Dagens overblik: Venstre vil kickstarte økonomien med skattelettelser

NYHEDSOVERBLIK: Venstres Jakob Ellemann-Jensen vil fremrykke skattelettelser for 4,5 milliarder kroner, mens landets skoleledere savner klare retningslinjer for genåbningen af de store skoleklasser. Få dit overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Skattelettelser skal kickstarte den danske økonomi, så den kommer bedst muligt ud af coronakrisen.

Sådan lyder ønsket fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, som er klar til at fremrykke skattelettelser for 4,5 milliarder kroner.

"Vi skal have gang i økonomien. Og derfor skal vi have nogle penge ud blandt befolkningen, så pengene kan komme ud og arbejde," siger han til TV 2.

Skattelettelserne skal blandt andet findes ved en fremrykning af afskaffelsen af PSO-afgiften, der står til at blive endeligt afskaffet i 2022, hvilket blev aftalt under SRSF-regeringen for knap ti år siden.

Forslaget møder opbakning hos K og LA, mens De Radikale ikke er afvisende over for idéen, men understreger, at det skal ske sammen med en grøn skattereform.

Uklare retningslinjer for skoleklasser
Skoleeleverne fra 6. til 9. klasse er en del af anden fase i genåbningen og kan derfor møde i skole fra på mandag.

Men retningslinjerne for de store skoleklasser, som regeringen i aftes offentliggjorde, er alt for uklare. Det mener Skolelederforeningen, der står for at genåbningen sker på en sundhedsmæssig forsvarlig måde.

Og de rammer, som Børne- og Undervisningsministeriet har beskrevet, imponerer ikke skoleledernes formand, Claus Hjortdal:

"Det helt store problem med retningslinjerne er, at de ikke er der. Politikerne har valgt ikke at lave retningslinjer, og så står skoleledelsen med ansvaret. Det er ikke godt nok," siger han til Radioavisen på P1.

ministeriets hjemmeside kan du læse mere om rammerne for genåbningen af de store klasser. Her skriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz Theil (S) også:

”Jeg ved godt, at retningslinjerne ikke svarer på alle spørgsmål, der er derude. Men vi er i løbende dialog med alle fra lærere og pædagoger til institutioner og kommuner, og vi lytter til de udfordringer, som de oplever."

Støjberg-kommission indleder arbejde
Instrukskommissionen indleder i dag sit arbejde med at afhøre vidner i sagen om adskillelse af asylsøgende par under tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Støjberg undersøges for den ulovlige instruks fra 2016 om, at ingen mindreårige asylansøgere fremadrettet måtte indkvarteres med en ægtefælle eller samlever. Instruksen var ulovlig, fordi parrene havde krav på en individuel vurdering. Der kunne være par, der ikke skulle adskilles, for eksempel hvis de havde børn.

Det springende punkt er, om Støjberg blev advaret om, at instruksen kunne være ulovlig. Du kan læse meget mere om sagen i denne Altinget-artikel, fra da undersøgelseskommissionen blev nedsat.

DF åbner for intern kritik
Den interne kritik af DF-retningen er brudt ud i lys lue.

Men seneste kritik fra DF-profilen Anders Vistisen resulterede i, at han blev indlemmet i et nyt udvalg. Tidligere er interne kritikere ellers blevet sat på behørig plads af ledelsen, og hele sagen viser, at Dansk Folkeparti nu er et anderledes parti end tidligere.

Det forklarer Altingets politiske kommentator Erik Holstein om i dagens Altinget Ajour, som du kan høre her.

Forbrugerråd kritiserer regerings "slingrekurs"
Tirsdag indgik erhvervsminister Simon Kollerup (S) og et bredt flertal i Folketinget en aftale, der giver rejseselskaberne lov til at fravige EU-reglerne om, at en aflyst pakkerejse skal refunderes til forbrugeren, hvis det ønskes.

Bliver en flyrejse aflyst, skal forbrugeren normalt have pengene tilbage inden syv dage, men hvis det er en pakkerejse, så vil regeringen nu give rejseselskabet lov til at udskyde tilbagebetalingen i et helt år.

Og det møder hård kritik fra Forbrugerrådet Tænk.

"Da Benny Engelbrecht for et par uger siden skulle til møde med de andre transportministre i EU, udviste han en klar forståelse for, hvor vigtigt det er at opretholde forbrugerrettighederne – også i krisetider, for det er netop der, at de skal vise deres værd. Derfor er det superærgerligt, at regeringen nu går ind på en slingrekurs og skelner mellem flyrejser og pakkerejser," siger Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip, til Jyllands-Posten.

Fagfolk undrer sig over placering af ny styrelse
Flere fagfolk undrer sig over placeringen af den nye styrelse i Justitsministeriet, der blev varslet under statsminister Mette Frederiksens pressemøde i tirsdags.

Det skriver Politiken her til morgen.

Den nye styrelse skal være klar i august og får ansvaret for logistik, forsyning og kritisk infrastruktur under kriser.

Men det er helt forkert at placere styrelsen under Justitsministeriet, der ikke har ekspertise inden for indkøb og lagerføring af værnemidler til sundhedsvæsenet, mener Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi og -politik på Syddansk Universitet.

"Jeg har svært ved at se rationalet bag den nye styrelses placering, og derfor kan jeg ikke se det som andet end en begmand til de sundhedsfaglige myndigheder," siger Kjeld Møller Pedersen til Politiken.

Både Venstre og Radikale kræver ifølge avisen en redegørelse fra de relevante ministre, sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S).

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Kommission indleder undersøgelser af Inger Støjbergs ulovlige instruks om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig. Den får halvandet år til arbejdet.
  • Klokken 10.00: Der kommer nye tal fra Statens Serum Institut for antal smittede og testede i Danmark.
  • Klokken 19.30: Debatten sendes på DR1 og TV 2 med deltagelse af partilederne fra alle de partier, der er valgt til Folketinget. Debatten har fået overskriften "Hvordan får vi Danmark tilbage?".
  • Den anden af tre ugers lange forhandlinger om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien bliver indledt.
  • Israels samlingsregering, der ledes af premierminister Benjamin Netanyahu, tages i ed.

Forrige artikel Amerikanske forskere nægter at tilbagelevere ulovligt overførte data fra danske kvinder Amerikanske forskere nægter at tilbagelevere ulovligt overførte data fra danske kvinder Næste artikel Regeringen presses for grænseåbninger: Disse EU-lande er allerede på vej Regeringen presses for grænseåbninger: Disse EU-lande er allerede på vej
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.