Danmarks nødhjælpskasse er tom

NØDHJÆLP: Krisen i Syrien har slået bunden ud af Danmarks pengekasse til akut nødhjælp. Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er gået på jagt efter nye penge i ministeriet, mens Enhedslisten er klar til at spørge om en ekstrabevilling.
Forleden øgede FN sin appel til verdenssamfundet om hjælp til Syrien fra ca. 8 til 25 mia. kr., der er den største appel nogensinde fra FN.
Forleden øgede FN sin appel til verdenssamfundet om hjælp til Syrien fra ca. 8 til 25 mia. kr., der er den største appel nogensinde fra FN.
Kasper Frandsen
Kassen er tom. Udenrigsministeriet har ikke flere penge til at yde nødhjælp, hvis der opstår nye humanitære katastrofer i år.

Det skyldes især, at den humanitære katastrofe i og omkring borgerkrigen i Syrien ser ud til at vokse dag for dag - uden udsigt til forbedringer.

I denne uge afsatte udviklingsminister Christian Friis Bach 100 mio. kr. til de internationale hjælpeorganisationer, der især skal hjælpe de mennesker, der er på flugt fra borgerkrigen i Syrien.

Men omfanget af katastrofen i Syrien har samtidigt drænet Udenrigsministeriets pulje til akutte og langvarige kriser på 256 mio. kr. Det er ekstraordinært tidligt.

"Vores nødhjælpskasse er helt i bund. Hvis der opstår en ny, stor humanitær katastrofe i morgen, har vi ikke midlerne til at reagere," siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til Altinget.dk.

Fakta

Der er tre puljer i Udenrigsministeriet, der går til humanitære indsatser:
- læs mere om puljerne her.

Strategiske partnerskabsaftaler, 629 mio. kr (2013)

Øvrige bidrag til akutte og langvarige kriser, 256,0 mio. (2013)

Generelle bidrag til internationale humanitære organisationer, 615 mio. kr. (2013)

I alt, 1.500 mio. kr.

Forlødig er ca. 330 mio. kr. gået direkte til indsatsen i Syrien. Men pengene flere af de penge, nødhjælpsorganisationer råder over fra ministeriet, kan sagtens være gået til indsatser i og omkring Syrien.

Penge indsamlet hos private af danske nødhjælpsorganisationer (optalt den 12. juni 2013):

Unicef har siden september 2012 modtaget 500.000 kroner i støtte til indsatsen i Syrien.

Red Barnet har siden marts måned 2013 modtaget 80.000 kroner i støtte til indsatsen i Syrien.

Røde Kors har siden februar 2012 modtaget 1,6 mio kr. i støtte til indsatsen i Syrien. Desuden har de modtaget 8,8 mio. kr. fra Udenrigsministeriet.

Folkekirkens Nødhjælp har ikke en specifik indsamling til Syrien, men har med støtte fra Udenrigsministeriet brugt i alt 4,3 mio kr. på indsatsen i Syrien siden begyndelsen af 2012.

Dansk Flygtningehjælp har siden marts 2012 modtaget 5 mio. kr. i støtte til indsatsen i Syrien. Desuden har de modtaget 26 mio. kr. fra Udenrigsministeriet.

Caritas har i perioden 1. december 2012 til 31. december 2012 modtaget 430.000 kr. i støtte til indsatsen i Syrien.

Ude af kontrol
Borgerkrigen i Syrien betegnes af flere som den største humanitære katastrofe i årtier. Og forleden øgede FN sin appel til verdenssamfundet om hjælp fra ca. 8 til 25 mia. kr., der er den største appel nogensinde fra FN.

"Krisen er kommet ud af kontrol og behovet er astronomisk. Vi har undervurderet behovet for hjælp til Syrien, fordi vi har troet, der kom en løsning. Vores værste prognoser er gået i opfyldelse - og det er meget deprimerende," siger ministeren.

Vi har undervurderet behovet for hjælp til Syrien, fordi vi har troet, der kom en løsning. Vores værste prognoser er gået i opfyldelse - og det er meget deprimerende.

Christian Friis Bach (R)
Udviklingsminister

Christian Friis Bach og Udenrigsministeriet er dog allerede begyndt at lede efter reserver, så der igen kan blive fyldt penge i nødhjælpskassen. Man håber at finde ekstra penge i udviklingsprogrammer, der ikke er brugt.

