Danmark anerkender oppositionsleder som Venezuelas præsident

UDENRIGSPOLITIK: Danmark gør nu som flere andre EU-lande og anerkender Venezuelas oppositionsleder, Juan Guaidó, som landets fungerende præsident. 

Danmark anerkender nu lederen af oppositionen i Venezuela, Juan Guaidó, som landets præsident. Det skriver udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på Twitter:

"Danmark anerkender lederen af Nationalforsamlingen, Juan Guaidó, som midlertidig præsident i Venezuela, indtil et frit og demokratisk valg finder sted," skriver Samuelsen blandt andet. 

Venezuelas nuværende præsident, Nicolás Maduro, blev i sidste uge stillet et ultimatum af flere EU-lande. Det lød på, at præsidenten senest søndag skulle udskrive et valg, hvis ikke landene i stedet skulle støtte oppositionsleder Juan Guaidó som den retmæssige præsident i Venezuela. 

Det har Maduro nægtet, og flere EU-lande betragter derfor nu 35-årige Juan Guaidó som Venezuelas fungerende præsident. 

Det var de syv lande Frankrig, Portugal, Holland, Storbritannien, Spanien, Østrig og Tyskland, der krævede valg i Venezuela. Og en række af disse lande har derfor mandag formiddag ligesom Danmark meddelt deres støtte til Juan Guaidó, som i januar udråbte sig selv som præsident i Venezuela.  

Dragsted: Farligt at følge Trump
USA har igennem en lang periode forsøgt at etablere et internationalt pres for at få Nicolás Maduro afsat, og præsident Donald Trump har også truet med en militær intervention i den forbindelse.

Det er dog ikke alle, som støtter op om anerkendelsen af Juan Guaidó som landets fungerende præsident.

Enhedslistens Pelle Dragsted skriver på Twitter, at det er "farligt, at regeringen følger Trump og anerkender den selvudnævnte præsident. Det er en eskalering, som kan føre til borgerkrig og militær aggression".

Han er enig i, at "Maduros regime er korrupt og har ageret udemokratisk".

Men løsningen er ikke et amerikansk orkestreret kup eller militært angreb, skriver han.

"Sporene skræmmer. Svaret er frie valg under international overvågning, hvor venezuelanerne selv vælger deres fremtid," lyder det fra Pelle Dragsted.

Nicolás Maduro blev valgt som Venezuelas præsident i maj 2018, men der er siden blevet sået tvivl om valgets legitimitet. Blandt andet fra store dele af oppositionen, der boykottede valget. 

Forrige artikel 5 skarpe til S og R om pension til nedslidte: Så må man jo skifte læge 5 skarpe til S og R om pension til nedslidte: Så må man jo skifte læge Næste artikel Klaus Riskær nærmer sig opstilling til Folketinget Klaus Riskær nærmer sig opstilling til Folketinget