil ikke være at finde på stemmesedlen til det kommende folketingsvalg.

Det står klart, efter at Pernille Schnoor har meddelt, at heller ikke hun vil genopstille til Folketinget.

Det skriver Jyllands-Posten.

I sidste uge var det Roger Matthisen, der fortalte, at han siger farvel til dansk politik efter næste valg. Ligeledes vil gruppeformand René Gade og udviklingsordfører Ulla Sandbæk ikke gå efter et genvalg, mens Josephine Fock allerede har forladt Folketinget før tid til fordel for et job i Dansk Flygtningehjælp.

Partiets EU-ordfører, Rasmus Nordqvist, genopstiller stadig til folketingsvalget, men han er også partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget i maj 2019, og han lægger ikke skjul på, at en plads i Parlamentet har førsteprioritet for ham.

Folkebevægelsen mod EU vælger spidskandidat
Vi slutter dagens overblik af med en nyhed, der netop relaterer sig til det kommende europaparlamentsvalg.

Folkebevægelsen mod EU har nemlig genvalgt Rina Ronja Kari som EP-spidskandidat.

Det oplyser hun selv på Facebook.

"Jeg er både dybt beæret og en lille smule overvældet over at blive udpeget til frontfigur for EU-modstanden igen ved valget i 2019. Det er stort," skriver hun og tilføjer:

"Jeg glæder mig til at sætte en klar EU-modstander-dagsorden og til at diskutere EU med folk i hele landet."

Der er valg til Europa-Parlamentet 26. maj 2019.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Europa-Parlamentet i Danmark sætter fokus på fake news på en konference med MEP'ere, eksperter, chefredaktører og Google. 
  • Klokken 9.45: Senest i dag skal formanden for det svenske Socialdemokraterna, Stefan Löfven, melde tilbage til Riksdagens talmann (formand), Andreas Norlén, om, hvordan det går med undersøgelserne af muligheden for at danne en socialdemokratisk-ledet regering.
  • Klokken 10.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og kulturminister Mette Bock (LA) modtager anbefalinger fra regeringens Vækstteam for kreative erhverv.
  • Klokken 10.30: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) besøger Samsø, hvor han besøger Besser Made-projektet, som omhandler naturgenopretning, får en rundvisning på Samsø Grønt samt bliver orienteret om moderne landbrug ved et besøg på Brattingsborg Gods.

Vil du vide, hvad der er på programmet i EU i dag? Så læs med på Altinget: eu, hvor du kan få overblik over den kommende uge i EU (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00