"Vi har løbende penge, vi kan flytte rundt på. Men det er selvfølgelig ikke optimalt," lyder det fra Christian Friis Bach.

Desuden peger Christian Friis Bach på, at han råder over en reservepulje på omkring 100 mio. kr., som han "helt bestemt" forventer, vil gå til det humanitære område.

Rettidig omhu
Det er nyt for Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl, at nødhjælpskassen er tom.

"Det er ikke et problem for regeringen, der har taget krisen i Syrien alvorligt. Omfanget af den humanitære katastrofe kunne ingen forudse. Men det er selvfølgelig et problem for de mennesker, der måske ikke kan få hjælp," siger han.

Han mener blandt andet, at de danske udviklings- og nødhjælpsindsatser er særligt presset, fordi blandt andet asylområdet og nogle militærindsatser ligger inden for bistandsrammen. Men Christian Juhl er generelt fortrøstningsfuld.

"Vi kan ikke have, at folk lider nød, uden at vi hjælper alt det, vi kan. Men der er altid bevillinger, der ikke når at blive brugt. Med lidt kreativitet og gode forslag fra ministeren skal det nok lykkes," siger Christian Juhl, der ellers er parat til at spørge regeringen om en ekstrabevilling til området.

Dansk Flygtningehjælp hjælper både internt og eksternt syriske flygtninge. Her havde organisationens internationale chef, Ann Mary Olsen, gerne set, at der generelt var flere penge i især Nødhjælpskassen.

"Men i det konkrete tilfælde kunne ministeriet ikke gøre andet. Der skal lyde stor ros for, at man blandt andet har taget hurtige skridt i forhold til andre donorlande," siger hun.

Ifølge Ann Mary Olsen er hjælpeprogrammet det største i Dansk Flygtningehjælps historie, der forventes at nå 650-700 mio. kr. sidst på året, mens f.eks. den humanitære katastrofe ved Afrikas Horn løb op i 350-400 mio. kr.

Generalsekretær Anders Ladekarl fra Røde Kors kalder støtten fra regeringen til Syrien for rettidig omhu. "Situationen gør det nødvendigt at bruge pengene," siger han.

Mindre til andre
FN's appel som 25 mia. kr. til nødhjælp til Syrien har i den grad flyttet både Danmark og verdenssamfundets fokus på Syrien.

Og det vil man kunne på prioriteringen af den danske nødhjælp, lyder det fra Christian Friis Bach.

"Syrien kommer til at trække penge fra vores hjælp til andre dele af verden. Der er fortsat et stort behov for hjælp i blandt andet Sydsudan og Somalia, og det bliver sværere at opfylde behovene her, når krisen i Syrien løber løbsk. Det er et prioriteringsspørgsmål," siger han.

Hvordan prioriterer I hjælpen mellem forskellige humanitære indsatser?

"Vi prøver i høj grad at lade os guide af FN's prioriteringer og vurderinger af behov for støtte," siger han.

Ifølge Anders Ladekarl vil nogle humanitære katastrofer altid overskygge andre:

"Derfor er det vores ansvar som hjælpeorganisation at sørge for, at der også er hjælp til de kriser, der er uden for mediernes opmærksomhed. Vi har derfor vores egen katastrofekasse, som vi blandt andet bruger i Congo, Somalia og Zimbabwe."

I løbet af denne uge har flere lande øget deres bidrag til den humanitære indsats i Syrien. Blandt andet har USA givet godt 1,6 mia. kr, men der er fortsat langt op til de 25 mia., som FN har efterspurgt.

Dokumentation

 

Oversigt over bevillinger til Syrien    
    
Organisation / rammeProjektMånedDKK
Partnerskabsaftaler   
CaritasTil arbejde med syriske flygtninge i LibanonApril500.000
Red BarnetPræpositionering af nødhjælp til SyrienApril500.000
Red BarnetStøtte til syriske flygtninge i LibanonMarts275.000
Red BarnetBørneprogrammer i Jordan Marts500.000
Dansk Røde Kors Støtte til udsendelse af to delegater til Syrisk Halvmåne. August1.500.000
Dansk FlygtningehjælpDels til syriske flygtninge i Libanon, dels til uddeling af mad m.v. i SyrienFebruar3.032.809

