Dagens overblik: Venstre og Radikale kritiserer regeringens EU-linje

NYHEDSOVERBLIK: Venstre og Radikale skyder på regeringens EU-politik, der ifølge de to partiers ledere er for uambitiøs. De to kræver folkeafstemning om forsvarsforbeholdet og en ny europapolitisk aftale. Få dit politiske nyhedsoverblik her. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med kritik af regeringens europapolitik fra både Venstre og støttepartiet Radikales ledere, der begge er bekymrede over statsminister Mette Frederiksens EU-linje. 

Udtalelserne, der kan læses i Berlingske, kommer i ugen, hvor briterne efter års forhandlinger endelig træder ud af Unionen, og blandt andet det gør det bydende nødvendigt, at Danmark knytter sig tæt til samarbejdet, mener Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen. 

"Det forum, hvor vores lille lands stemme kan blive hørt højt, er under pres, og det må og skal være førsteprioriteten for enhver dansk regering, at vi har et stærkt EU. For har vi ikke det, er der ikke nogen, der hører, hvad vi siger. Det er dér, jeg bliver bekymret, for jeg er ikke sikker på, at man hos regeringen deler den forståelse," siger Jakob Ellemann-Jensen. 

Både Morten Østergaard og Jakob Ellemann-Jensen kritiserer blandt andet Frederiksens negative udtalelser om EU-budgettets størrelse og Danmarks nej til EU-udvidelser på Balkan. 

De to opfordrer statsministeren til at sætte forsvarsforbeholdet til folkeafstemning og kræver en ny europapolitisk aftale. 

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, afviser i samme artikel, både at regeringens EU-politik skule være uambitiøs, og at regeringen vil sætte EU-forbehold til folkeafstemning i denne valgperiode. 

Læs også

Støttepartier kræver DR-besparelser aflyst
Vi fortsætter i egne spalter, hvor regeringens tre støttepartier forud for de kommende forhandlinger om et nyt medieforlig nu kræver, at den forestående sparerunde på DR på i alt 255 millioner kroner skal aflyses.

Det skriver Altinget Kultur.

Partiernes medieordførere har svært ved at se sig forhandle en aftale på plads, hvis ikke der som minimum opnås enighed om ikke at gennemføre besparelserne.

”Hvis ministeren ikke vil annullere DR-besparelserne, så må hun lave sit forlig med Venstre og DF. Det medvirker vi simpelthen ikke til,” siger Radikales medieordfører, Jens Rohde.

SF vil skrive armslængdeprincip ind i forlig
SF vil have armslængdeprincippet skrevet ind i det kommende medieforlig, så politikere, der bryder princippet, risikerer at blive smidt ud af forliget.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Kravet kommer efter, at debatten om armslængdeprincippet og politikernes indgriben i public service-medier igen er buldret afsted, efter at Dansk Folkepartis Søren Espersen har udtalt, at han mener, at en Deadline-vært bør tages fra værtstjansen.

”Det viser bare, at der er behov for, at vi i et nyt forlig får skrevet ind, at man skal overholde armslængdeprincippet, ellers kan man ikke sidde med i det forlig,” siger Jacob Mark. 

EL kræver ny politienhed
Enhedslisten går til forhandlingerne om et nyt politiforlig med et markant krav om, at der oprettes en ny enhed i politiet, som skal have særligt fokus på hadforbrydelser.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

”Vi mener ikke, at der i dag er tilstrækkeligt med ekspertise til at håndtere hatecrimes i Danmark,” siger partiets retsordfører Rosa Lund.

Kravet vil ifølge Lund koste omkring 50 millioner kroner af den samlede pulje til politiforliget på 1,2 milliarder kroner, skriver avisen.

Forskere: Minister bruger rapport forkert
Næste historie finder vi hos Mandag Morgens faktatjekmedie, TjekDet.

Her afviser en række forskere social- og indenrigsminister Astrid Krags tolkning af en ny rapport om anbringelser.

Rapporten peger ifølge ministeren på behovet for, at flere børn bør anbringes tidligere, præcis som regeringen siden årsskiftet har agiteret kraftigt for.

Men det er en forkert udlægning af rapportens konklusioner, lyder det fra flere forskere.

”Der er ikke belæg for, med denne analyse i hånden, at fremskynde anbringelser,” siger Michael Rosholm, der er professor ved Trygfondens Børneforskningscenter på Aarhus Universitet til TjekDet.

Antallet af nye førtidspensionister stiger
I årene efter førtidspensionsreformen fra 2012 faldt antallet af nye førtidspensionister og ramte bunden i 2014, hvor 6.371 danskere fik tilkendt pensionen.

Men nu er antallet igen steget, og sidste år fik over 16.000 danskere bevilget en førtidspension.

Det skriver Berlingske.

”I øjeblikket stiger andelen af danskere på førtidspension voldsomt. Vi er næsten tilbage ved niveauet fra før førtidspensionsreformen. Dengang mente politikerne, at antallet var alarmerende højt,” siger professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Larsen til avisen.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Statsminister Mette Frederiksen og EU-kommissær Margrethe Vestager er blandt talerne på Tænketanken Europas Europakonferencen 2020.
  • Klokken 13.00: Der er møde i folketingssalen, hvor justitsminister Nick Hækkerup (S) har fået en forespørgsel af Peter Skaarup (DF) og Pia Kjærsgaard (DF) om at dæmme op for antisemitisme.
  • Klokken 16.30: Transportminister Benny Engelbrecht (S) skal i åbent samråd om Din Offentlige Transports (DOT) reform af pensionisttaksterne.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00