Dagens valgoverblik: Stig Grenov beder om orlov, og S lancerer første valgudspil

NYHEDSOVERBLIK: Kristendemokraterne skifter midlertidigt ud på formandsposten, klimaambitionerne splitter rød blok, og Socialdemokratiet lancerer sit første valgudspil. Få overblik over mandagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til dagens tidlige nyhedsoverblik på en dag, der markerer starten på den første hele uge i valgkampen.

Kristendemokraternes landsformand, Stig Grenov, har bedt om orlov fra sit formandsjob i en måned.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at partiformanden har oplevet stresssymptomer, da han foruden sin formandspost har passet et privat fuldtidsjob ved siden af, skriver partiet.

Partiets næstformand, Isabella Arendt, vil under Stig Grenovs orlov varetage landsformandens opgaver.

Det var selvsamme Isabella Arendt, der vikarierede for Grenov i TV 2’s partilederrunde på valgkampens første dag, efter at partiformanden havde fået et ildebefindende.

Altinget skrev i den forbindelse et portræt af den unge næstformand. Læs det her.

Socialdemokratiet præsenterer første valgudspil
Venstre spillede i sidste uge ud med løfter om både velfærd og skattestop, og nu melder Socialdemokratiet sig så også for alvor på banen med sit første egentlige valgudspil.

Heri indgår et forslag om at sætte et loft over den offentlige sektors konsulentforbrug og dermed flytte tre milliarder kroner til kernevelfærd:

”Selvfølgelig er der stadig brug for eksterne konsulenter i en række tilfælde. Men det bør være muligt, at det offentlige selv kan løfte flere af de opgaver, som konsulenter i dag hyres til,” siger S-formand Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.  

Altinget kunne tidligere på året fortælle, at statens konsulentforbrug er steget med 50 procent siden det seneste folketingsvalg. I alt bruger staten, kommunerne og regionerne cirka 11 milliarder kroner på konsulentydelser om året.

Forslaget er en del af et større velfærdsudspil, som Socialdemokratiet præsenterer på et pressemøde klokken 11.30.

Embedsmænd advarede regeringen om element i aftale om seniorpension
Regeringens embedsmænd advarede imod en vigtig del af den aftale, som regeringen kort før valgudskrivelsen indgik med Radikale og Dansk Folkeparti om seniorpension.

Det viser et forhandlingsnotat, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Helt konkret advarer embedsmændene mod den del af aftalen, der indebærer, hvem der skal tildele seniorpensionen.

Aftalepartierne understreger, at vurderingen skal ske ”uafhængigt af økonomiske hensyn”, men i notatet advarer embedsmændene imod at ”afkoble” det økonomiske ansvar og tildelingen af seniorpension, som ”vurderes at være uhensigtsmæssig”.

Regeringen, Radikale og Dansk Folkeparti har ladet det være op til et fremtidigt analysearbejde at nå frem til, hvem der skal stå for at tildele seniorpensionen.

Læs hele historien her.

Uenighed i oppositionen om klimaambitioner
Hvornår skal en kommende regering gøre status på klimaindsatsen?

Det spørgsmål splitter lige nu oppositionspartierne, der ikke er enige om indholdet i en fremtidig klimalov.

Socialdemokratiet vil forpligte en kommende regering på at gøre status og justere kursen hvert femte år, men det er ikke ofte nok ifølge SF og Enhedslisten.

Enhedslisten ønsker, at der skal gøres status over de danske reduktioner af drivhusgasser hvert andet år, mens SF ønsker forpligtende delmål hvert år:

”Vi har ikke tid til at vente 3, 4 eller 5 år på at korrigere kursen, hvis vores udslip af drivhusgasser er for højt; der skal handles med det samme,” siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til Politiken.

Også Alternativet og Radikale angriber Socialdemokratiet for ikke at være ambitiøse nok på klimaområdet.

Politisk leder Morten Østergaard (R) truer tilmed med at vælte en kommende regering, hvis den ikke binder sig på en reduktion af drivhusgasser på mere end 60 procent i 2030.

Socialdemokratiet vil hæve pensionsalderen næste år
Socialdemokratiet kommer ikke til at opsige velfærdsforliget og stoppe den stigende pensionsalder.

Det fortæller Mattias Tesfaye (S) på partiets vegne, da han bliver spurgt ind til, om Socialdemokratiet som et led i velfærdsaftalen vil lade pensionsalderen stige til 69 år næste år:

”Ja, det vil vi. Velfærdsaftalen fra 2006 er grundlaget under velfærdssamfundets økonomi. Uden den beslutning vil der ikke være råd til ordentlig kvalitet i børnehaver og ældreplejen,” siger Tesfaye til Berlingske.

Velfærdsforliget forpligter Folketinget på aktivt hvert femte år at beslutte, om pensionsalderen skal stige yderligere. Dog maksimalt ét år ad gangen og med et varsel på 15 år.

Folketinget skal derfor i 2020 beslutte, om pensionsalderen skal stige med yderligere ét år til 69 gældende fra 2035.

Læs hele den historie her.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Kristendemokraterne holder pressemøde i Dragør, efter Stig Grenov har bedt om sygeorlov. Her vil både Stig Grenov og den konstituerede formand Isabella Arendt deltage.
  • Klokken 11.30: Socialdemokratiet præsenterer sit første valgkampsudspil, som er et velfærdsudspil. Det foregår i Herlev, og det er partiformand Mette Frederiksen og Herlevs borgmester, Thomas Gyldal (S), som står for præsentationen.
  • Klokken 15.00: CBS, Copenhagen Business School, holder i dag valgdebat forud for europaparlamentsvalget, og i debatpanelet er kandidaterne: Niels Fuglsang (S), Morten Løkkegaard (V), Mette Bock (LA), Susanne Dyre-Greensite (FB), Morten Helveg Petersen (R) og Kuzma Pavlov Jensen (K).
  • Klokken 16.30: Landdistrikternes Fællesråd holder valgdebat med Kristian Jensen (V) og Benny Engelbrecht (S) og sætter fokus på centralisering, udligning og finansiering. Det finder sted hos Landdistrikternes Fællesråd i Egtved.

Forrige artikel Ny måling: Den grønne dagsorden tager en suveræn førsteplads Ny måling: Den grønne dagsorden tager en suveræn førsteplads Næste artikel Nye partier på stribe, huseffekter og ekspertens råd: Det skal du vide om valgkampens mange meningsmålinger Nye partier på stribe, huseffekter og ekspertens råd: Det skal du vide om valgkampens mange meningsmålinger