Danmark trækker kampfly ud af Irak og Syrien

KAMPFLY: Danmark trækker de danske F-16-fly hjem fra Syrien og Irak, fortæller den nye udenrigsminister Anders Samuelsen. I stedet udvides den danske træningsindsats.

Foto: Christian Als/Scanpix

De danske F-16 fly skal ikke længere udføre bombetogter i Syrien og Irak mod IS. 

Sådan lyder det fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Han fortæller, at der ligger både økonomiske, praktiske og militærmæssige overvejelser bag beslutningen. I stedet for kampfly vil regeringen tilbyde koalitionen en udvidelse af den danske træningsindsats i Irak med et ingeniør- og konstruktionshold.

”Kampen mod ISIL er en af mine – og regeringens – vigtigste udenrigspolitiske prioriteter. Vi skal bekæmpe ISIL og deres ligesindede militært, økonomisk og på deres fortælling. Og vi skal sikre, at befolkningerne i befriede områder hurtigt hjælpes på fode igen. Jeg er stolt af den indsats, Danmark og de udsendte danskere har gjort indtil nu," siger Anders Samuelsen i en pressemeddelelse. 

Han glæder sig over, at der i Udenrigspolitisk Nævn var opbakning til, at Danmark nu tilbyder koalitionen et nyt bidrag, så det samlede træningsbidrag kommer op på cirka 150 personer.

Det er den nye udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og den nye forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der står bag beslutningen, og de orienterede fredag formiddag Udenrigspolitisk Nævn.

Udvidelsen af det danske træningsbidrag skal styrke evnen til at uddanne og træne de irakiske sikkerhedsstyrker inden for eksempelvis håndtering af improviserede sprængladninger og feltmæssig ingeniørtjeneste.

Fra januar 2017 vil Danmarks militære bidrag til indsatsen mod ISIL således bestå af et radarbidrag på op til cirka 30 personer, et kapacitetsopbygningsbidrag i Irak på op til cirka 150 soldater, et styrkebidrag omfattende specialoperationsstyrker på op til cirka 60 personer samt op til cirka 20 stabsofficerer tilknyttet koalitionens hovedkvarterer.

Hjemtagelse var planlagt
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fortæller, at det hele tiden har været planen, at de danske kampfly skulle være af sted i seks måneder, og at det er derfor, de nu skal flyve hjem.

"Efter hjemtagelsen af de to flyvende bidrag vil Danmark fortsat levere en markant militær indsats til støtte for kampen mod ISIL," siger Claus Hjort Frederiksen og fortsætter:

”Regeringen lægger nu op til at udvide den danske træningsindsats i Irak med et ingeniør- og konstruktionshold, som er en af de efterspurgte kapaciteter. De skal træne irakiske styrker i bl.a. minerydning og hjælpe vores nuværende træningsbidrag. Som planlagt tager vi nu også vores kampfly og transportfly hjem, og jeg vil derfor sige de danske udsendte stor tak for deres vigtige indsats, der har haft stor effekt for koalitionens indsats.”

Det danske F-16-bidrag med syv fly blev sendt afsted 15. juni tidligere i år, og dermed har de været af sted i knap et halvt år. Det har hele tiden været meningen, at flyene skulle være afsted i seks måneder, og den plan holder man altså fast i.

Flyene holder til på Incirlik-basen i Tyrkiet, som er den vigtigste flybase i den amerikanskledede koalitions krig mod IS. Det danske kampflybidrag består af syv F-16-fly – fire operationelle fly og tre i logistisk reserve.

Også det danske transportfly, som har været af sted trækkes hjem, og det sker ligesom med kampflyene i midten af december.

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Claus Hjort Frederiksen

MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

    Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion