Danmark får igen kritik for manglende åbenhed om partistøtte

ÅBENHED: Europarådets antikorruptionsenhed kritiserer endnu en gang Danmark for reglerne om økonomisk støtte i politik. Men det går fremad, mener indenrigsminister Astrid Krag (S), som "løbende" vil være opmærksom på området.

Danmark gør stadig ikke nok for at sikre åbenhed om, hvem der økonomisk støtter partier og folketingskandidater i Danmark. 

Sådan lyder kritikken fra Europarådets antikorruptionsenhed, Greco, i en ny rapport.

Enheden noterer sig, at der er sket "begrænsede fremskridt", efter at Danmark senest fik kritik sidste år. Blandt andet er en ny vejledning om partistøtte nu på vej. 

"Men Greco er bekymret over de manglende fremskridt, når det gælder en række andre anbefalinger for at øge åbenheden om økonomisk støtte i politik i Danmark," skriver rapportørerne i konklusionen. 

De nævner som eksempler, at Danmark ikke har fulgt anbefalingerne om  

  • at forbyde anonyme pengedonationer til individuelle kandidater 
  • at kræve større åbenhed om størrelsen på donationer  
  • at indføre bedre tilsyn med økonomisk støtte i politik

Og det er bekymrende, at de danske politikere ikke ændrer reglerne trods gentagne opfordringer fra antikorruptionsenheden.

Det siger Jesper Olsen, der er næstformand i Transparency International i Danmark.

"Det efterlader et indtryk af, at Danmark ikke tager det her alvorligt. Globalt set er politik et af de erhverv, hvor risikoen for korruption er stor. Intet land er immunt, heller ikke Danmark, og derfor er det kritisabelt, at Danmark ikke gør nok for at implementere anbefalingerne fra Greco," siger han til Altinget.
  
"Utilfredsstillende" 
Siden Greco for ti år siden udpegede en række kritikpunkter i Danmarks regler for partistøtte og bekæmpelse af korruption generelt, har Danmark fem gange fået hård kritik for ikke at gøre nok ved det med stemplet "globally unsatisfactory". 

Sidste år dæmpede Greco for første gang kritikken en smule. For i 2017 strammede VLAK-regeringen og Socialdemokratiet reglerne for partistøtte, så det blandt andet blev forbudt at donere mere end 20.000 kroner anonymt til partier og enkeltkandidater.  

Tiltagene fik Greco til at bemærke, at nogle af anbefalingerne nu er delvis imødekommet. 

Men siden er der ikke sket nok, lyder det altså i den nyeste rapport. 

Forslag: Grænsen for anonyme donationer skal ned
I Transparency International i Danmark vil Jesper Olsen blandt andet gerne have sat grænsen for anonyme donationer længere ned, så politikerne også skal oplyse navnet på giveren, selv om beløbet er lavere end 20.000 kroner. 

"Hvis man kigger i partiernes regnskaber, er der ikke mange bidrag, hvor beløbet falder over 20.000 kroner, og det indikerer, at grænsen er sat alt for højt," siger han.  

En lavere beløbsgrænse er derfor også et af de syv konkrete forslag, som foreningen har fremsat i dette borgerforslag om mere åbenhed om partistøtte.

I forbindelse med sidste års kritik sagde Grecos leder, Gianluca Esposito, også til Altinget, at han vurderede, at pengegrænsen var "ret høj", og at den "skaber uklarhed om, hvem donationerne kommer fra".

Minister: Det går fremad 
I en konkret sag om partistøtte kort før folketingsvalget i år kom Venstres daværende politiske ordfører, Britt Bager, i vælten.  

Hun fik kritik for at have omgået beløbsgrænsen ved at modtage 100.000 kroner fra samme anonyme giver i fem portioner på 20.000 kroner hver. Giveren gav pengene gennem fem forskellige egne selskaber og var dermed på papiret fem forskellige donorer. 

Det fik alle partier bortset fra Venstre og Socialdemokratiet til før valget at mene, at det såkaldte "hul i loven" skal lukkes. 

Den nye minister på området, social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), har tilsyneladende ingen aktuelle, konkrete planer om at ændre på partistøttereglerne.  

Altinget har bedt om et interview med ministeren, men hun har i stedet sendt denne skriftlige kommentar: 

"Det går den rigtige vej med de danske partistøtteregler. Danmark har allerede gennemført flere anbefalinger fra Greco. Snart er vi på vej med endnu en. Det vil ske med den kommende partistøttevejledning. Den vil give mere vejledning om indberetning og værdiansættelse af gaver til politiske partier," skriver hun. 

Astrid Krag regner med at udsende vejledningen i efteråret. Og hun tilføjer:

"Regeringen er løbende opmærksom på, om området kan forbedres yderligere."   

Forrige artikel Rød garanti: Vi slækker ikke på de 70 procent for at få de blå med i klimaloven Rød garanti: Vi slækker ikke på de 70 procent for at få de blå med i klimaloven Næste artikel Dagens overblik: Ellemann lægger op til ny kurs, og Boris Johnson truer med valg Dagens overblik: Ellemann lægger op til ny kurs, og Boris Johnson truer med valg