   
Humanitære bidrag   
Beredskabsstyrelsen Levering af udstyr og mandskab til Zaatari flygtningelejren i JordanSeptember2.000.000
Dansk Røde KorsUdstyr til Syrisk Røde HalvmåneMarts5.300.000
DanMissionDistribution af tæpper, fødevarer, drikkevand og brænd­stof til indbyggere i Homs og Hama.Marts 1.250.000
OCHABidrag til landefonden for Syrien. Midlerne bliver primært brugt af INGOer og FN-organisationer der arbejde inde i SyrienApril10.000.000
UNHCRBidrag til arbejdet med flygtninge i regionen som helhedSeptember13.000.000
Dansk Røde KorsSundhedsklinikker, kapacitetsstøtte til SARC, logistik i SyrienSeptember3.800.000
Dansk FlygtningehjælpUddeling af vinterrelaterede NFIs, genhusning m.v., Syrien og LibanonSeptember9.000.000
CaritasUddeling af vinterrelaterede NFIs til flygtninge og værtsfamilier i JordanSeptember3.000.000
Red BarnetPsycho-sociale ydelser, skolegang m.v. for flygtninge i Jordan og Libanon September6.000.000
Beredskabsstyrelsen Tæpper til flygtninge i JordanNovember1.550.000
DanMissionUddeling af tæpper, fødevarer m.m. Vinterklargøring i samme område som første bevilling November1.200.000
OCHABidrag til landefonden for Syrien. Midlerne bliver primært brugt af INGOer og FN-organisationer der arbejde inde i SyrienDecember10.000.000
UNICEFRegional bevilling til organisationens arbejde med børn og vand/sanitetDecember20.000.000
UNHCRRegional beviling til organisationenes arbejde med internt fordrevne og flygtningeDecember20.000.000
Enmaa and alTagadodUddeling af nødhjælp i oppositionskontrollerede områderDecember1.300.000
    
Nærområderammen   
Dansk Røde KorsNærområdeprojekt rettet primært mod irakiske flygtninge i Syrien, men nu også sårbare syrere20126.000.000
Dansk FlygtningehjælpNærområdeprojekt rettet primært mod irakiske flygtninge i Syrien, men nu også sårbare syrere20127.600.000
RCTRehabilitering af torturofre, først og fremmest fra Irak, men nu også fra Syrien af irakiske og syriske flygtninge i Jordan20125.000.000
UNHCRPeriodiserede nærområde bidrag: UNHCRs program i Syrien, 2012201210.000.000

   
Bidrag gennem CERF  11.030.000




I ALT  153.337.809
    
    
2013   
Bevillinger via partnerskabsaftaler m.v.    
Dansk flygtningehjælpNærområdeprojekt rettet primært mod irakiske flygtninge i Syrien, men nu også sårbare syrere20137.600.000
Dansk flygtningehjælpNærområdeprojekt rettet primært mod hjemvendte irakiske flygtninge fra Syrien20132.500.000
Dansk Røde KorsNærområdeprojekt rettet mod irakiske flygtninge i Syrien, men nu også sårbare syrere20137.000.000
UNHCRPeriodiserede nærområde bidrag: UNHCRs program i Syrien, 2013201310.000.000
CaritasBidrag til CI appel for flygtninge i Jordan2013750.000
Røde Kors i DanmarkBidrag til IFRC appellen til Tyrkisk Røde Halvmåne20131.000.000
Dansk flygtningehjælpSyriske flygtninge i det sydlige Tyrkiet samt koordinering af humanitære aktiviter i området20131.000.000
ADRAMobil sundhedsklinik i nordlige Libanon2013188.900
    
Humanitære bidrag   
WFPRegional uddeling af fødevarehjælp201330.000.000
NGO bevillingenUddeling af NFI og WASH i lejre i den nordlige del af Syrien201315.000.000
WFPRegional uddeling af fødevarehjælp201317.000.000
ICRCBidrag til regional appel201315.000.000
UNRWABidrag til regional appel20136.000.000
UNHCRBidrag til regional appel201327.000.000
Danske partnereNGO-runde (pt. ikke allokeret)201335.000.000




I alt

175.038.900
    
Total 2012 + 2013

328.376.709


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

0:000:00