Danmark optrapper indsatsen mod Islamisk Stat

VEDTAGET: Efter mange timers debat har et bredt flertal i Folketinget besluttet at forstærke den danske indsats mod Islamisk Stat.

Foto: Kasper Palsnov/Scanpix
Cecilie Gormsen

Danske F16-fly og specialstyrker skal igen i krig – denne gang mod terrorbevægelsen Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Det står klart, efter et flertal i Folketinget torsdag har vedtaget en optrapning af Danmarks indsats i den amerikanskledede koalition.

Beslutningen blev truffet med stemmerne 90 for og 19 imod. Hele blå blok stemte sammen med Socialdemokraterne og Radikale for, mens Enhedslisten, Alternativet og SF stemte imod.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) repræsenterede regeringen i den knap fem timer lange debat i Folketingssalen. Og han argumenterede for, at Danmark er nødt til at handle nu.

”Undlader vi at handle militært, vil Isil (IS, red.) bare udvide deres kalifat med uoverskuelige humanitære og sikkerhedspolitiske konsekvenser til følge,” sagde Kristian Jensen inden afstemningen.

”Det er ikke en let beslutning – det er aldrig en let beslutning at sende danske soldater i krig – men det er en nødvendig beslutning,” lød det fra Kristian Jensen.

Hele verden under angreb
Kristian Jensen pegede på, at der er den internationale koalition i kampen mod IS lige nu oplever et momentum. Terrorbevægelsen har tabt 40 procent af det areal, de besatte, da deres udbredelse var størst i Irak og ti procent af det besatte areal i Syrien. Derudover har IS også fået reduceret deres olieindtægter,

”Hverken jeg eller andre i koalitionen har forventning om, at vi kan løse konflikten alene ved at kaste bomber. Men alle i koalitionen er enige om, at vi heller ikke løser konflikten uden en militær magtanvendelse,” sagde Kristian Jensen og pegede på, at kampen mod IS er i hele verdens interesse:

”Tager man et landkort, hvor enten Isil-afdelinger eller folk, der er inspireret af Isil, har ramt med terror, så er verden som helhed under angreb fra Isil.”

Løkke: Mørket skal bekæmpes
Enhedslisten, Alternativet og SF, der alle stemte imod det øgede militære bidrag, stillede under debatten en række spørgsmål: Hvornår missionen er fuldført? Hvem er Danmarks allierede på landjorden? Hvad skal der ske, når de vestlige styrker trækker sig ud af Irak og Syrien? Og hvad skal der ske med eventuelle fanger, som danske soldater har taget?

Vedtagelsen af det styrkede bidrag til kampen mod IS betyder, at Danmark i løbet af de kommende måneder vil sende F16-kampfly, specialoperationsstyrker og et transportfly til Irak og Syrien.

I forvejen bidrager Danmark på nuværende tidspunkt med et trænings-, radar- og stabsbidrag. Dermed vil det samlede militære bidrag fra Danmark omfatte cirka 400 soldater fra midten af 2016.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen peger på, at det altid er en alvorlig belsutning, når man sender danske soldater i krig.

”Den brutale og hensynsløse terrororganisation Isil skal møde et kraftfuldt svar fra omverdenen. Mørket skal bekæmpes. Derfor har Danmark fra starten været en del af koalitionen mod Isil, og vi øger nu vores bidrag betragteligt,” siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

Tilfreds forsvarsminister
Forsvarsminister Peter Christensen, der ikke selv var tilstede ved tirsdagens afstemning i Folketingssalen på grund af et EU-forsvarsministermøde i Luxembourg, glæder sig over den brede opbakning:

”Med det udvidede mandat får vi mulighed for at bekæmpe ISIL på tværs af landegrænser, hvilket gør, at ISIL ikke kan skjule sig i Syrien. Det er vigtigt, at vi fortsætter kampen og sætter endnu hårdere ind netop nu, mens ISIL er trængt tilbage,” siger Peter Christensen i en pressemeddelelse.

Han understreger, at det danske bidrag er meget efterspurgt:

”Der er ingen tvivl om, at vi har nogle yderst professionelle og veltrænede soldater. Jeg har meget stor respekt for den kæmpe indsats, de yder og har ydet, og som de fremtidige bidrag uden tvivl vil yde i kampen mod ISIL”, siger forsvarsministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00