Dagens overblik: Venstre står udenfor bredt politiforlig, mens Enhedslisten for første gang er med

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen har landet en aftale med et bredt flertal af Folketingets partier om en ny flerårig aftale for politiet. Konservative vil for første gang nogensinde ikke stemme ja til nye statsborgerskaber. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst
 

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Tirsdag aften blev en bred skare af Folketingets partier enige om en ny flerårig aftale for politiet og anklagemyndigheden. Et parti glimrede dog ved sit fravær, og det var Venstre.

Mens Dansk Folkeparti, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative og Nye Borgerlige var med i aftalen, endte Venstre udenfor det nye politiforlig. Det skyldes ifølge Venstres retsordfører, Inger Støjberg, at aftalen hæver skatter og afgifter for at sikre flere betjente.

Venstre ville hellere have fundet finansiering ved blandt andet at sænke ydelserne for indvandrere uden arbejde eller mindske udgifterne til SU til udenlandske studerende.

Mens Venstre bryder med flere års tradition ved ikke at være en del af aftalen, skrev Enhedslisten tirsdag historie. Det er nemlig første gang nogensinde, at partiet er med i et politiforlig.

Ny politiaftale giver 450 ekstra politibetjente
Men lad os se nærmere på den aftale, som det brede flertal af partier blev enige om. Den nye aftale sætter rammerne for politiet og anklagemyndigheden i de næste tre år, og i den periode vil politiet blive udvidet med 450 ekstra betjente.

Derudover indeholder aftalen følgende hovedpunkter:

  • Politiets og anklagemyndighedens bevillig stiger med i alt cirka 650 millioner kroner i 2021. Den vil stige til omtrent en milliard i 2023, som er aftaleperiodens sidste år.
  • Der gennemføres en såkaldt nærhedsreform, hvilket vil oprette 20 nye nærpolitistationer og give 110 ekstra lokalbetjente. I den forbindelse gennemføres der også en reduktion af Rigspolitiet.
  • Der indføres politigaranti i tilfælde af indbrud i private hjem, vold, voldtægt og salg af stoffer tæt på skoler.
  • Der bliver oprettet en ny digital politipatrulje, som skal sørge for en styrket indsats mod digital kriminalitet.
  • Politiets håndtering af voldtægtssager styrkes med øget efter- og videreuddannelse samt en oprettelse af specialiserede teams ude i politikredsene.

Læs hele aftalen på Justitsministeriets hjemmeside.

Coronarestriktioner udvides til hele landet
Fra i dag klokken 16 gælder den delvise nedlukning samtlige kommuner i landet. Indtil videre har de særlige restriktioner, som blandt andet har lukket restauranter og indendørs kulturinstitutioner, ellers kun været gældende i 69 kommuner.

Men det stigende smittetal har nu fået regeringen til at gøre restriktionerne landsdækkende. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse, mens statsminister Mette Frederiksen (S) er gået til tasterne på Facebook for at orientere danskerne om beslutningen.

Kære alle Jeg ser med stor bekymring på udviklingen lige nu. Stadig flere bliver indlagt. Og smitten spreder sig for...

Slået op af Mette FrederiksenTirsdag den 15. december 2020

Restriktionerne betyder, at serveringssteder, biografer, teatre, fitnesscentre og andre indendørs kultur- og sportsfaciliteter skal lukke, mens skoleelever fra 5. klasse og op skal sendes hjem og i stedet modtage virtuel undervisning. Ligeledes skal alle indendørs fritids- og idrætsaktiviteter holdes lukket for offentligheden, og danskerne opfordres - så vidt det er muligt - til at arbejde hjemmefra.

Konservative stemmer blankt til nye statsborgere
Når Folketinget på fredag stemmer om at give 2944 personer et dansk statsborgerskab, sker det for første gang uden støtte fra Konservative. Partiet vil nemlig stemme blankt. Det skriver Jyllands-Posten.

Konservative stemmer blankt på trods af, at de 2944 personer alle har opfyldt de krav til statsborgerskab, som partiet selv har været med til at indføre tilbage i 2018. Men det er ikke længere nok, for Konservative vil gerne have strammet reglerne yderligere.

Ifølge partiets indfødsretsordfører, Marcus Knuth, bør man fratages muligheden for at få dansk statsborgerskab, hvis man nogensinde er blevet idømt en betinget eller ubetinget fængselsstraf. Det er ”et antal” af personer på den liste, som Folketinget stemmer om på fredag, og derfor stemmer Konservative blankt. 

Det sker i dag

  • Klokken 16.00: Den delvise nedlukning udvides til at gælde i hele landet, og dermed skal blandt andet restauranter, teatre og biografer lukkes ned i alle landets kommuner, mens alle elever fra 5. klasse og op skal modtage virtuel undervisning.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00