Dagens overblik: Venstrefløjspartier vil demonstrere mod Trump under besøget

NYHEDSOVERBLIK: Enhedslisten og SF gør klar til demonstration mod den amerikanske præsident, når han besøger Danmark til september, mens udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil vise Danmarks grønne erhvervsliv frem. 

God formiddag, og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik. 

Dagens aviser er fyldt med reaktioner på nyheden om, at den amerikanske præsident, Donald Trump, kommer til Danmark 2. og 3. september.

Blandt andet planlægger flere politikere fra Enhedslisten og SF at demonstrere mod Donald Trump, når han kommer på besøg. Det skal sende et signal både til præsidenten selv og det amerikanske folk, mener Karsten Hønge. 

Det skriver Politiken.

"Han er en bølle. Trump er en bølle. Det betyder, at vi ikke bare har ret til, men har pligt til at råbe budskabet ud, om at du er i gang med at splitte dit eget land og skabe international ustabilitet," siger han til avisen.

Også Enhedslistens Eva Flyvholm vil deltage i demonstrationen, der ifølge Karsten Hønge allerede er ved at blive planlagt. 

Kofod vil vise grønt erhvervsliv frem
Mens to af regeringens støttepartier vil bruge besøget til at vise deres modvilje mod præsidenten, vil udenrigsminister Jeppe Kofod (S) anvende lejligheden til at vise Danmarks grønne erhvervsliv frem.

Det skriver Børsen.  

"Vi skal vise USA og Trump, at vi har et progressivt erhvervsliv med grøn teknologi, der påtager sig et ansvar for at skabe job og vækst, og som samtidig bidrager til at bekæmpe klimaforandringerne. Vi er et land, der tager klimadagsordenen på os og ikke overlader den til den næste generation," siger Jeppe Kofod til avisen. 

Arktis på programmet
Om Jeppe Kofod får held med at få mødet til at handle om den grønne dagsorden, er til gengæld mere usikkert. 

Det er på forhånd annonceret, at Donald Trump og statsminister Mette Frederiksen blandt andet skal diskutere Arktis og sikkerhedspolitik. Og netop de to emner står helt øverst på præsidentens agenda, mener Agnia Grigas, der er amerikansk energi- og politisk sikkerhedsekspert, og som Politiken har talt med.

"Trump vil understrege de geostrategiske interesser, der er på spil med tanke på Ruslands militarisering af Arktis samt Kinas indgreb i regionen som en selverklæret ’nær Arktis’-magtfaktor," siger hun til avisen. 

Læs også: Analyse: Trump-besøg handler mere om Grønland end om Danmark

Støttepartier vil droppe optagelseskrav til gymnasiet
Regeringens støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre, lægger op til at droppe optagelsesprøven til gymnasiet, der er obligatorisk for alle elever, der har gået på prøvefri fri- eller efterskoler.

Det skriver Politiken

"Jeg så gerne, at man lempede optagelsesprøverne endnu mere. De, der erklæres studieparate, skal ikke til prøve. De har været igennem et forløb, hvor de fagligt og socialt har vist deres lærere, at de er klar til at gå på en ungdomsuddannelse," siger Jacob Mark (SF).

Partiernes udmelding kommer dagen efter, at undervisningsminister Pernille Rosencrantz-Theil (S) torsdag lynsuspenderede kravet, om at alle elever, der søger ind på gymnasiet efter at have gået på prøvefri skoler, skal have bestået optagelsesprøven. 

Det skete, efter at flere 10.-klasseselever var blevet nægtet optagelse på gymnasiet, selvom de allerede efter 9. klasse var blevet erklæret egnede. 

Men ministerens beslutning var ikke afklaret med forligskredsen, og det vækker kritik fra både Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. 

Det skriver Jyllands-Posten.

"Jeg er meget overrasket over, at ministeren på den her måde kører solo og går ind og ændrer på optagelsen uden at tage forligskredsen med på råd først. Det ville det have været anstændigt at gøre," siger undervisningsordfører i Venstre Anni Matthiesen. 

Forrige artikel Trump-besøg handler mere om Grønland end om Danmark Trump-besøg handler mere om Grønland end om Danmark Næste artikel Overblik: Sådan holder partierne sommergruppemøder Overblik: Sådan holder partierne sommergruppemøder