Dagens valgoverblik: VU-spioner følger i hælene på Mette Frederiksen

OVERBLIK: Valgkampen har fået et pift af saftig krimiroman, efter det er kommet frem, at VU-folk 'udspionerer' Mette Frederiksen. Og så er Karsten Hønges flugt fra Bruxelles måske i strid med partiets egne regler. Få hele overblikket her.

God formiddag og velkommen til fredagens overblik i valgkampen.

Vi begynder hos Ekstra Bladet, der har en noget besynderlig historie om spioner i den danske folketingsvalgkamp. Det er dog hverken Mossad eller russiske agenter, der bærer hat og blå briller, men derimod Venstres Ungdom.

Formiddagsavisen har spottet solbrilleklædte unge VU’ere, der har fulgt Mette Frederiksens (S) valgbus land og rige tyndt og filmet forskellige situationer.

Afsløringen har vakt forargelse blandt socialdemokrater på Twitter, hvor partiets næstformand Mogens Jensen kalder det en ”helt grotesk spionkampagne”.

 

 

Da Ekstra Bladet konfronterer dem, afviser de at være sendt i byen af nogen.

”Er det Venstre, der betaler jeres løn?" "Nej, det er det ikke. Nej. Det forstår jeg slet ikke, hvorfor du bringer op."

"Er I fra Venstres Ungdom?" "Nja ... Vi kommer her og filmer, har jeg lige sagt til dig.”

Læs hele interviewet på Ekstra Bladet her.

S splittet om fri hash
På vores eget site kan du læse en historie om befolkningens holdning til legalisering af cannabis.

En ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget og JP viser nemlig, at hele 65 procent af befolkningen går ind for en legalisering, mens kun en fjerdedel af danskerne svarer ’nej’ til spørgsmålet.

Dermed afspejler det nuværende Folketing ikke befolkningens ønsker på området, hvor det kun er Enhedslisten, Alternativet, Radikale, SF og Liberal Alliance, der vil arbejde for en legalisering.

Men nærlæser man de socialdemokratiske kandidaters besvarelser i Altingets kandidattest, viser det sig, at der er en del splittelse i partiet. Mens Mette Frederiksen afviser idéen om fri hash, er blandt andre Henrik Sass Larsen, Pernille Rosenkrantz-Theil og David Trads åbne over for en legalisering.

Læs hele artiklen her.

SF bøjer egne partiregler
Sagen om Karsten Hønge (SF), der trods et flot resultat til EP-valget med knap 20.000 personlige stemmer valgte at takke nej til pladsen i Bruxelles, ser også ud til at fortsætte lidt endnu.

Dagbladet Politiken er nemlig dykket ned i SF’s interne lovgivning, der slår fast sort på hvidt, at ”hvis et medlem af Folketinget indvælges i Europa-Parlamentet, skal vedkommende udtræde af Folketinget”.

Avisen har spurgt to juraprofessorer, der samstemmende vurderer, at loven er noget nær umulig at misforstå.

”Den kan vel ikke forstås på andre måder, end at Karsten Hønge så skulle være udtrådt af Folketinget. Der er ikke nogen fortolkningsmuligheder i det,” siger juraprofessor Jørgen Albæk Jensen til Politiken.

Partiledelsen kom dog frem til en anden fortolkning, hvorfor Kira Marie Peter-Hansen i stedet tager SF’s andet sæde i EU-Parlamentet.

V overdriver omkostninger ved at afskaffe ydelse
Hvis magten skifter efter valget, kan det betyde en afskaffelse af integrationsydelsen. Det har Venstre advaret imod op til flere gange under valgkampen, da det ifølge partiet vil udløse 10.000 kroner ekstra om måneden til ledige udlændinge.

Men det drejer sig kun om 2.500 familier med børn, hvor begge voksne er på integrationsydelse, viser nye tal, som Danmarks Statistik har leveret til Jyllands-Posten.

Dertil kommer, at Venstre ikke bruger den mest retvisende beregning, da partiet ikke tager højde for, at når ydelsen stiger, så skal der samtidig betales mere for en vuggestue- eller børnehaveplads, skriver avisen.

"De fremstiller det, som om rigtig mange flygtningefamilier vil få en check i hånden på 10.000 kroner, som de kan bruge i Tivoli eller på restauranter. Det er groft manipulerende," siger Pernille Skipper, politisk ordfører fra Enhedslisten.

Læs hele artiklen her.

Det sker i dag:
10:30: Liberal Alliance præsenterer iværksætterudspil, som blandt indeholder forslag om at afskaffe iværksætterskatten og sænke selskabskatten.

14.00: Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen er på Færøerne og deltager fra 14.00 til 15.00 i et åbent møde i Torshavn.

16.30: Du kan møde partiet Klaus Riskær Pedersen i Altingets gård.

18.00: Både Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille lægger vejen forbi Altingets gård, når det er Liberal Alliances tur til ”Mød Partierne” hos Altinget.

Forrige artikel Valgblog #14: TV 2’s fornemmelse for politikskabelse Valgblog #14: TV 2’s fornemmelse for politikskabelse Næste artikel Riskær til danskere, der vil lade børn bo på Sjælsmark: Riskær til danskere, der vil lade børn bo på Sjælsmark: "I skulle skamme jer"