Danmark helt i top på virksomheders vilkår

ERHVERVSUDSPIL: Danmark er blandt de absolut letteste lande at være virksomhed i, viser opgørelse fra Verdensbanken. Alligevel vil regeringen med nyt udspil ”forbedre vilkårene for erhvervslivet”.

Regeringen præsenterede i dag sit nye erhvervsudspil 'Sammen om fremtidens virksomheder". 
Regeringen præsenterede i dag sit nye erhvervsudspil 'Sammen om fremtidens virksomheder". Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
Daniel Bue Lauritzen

Det er slet ikke så skidt at drive virksomhed i Danmark. 

Det er konklusionen af en opgørelse over 189 landes erhvervsreguleringer fra Verdensbanken.. 

Her rangererer Danmark helt i top på det såkaldte ’Ease-of-doing-business’-indeks, hvor kun New Zealand og Singapore opnår bedre placeringer.

Opgørelsen måler blandt andet landene på virksomhedernes skattebetaling, adgang til kredit, toldregler og bureaukrati ved opstart af ny virksomhed. Og i hver kategori scorer Danmark altså så højt, at det rækker til en samlet tredjeplads.

Alligevel vil regeringen med sit nye erhvervsudspil ”Sammen om fremtidens virksomheder” gøre livet lettere for de danske virksomhedsejere.

Men det er faktisk en god idé, hvis man spørger erhvervsordfører René Christensen (DF). For selvom virksomhedernes rammevilkår umiddelbart er gode, er der ifølge ham andre faktorer, der trækker den danske konkurrenceevne ned: 

”Man skal huske på, at vi har et tungt lønpres i Danmark. Så kan det godt være, at grundvilkårene er gode, men det er bundlinjen, der betyder noget for virksomhederne. Vi skal have en løbende tilpasning af vilkårene, så vi kan være konkurrencedygtige i forhold til andre lande,” siger erhvervsordfører i Dansk Folkeparti, René Christensen.

EL: Ingen brændende platform
Men det er ikke nødvendigt, mener man i Enhedslisten. De to milliarder som udspillet vil koste, kan bruges meget bedre:

”Vi bliver ved med at snakke om rammevilkår som et stort problem for de danske virksomheder. Men Danmark topper altid på diverse lister over landenes erhvervsklima. Man kan spørge sig selv, om den brændende platform, regeringen forsøger at etablere, i virkeligheden eksisterer. De to milliarder, som forslaget vil koste, kan bruges på langt mere fornuftige måder,” siger erhvervsordfører Pelle Dragsted (EL).

Med udspillet håber regeringen at få flere danskere til at investere i virksomheder. Det skal ske ved at gøre det mere attraktivt for den almindelige dansker at komme ind på arbejdsmarkedet. Blandt andet skal loftet over aktieindkomster hæves. Og det vil få flere til at starte virksomhed, mener Simon Emil Ammitzbøll (LA):

”Danskerne skal have meget bedre betingelser for at omsætte virkelyst til nye virksomheder og gode job. Med pakken her drejer vi på mange håndtag samtidig. Vi gør det mere attraktivt at starte virksomhed, nemmere at få virksomheder til at vokse og billigere at være dansker,” siger økonomi- og indenrigsministeren.

 

 

Dokumentation

Ti bedste lande på Verdensbankens 'Ease-of-doing-business'

1. New Zealand
2. Singapore
3. Danmark
4. Hong Kong
5. Sydkorea
6. Norge
7. Storbritannien
8. USA
9. Sverige
10. Makedonien

Kilde: http://www.doingbusiness.org/rankings


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00