Dagens overblik: Venstre vil løsrive Forsvarets øverste ledelse fra Forsvarsministeriet og ”respektløs” Trine Bramsen

Forsvarsministeriet og ministerens greb om både Forsvarskommandoen og forsvarschefen er så fast, at det svækker dansk militær, mener Venstre. Regeringen vil afsætte 6,5 milliarder kroner til forberede infrastruktur, som skal motivere danskerne til bosætte sig længere væk fra deres job. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstAndreas Krog

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik.

Inden vi gennemgår onsdagens politiske nyheder, kaster vi et blik mod Grønland, hvor der i øjeblikket tælles stemmer op efter tirsdagens parlamentsvalg.

Lige nu ser det venstreorienterede oppositionsparti IA ud til at blive den store vinder af valget til det grønlandske parlament Inatsisartut. Det står klart onsdag morgen klokken 8 dansk tid, hvor der kun mangler at blive optalt et ud af de i alt 71 valgsteder.

IA står til at få knap 37 procent af stemmerne. Det vil være en fremgang på omkring 11 procentpoint i forhold til valget i 2018.

Grønlands andet store parti, det socialdemokratiske parti Siumut, står til at få knap 30 procent af stemmerne. Det vil være en fremgang på omkring 2,5 procentpoint i forhold til 2018 for partiet, som siden hjemmestyrets indførelse i 1979 har stået i spidsen for Grønlands regering i alle på nær fire år.

Resultatet betyder, at IA sandsynligvis vil få mindst 12 ud af de 31 pladser i parlamentet. Det kræver 16 mandater at få et flertal. Læs mere om resultatet af det grønlandske valg på Altinget i løbet af onsdag formiddag.

Venstre vil gøre forsvarsledelse selvstændig
Forsvarets øverste ledelse bør adskilles fra Forsvarsministeriet og gøres til en selvstændig militærenhed. Sådan lyder et forslag fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen i et interview med Berlingske.

V-formanden kritiserer den kontrol, som forsvarsminister Trine Bramsen og Forsvarsministeriet har over Forsvarskommandoen og forsvarschefen. Ifølge ham svækker det danske militær og kan så tvivl om militærfaglige anbefalinger.

Kritikken fra Jakob Ellemann-Jensen kommer i kølvandet på en sag om Trine Bramsens forhold til netop forsvarschefen, Flemming Lentfer. Det har blandt andet vakt kritik, at forsvarsministeren har omtalt ham som styrelseschef. Og Ellemann-Jensen lægger ikke skjul på, at ministerens håndtering af forholdet til den nye forsvarschef er en af årsager til, at Venstre nu stiller sit forslag, og han kalder ministeren for ”respektløs”.

Venstre opfordrer til at adskillelsen af den øverste forsvarsledelse og ministeriet sker hurtigst muligt. Ellers vil det være et af partiets væsentligste krav i forbindelse med forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig i 2023.

Regeringen foreslår milliardpulje til at forbinde by og land
Som et led i en ny infrastrukturplan vil regeringen afsætte en pulje på 6,5 milliarder kroner, som skal gå til mindre trafikprojekter rundt omkring i hele landet. Det skriver Avisen Danmark.

Milliardpuljen har til formål at gøre det lettere for danskerne at bosætte sig udenfor byerne og for eksempel pendle til arbejde. Pengene kan gå til alt fra omfartsveje, rundkørsler og nye trafiksignaler alt efter, hvilke behov der opstår lokalt.

Ifølge transportminister Benny Engelbrecht (S) skal den nye pulje opfattes som en slags problemløser for trafikken lokalt, og den skal være med til at tilpasse infrastrukturen til, at danskere kan bo længere væk fra deres arbejdsplads.

Regeringen vil ifølge Avisen Danmark præsentere sin infrastrukturplan torsdag. Foruden milliardpuljen har regeringen også allerede luftet et forslag om bilfrie søndage og flere ladestandere til elbiler langs motorvejsnettet.

Blå partier vil fremrykke genåbningsplan
Hvis det stod til Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, skulle caféer, restauranter og små storcentre ikke vente to uger, før de kan genåbnes. Det skriver DR Nyheder.

Det nuværende smittetal og tallene for antal indlagte med coronavirus får de blå partier til at opfordre til en fremrykning af genåbningsplanen, således at for eksempel udendørsserveringen kan starte før 21. april.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afviser det blå forslag med henvisning til, at det er nødvendigt at fastholde planen om en genåbning i etaper for ikke at miste kontrollen med epidemien. Det siger han til DR Nyheder.

Nye ordførerskaber i Konservative
Efter Mette Abildgaard (K) er vendt tilbage fra barsel, har Konservative rokeret på sine ordførerskaber. Det har blandt andet givet nye roller til Britt Bager, som er nyt medlem i den konservative folketingsgruppe, efter hun inden påske forlod Venstre.

Det skriver Altinget.

Men det er også lig med et styrket fokus på ældreområdet. Partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard, har nemlig afleveret sine grønne ordførerskaber til partikollega Mona Juul og får i stedet det nyoprettede ældreordførerskab, som er blevet løsrevet fra sundhedsområdet.

Beslutningen om at give Abildgaard ældreområdet skal ses som et ønske om at styrke Konservatives ældreprofil, skriver Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Det sker i dag

  • De første af Danmarks nye F35-kampfly ruller i dag ud fra fabrikken i Texas. Det sker fem år efter bestillingen af kampflyene. Bliv klogere på de nye F35-fly og beslutningen om at købe dem i onsdagens udgave af Altinget Ajour.
  • Klokken 13.00: Transportudvalget holder offentlig høring om den anden og sidste delrapport om ladeinfrastruktur fra Kommissionen for grøn omstilling af personbiler.
  • Klokken 14.00: Folketingets Epidemiudvalg har kaldt social- og ældreminister Astrid Krag (S) i samråd om isolation af ældre på plejehjem.
  • Klokken 15.00: Folketingets Epidemiudvalg har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd, hvor han skal svare på, om han vil tage initiativ til at gøre hjemmesiden vacciner.dk mere brugervenlig.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00