Danmark skruer op for indsatsen i Ukraine: “Der er momentum til at bryde med Rusland”

Med snart 20 års udviklingsbistand og et nyt millionbeløb til Ukraine forsøger Danmark at understøtte deres demokratiske udvikling og rykke dem tættere på europæisk samarbejde. Den tiltagende konflikt med Rusland skubber kun yderligere til det dansk-ukrainske samarbejde, mener ekspert.

Udenrigsminister Jeppe Kofod besøgte i sidste uge Ukraine samtidig med, at Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet præsenterede en donation på 164 millioner kroner over fire år til et støtteprogram i landet.
Udenrigsminister Jeppe Kofod besøgte i sidste uge Ukraine samtidig med, at Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet præsenterede en donation på 164 millioner kroner over fire år til et støtteprogram i landet.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Mens den tiltagende konflikt mellem Ukraine og Rusland får samtlige vestlige ledere til at holde vejret, er Danmark klar til at trykke på speederen i samarbejdet med det østeuropæiske land.

“Ruslands helt uhørte trussel mod Ukraine skal imødegås med, at vi styrker vores engagement og solidaritet med Ukraine,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Danmark har givet bistand til Ukraine i snart 20 år, og de seneste fire år har det østeuropæiske land modtaget 595 millioner kroner i dansk bistand gennem det såkaldte naboskabsprogram. I sidste uge kunne Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet derudover præsentere en donation på 164 millioner kroner over fire år til et nyt støtteprogram i landet.

Ifølge Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), giver det god mening, at Danmark sætter ekstra kræfter ind i Ukraine som følge af konflikten med Rusland.

Ruslands helt uhørte trussel mod Ukraine skal imødegås med, at vi styrker vores engagement og solidaritet med Ukraine.

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

“Der er et vindue, der har åbnet sig. For ukrainerne er det en mulighed for at komme tættere på Vesten, men det er også et vindue for os til at komme med vores støtte og gode råd. De er lydhøre, og derfor prøver vi at hjælpe dem, mens der er momentum til at bryde med Rusland,” siger han.

Det prøver man at understøtte fra dansk side blandt andet gennem et antikorruptionsinitiativ, en styrkelse af demokratiske medier samt oprettelsen af et dansk-ukrainsk ungdomshus. I 2021 har man også startet et samarbejde op mellem Energistyrelsen og det ukrainske energiministerium, der skal hjælpe Ukraine med at blive uafhængige af Rusland.

De danskstøttede projekter i landet skal hjælpe med at “beskytte og fremme vores værdier og interesser”, mener Jeppe Kofod.

“I 2014 besluttede det ukrainske folk, at de ville gå en demokratisk vej og tilnærme sig EU - både politisk og økonomisk. Det er den ambition, Danmark med sit naboskabsprogram understøtter,” siger Jeppe Kofod.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00