Dagens valgoverblik: Rusland har ikke forsøgt at påvirke valget

NYHEDSOVERBLIK: Forsvaret har ikke konstateret russiske forsøg på at påvirke valgkampen, og så kan Rasmus Paludan komme i Folketinget, selvom Stram Kurs ender under spærregrænsen. Få dagens politiske nyhedsoverblik.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik på denne demokratiets festdag: Det er grundlovsdag, og danskerne skal stemme til Folketinget.

Vi starter med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Han erkender, at frygten for massive påvirkningskampagner fra Rusland og andre fjendtlige magter rettet mod det danske folketingsvalg har vist sig at være ubegrundet.

Forsvaret har ikke konstateret et eneste forsøg fra Ruslands side på at påvirke det danske valg:

”Det er muligt, der er nogle mistanker, men der er ikke dokumenteret noget,” siger ministeren til Berlingske.

Både forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) advarede ellers tilbage i september sidste år mod en ”stigende trussel” med formålet at så tvivl og skabe uro og splittelse i befolkningen.

Læs hele historien her.

Paludan og Arendt ligger lunt til plads i Folketinget
Stram Kurs holder sig med nød og næppe over spærregrænsen i det seneste snit af målinger. Men selv hvis partiet ender under en opbakning på to procent, er en plads i Folketinget alligevel inden for rækkevidde for partilederen, Rasmus Paludan.

Det viser en prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Partiet står nemlig til at få et kredsmandat i Sjællands Storkreds, ligesom Kristendemokraterne gør det i Vestjyllands Storkreds.

”Lidt på samme måde, som Kristendemokraterne også kan opnå et kredsmandat, selvom de kun står til 1,6 procent, så tyder meget på, at Rasmus Paludan også har den redningsline: Kommer partiet under spærregrænsen, står han så stærkt i Sjællands Storkreds, at det kan give et kredsmandat," siger Kasper Møller Hansen til Altinget.

Kristendemokraternes Isabella Arendt ser også ud til at komme med i Folketinget på et tillægsmandat, hvis partiet får et kredsmandat.  

Læs hele historien her.

Læs også

Mette Frederiksen vil ikke give V og DF vetoret
”Vil du her i aften give mig en vetoret på udlændingepolitikken, så jeg er sikker på, at du efter i morgen ikke kommer til at give Morten Østergaard indrømmelser på udlændingepolitikken?”

Spørgsmålet kom fra Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl i tirsdagens sidste partilederrunde på TV 2, og det var rettet mod Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forsøgte at få svar på samme spørgsmål i de to statsministerkandidaters interne duel søndag aften på DR1.  

I valgkampen har Frederiksen gentaget, at hun på trods af pres fra de øvrige partier i den røde blok ikke kommer til at løbe fra den stramme udlændingepolitik, men det vil både Løkke og Thulesen Dahl altså gerne have hende til at garantere med en vetoret.

Efter pres fra studievært Natasja Crone afviste Mette Frederiksen dog.

Radikale afviser Løkkes frieri
Vi skal også lige runde den bombe, statsminister Lars Løkke Rasmussen smed ind i valgkampens 11. time, da han tirsdag erklærede blå blok for død.

En VLAK-regering er ikke realistisk, og der skal derfor arbejdes for en regering hen over midten, lød det fra Løkke.

Radikale har før talt for en regering over midten, men partiets politiske leder, Morten Østergaard, afviser Løkkes forslag:

”Jeg garanterer, at vi kun bakker op om en ny regering, hvis den fører en politisk kurs, der er uafhængig af Dansk Folkeparti og Inger Støjbergs politik. Til gengæld får Mette Frederiksen chancen for at vise, at hun er i stand til at gøre det, hvis vi får de afgørende mandater, når stemmerne er talt op,” siger han til TV 2.

Også Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skyder idéen ned:

”Jeg siger det samme hver eneste dag i valgkampen, og det kommer den tredje regeringsmelding fra Lars Løkke ikke til at rokke på. Når danskerne går til stemmeurnerne i morgen, beder jeg om mandat til at danne en socialdemokratisk regering,” siger hun til DR.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl afviser ikke muligheden for en regering over midten, hvis blot Dansk Folkeparti kan få indflydelse på politikken, mens både Søren Pape Poulsen (K) og Anders Samuelsen (LA) afviser et bredt regeringssamarbejde.

Læs deres reaktioner her.

31 store og små valgdramaer
Danskerne strømmer onsdag en tur i stemmeboksen, og når stemmerne er talt, står det også klart, hvem der bliver valgets store vindere – og tabere.

Et folketingsvalg handler nemlig ikke kun om, hvem der får nøglerne til Statsministeriet.

Partier tæt på spærregrænsen kan eksempelvis blive reddet af kredsmandater, mens stærke profiler risikerer at ryge ud af Folketinget.

Altinget giver dig en gennemgang af de store og små dramaer, der er værd at følge, i takt med at stemmerne bliver talt op.

Læs den her.

Det sker i dag:

  • Hele dagen: Grundlovsdag. Se hvor politikerne taler her.
  • Klokken 08.00: Valgstederne åbner.
  • Klokken 09.30: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder sin første grundlovstale ved Metalskolen Jørlunde.
  • Klokken 15.35: Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, holder grundlovstale til Demokratifestival på Gymnastikhøjskolen i Ollerup.
  • Klokken 19.00: Djøf og FOA holder valgfest med mad og taler fra Djøf-formand Henning Thiesen og FOA's formand, Mona Striib.
  • Klokken 19.30: Altinget holder valgaften med valgflæsk.
  • Klokken 20.00: Valgstederne lukker.

Det sker i morgen:

  • Klokken 08.00: Valgmorgen hos Altinget, hvor vi åbner gården op til en spændende valgmorgen dagen derpå. Der vil være besøg af klummeskribenter, eksterne analytikere og politiske genier. 
  • Klokken 12.00: Den Danske Publicistklub holder partilederdebat. I debatten vil partiernes ledere udlægge valgets resultat og de perspektiver, det giver.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00