Dagens overblik: Vermund vs. Thulesen Dahl, Schlüters måske sidste ord og Kvindernes Kampdag

NYHEDSOVERBLIK: Altinget bringer i dag et stort interview med Poul Schlüter. Og så var der i går duel mellem Vermund og Thulesen Dahl – ekspert og sønderjyde er uenige om, hvem der klarede sig bedst. Få dit overblik her.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens overblik

For første gang stod Kristian Thulesen Dahl ansigt til ansigt med Pernille Vermund, da de mødtes til debat torsdag aften i Aabenraa i Sønderjylland. Her skal de kæmpe om stemmerne i det, der efter sidste valg blev døbt ’Det Gule Danmark’.

Mens partiformanden for Dansk Folkeparti befinder sig i en af sine største vælgermæssige kriser længe, står Nye Borgerlige til at komme ind i Folketinget for første gang.

Det er især udlændingedagsordenen, som de kæmper om – hvem fører den hårdeste udlændingepolitik? Og her slap den politisk mere uerfarne Vermund godt af sted med sin optræden, vurderer DR's politiske korrespondent, Uffe Tang:

”Jeg synes, man skal bide mærke i, at Pernille Vermund får sat nogle hård stød ind på Kristian Thulesen Dahl omkring udlændingepolitikken ved at gøre ham ansvarlig for alt det, som er foregået,” forklarer han til DR.

Men for 87-årige Johannes Madsen, der bor i regionen og var til stede under debatten, var det DF-formanden, der klarede sig bedst.

"Det gjorde Kristian Thulesen Dahl. Han virkede mest troværdig, og han overbeviste mig med sin erfaring. Jeg synes, at forskellen mellem rig og fattig skal være så lille som mulig, så hans økonomiske politik tiltalte mig også lidt mere."

Læs her hele Altingets reportage fra debatten, hvor vi også mødte fire lokale fra Syd- og Sønderjylland, som vurderer duellen, her.

Kvinderne vil i Folketinget
Flere og flere kvinder forsøger at komme i Folketinget, skriver DR.

Der er nemlig indtil nu 296 kvinder på kandidatlisterne, mens vælgerne samlet set kan sætte kryds ud for 494 mænd, viser DR's optælling på baggrund af af de foreløbige kandidatlister. Det svarer til, at tre ud af otte kandidater er kvinder.

Det er en betydelig stigning sammenlignet med seneste folketingsvalg i 2015, hvor godt 3 ud af 10 kandidater var kvinder.

"Det har en stor betydning, at kvinder i dag uddanner sig hurtigere og længere end mændene. Uddannelse er noget af det, som hjælper med til det politiske engagement, og vi ser faktisk også, at der er flere kvinder end mænd, der stemmer," siger Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor ved Københavns Universitet, til DR.

Kvindernes Kampdag
8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag kan man snakke meget om ligestilling, og uenighederne kan være store. Men én ting tager aldrig fejl: tal!

Så tag for dig. Altinget har samlet en række nøgletal for ligestillingen i Danmark.

Og tendensen er – igen – klar: Kvinderne halser efter mændene på langt de fleste områder, som Altinget har undersøgt – med enkelte undtagelser.

Læs artiklen her

Schlüter: Jeg vil sætte et sidste punktum
Poul Schlüter – det borgerlige ikon, den mest succesfulde konservative partileder og landets længst siddende statsminister – tager ordet for sidste gang i ny bog.

Det er med stor uro i sindet, at han lukker døren til det offentlige liv, siger han i et stort interview med Altinget, som Altingets magasinredaktør Esben Schjørring indleder sådan her:

"Blikket ældes aldrig. Kroppen falder sammen, håret viger tilbage, huden rynker. Men øjnene er levende indtil det sidste. Det er måske derfor, vi siger, at øjnene er sjælens vindue, for sjælen er ikke underlagt tiden. Det tænker jeg, mens jeg sidder over for Poul Schlüter i hans lejlighed på Frederiksberg."

"Han har stadig sit blik – en blanding af det snu og eftertænksomme med charme og styrke. Det der schlüterske blik, man kan finde på fotos fra storhedstiden i 1980'erne. Det er rævens blik."

Klik herunder, hvis du får lyst til at læse hele interview. Det kan med Schlüters egne ord være det sidste.

Læs også

Minister måtte flygte
Undervisningsminister Merete Riisager og sognepræst Kathrine Lilleør afbrød torsdag et besøg på Ørestad Gymnasium før tid. 

”Det var rystende at opleve, hvordan det gik mere og mere ud af kontrol. Der røg mønter ned i hovedet på os, og der blev puffet til os. Det var bare ikke godt,” siger Kathrine Lilleør.

Altinget har talt med undervisningsministerens særlige rådgiver, Søren Poul Nielsen, som bekræfter udlægningen. Både han og Kathrine Lilleør fortæller, at der ud over møntkast også blev råbt ”luder” efter ministeren.

”Det var voldsomt. Jeg har ikke oplevet sådan en stemning før,” siger Søren Poul Nielsen.

Jonas Lindelof, der er rektor for Ørestad Gymnasium, undskylder sagen og vil tage en snak med skolens elever.

Læs hele artiklen her.

Det sker i dag

  • Det er Kvindernes Internationale Kampdag. Her kan du finde alle kalenderarrangementer, der fejrer dagen. 
  • I dag er der rådsmøde i EU om retlige og indre anliggender, hvor justitsminister Søren Pape Poulsen (K) deltager. På programmet er blandt andet whistleblowerdirektivet, elektronisk bevismateriale og den europæiske anklagemyndighed.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00