Dagens overblik: Venstre kræver en ekstra milliard til kommunerne i udligningsreform

NYHEDSOVERBLIK: Kommunerne skal have flere midler til at håndtere konsekvenserne af coronakrisen. Det mener Venstre, der nu har et nyt krav til regeringen. Der er ikke plads til, at elever i 6. til 9. klasse vender tilbage på denne side af sommerferien, vurderer både politikere og lærere. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til Altingets gennemgang af de politiske nyheder.

Vi lægger i dag fra start med et krav fra Folketingets største oppositionsparti, Venstre.

Regeringen skal findes en ekstra milliard kroner til kommunerne i forhandlingerne om den nye kommunale udligningsreform.

Sådan lyder det fra partiet i dagens udgave af Jyllands-Posten.

De ekstra kroner og øre er blevet nødvendige efter coronakrisen, siger Venstre, der ellers frygter, at krisen får den konsekvens, at kommunerne sparer på velfærden.

”Vi mener, at der er behov for, at vi tilfører kommunerne en milliard ekstra. Det handler om at sikre en ordentlig velfærd til vores børn, unge og ældre, også efter en udligningsreform i coronaens skygge,” siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, til Jyllands-Posten.

Kravet fra Venstre er opstået i kølvandet på regeringens plan om det såkaldte beskæftigelsestilskud, der fordeler 10 milliarder kroner fra kommuner med få ledige til kommuner med mange arbejdsløse. Men det vil regeringen ændre således, at pengene bliver en del af det samlede udligningssystem, hvor der er en lang andre kriterier, der afgør, hvordan pengene skal fordeles mellem kommunerne.

Arbejdet med en ny udligningsreform er lige nu sat på et meget lavt blus, mens regeringen er optaget af coronakrisen. Men det forventes, at de politiske forhandlinger snart genoptages, eftersom regeringen har en målsætning om at fremsætte et lovforslag om reformen i Folketinget i første halvdel af maj.

Ældste skoleelever skal måske vente til efter sommerferien
Skoleelever fra 6. til 9. klasse har formentlig lange udsigter til at møde fysisk op i skole. Både KL, Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen vurderer, at de ældste elever ikke kommer tilbage i skole før efter sommerferien.

Det skriver Politiken.

Der er simpelthen ikke plads eller ressourcer til at få alle eleverne tilbage, hvis skolerne skal følge samme retningslinjer om blandt andet afstand, som Sundhedsstyrelsen har udstukket for de mindste elever.

”Lige nu er det meget svært at se, at der kan blive plads til 6.-10. klasserne på skolerne, simpelthen fordi deres lokaler og fælleslokaler er optaget af de mindre klasser, og fordi det kræver flere voksne at klare undervisningen på de nye vilkår,” siger Jacob Bundsgaard, der er formand for KL, til Politiken.

Hastelov skal tilsidesætte frister og krav for vindmølle- og biogasprojekter
Med en ny hastelov i hånden vil klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) hjælpe projekter, der fremmer grøn energi, men som er presset af coronakrisen.

Det skriver Altinget.

Hasteloven forventes at blive fremsat tirsdag i Folketinget. Loven vil gøre det muligt at dispensere for lovbestemte krav og tidsfrister, som virksomheder og borgere normalt skal opfylde for at få adgang til støtteordninger under loven om vedvarende energi og loven om naturgasforsyning.

Læs mere på Altinget Energi og Klima

Radikale fastholder klimatrussel mod regeringen
Før coronakrisen tog fat i Danmark, havde Radikale et klart ultimatum til regeringen. Der skulle være en aftale om en klimahandlingsplan inden grundlovsdag. Nu er tidsfristen blevet udvidet en anelse, men partiet står stadig ved sin trussel om at trække støtten til regeringen, hvis der ikke kommer en klimaplan.

Det skriver Berlingske

Nu har regeringen fået indtil sommerferien til at lave en klimaaftale, siger Radikales partileder, Morten Østergaard, der er meget optimistisk i forhold til tidsplanen. Efter regeringen har valgt at udskyde 39 lovforslag til næste folketingsår, er der blevet bedre rum og tid til at fokusere på en klimaplan, der også kan være en del af genopretningen af Danmark efter coronakrisen.

”Med weekendens aftale om forlængelse af redningspakkerne for lønmodtagere, innovation og kultur, er stenene nu ryddet af vejen for, at vi tager fat på genopretningen af dansk økonomi. Og det er jo den, der skal være grøn. Ingen skal være i tvivl om, at vi vil have, at der bliver truffet klimapolitiske beslutninger inden sommerferien, og vi mener, at genstarten af dansk økonomi er en fremragende anledning til at gøre det. Derfor er vi bekymrede for, at regeringen skubber det foran sig,” siger Morten Østergaard til Berlingske.

Heunicke vil teste alle danskere med coronasymptomer
Flere coronatest vil blive nøglen til genåbning af det danske samfund. Sådan sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag eftermiddag.

Det skriver Altinget

Ministeren opfordrer derfor nu til, at alle danskere med symptomer på corona kan blive testet, uanset hvor syge de er.

”Ring, hvis du har symptomer. Så kan du blive testet, og vi kan få stoppet smittekæderne,” sagde sundhedsministeren ifølge Altinget.

Se eller gense hele pressemødet lige her.

Dagens debat: USA på vej med økonomisk hjælp til Grønland
Vi runder dagens overblik af med en historie om USA, som har et mål om at blive den foretrukne partner i Arktis. Det skriver landets ambassadør i Danmark, Carla Sands, i et indlæg på Altinget Arktis. Som et led i det vil amerikanerne blandt andet hjælpe Grønland til at nå sit fulde potentiale.

Det skal konkret ske med en hjælpepakke, som USA lige nu er i færd med at lave til grønlænderne:

"Den amerikanske regering er ved at udarbejde en substantiel pakke med økonomisk støtte, der kan give fornyet energi til væksten i Grønland," skriver ambassadøreren i sit indlæg.

Læs hele indlægget på Altinget Arktis.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Statsminister Mette Frederiksen har sin første spørgetime i Folketinget siden nedlukningen af Danmark på grund af coronakrisen. Ifølge Ritzau betyder coronavirussen, at det kun er partilederne, der er til stede i folketingssalen under spørgetimen. Læs mere her

Forrige artikel Regeringen vil hjælpe virksomheder til at handle med Iran uden om amerikanske sanktioner Regeringen vil hjælpe virksomheder til at handle med Iran uden om amerikanske sanktioner Næste artikel Kom i praktik på Altinget og Mandag Morgen Kom i praktik på Altinget og Mandag Morgen