Danmarks politiske hotel vender minus til plus

Grønbechs Hotel: Danmarks politiske hotel i Allinge kan – ligesom det meste af Bornholm – melde udsolgt i juli. Også årsregnskabet vender minus til plus.

Udsolgt, udsolgt, udsolgt. Bornholm er udsolgt. Færger, sommerhuse og hoteller. Således også for Altingets politiske hotel i Allinge, Grønbechs Hotel.

Under ét kører hotellet efter underskud i sine første tre driftsår nu med overskud.

"Vores belægning for juli kan allerede nu opgøres til 94 procent, hvilket reelt er udsolgt", oplyser hotelmanager og køkkenchef Mathias Sejer Sørensen. Julis belægning sidste år var 79 og året før 59. 

Han tilskriver fremgangen flere forhold:

"De lavere færgepriser med tilskud fra Folketinget får flere til øen, og det giver mere at lave for alle. Bornholm er på alles læber. Færgen er udsolgt. Sommerhusene er udsolgt. Hotellerne – spisestederne … ja, Bornholm er ganske enkelt udsolgt denne sommer," siger Mathias Sejer Sørensen.

Grønbechs Hotel genåbnede i 2015 efter nogle år i dvale, og det tager tid, før man bliver kendt igen. 

"Det er bare de lange, seje træk. Ud og gør dig kendt. Nu satser vi også meget på gastronomi og markedsfører selvstændigt Restaurant Vilhelm på Grønbechs Hotel."

Bornholm markerer sig samlet som førende på gastronomi, og det vil den 30-årige Mathias Sejer Sørensen gerne bidrage til:

"Jeg stammer egentligt fra Roskilde, men flyttede til Bornholm med familien af to grunde: det tætte samarbejde med de mange, lokale fødevareproducenter og så på grund af den fantastiske jagt. Når jagtsæsonen sætter ind, vil jeg så vidt muligt gerne være selvforsynende med vildt."

Fra års underskud til overskud
Under ét har hotellet vendt underskud i sine tre første leveår under ny ejer til et plus.

"Vi kommer ud af regnskabsåret, der sluttede 30. juni, med en halv million kroner i overskud efter skat mod et millionunderskud sidste år, så kursen er vendt," siger hotellets ejer, Rasmus Nielsen, der også står bag den politiske netavis Altinget.dk.

"Vi har fire indtægtsben: Det største er det årlige folkemøde, der også for os bliver større og større år for år. Så sender vi mange af vores netværksgrupper et døgn til Allinge i skuldersæsonerne og holder åbent som almindeligt ferie- og familiehotel i højsæsonen. Det nyeste, fjerde ben er Restaurant Vilhelm med nye standarder i a la carte og vin valgt af den nye køkkenchef. Vi er også hjulpet af øens synlige markedsføring nationalt og internationelt, som Destination Bornholm og nogle af vores gode kolleger i turistbranchen viser vejen med," tilføjer han.

Fakta: Grønbechs Hotel er fra 1902 og har 23 værelser – alle opkaldt efter statsministre gennem Danmarks-historien. Det blev gennemgribende renoveret af bornholmske håndværkere i 2014-15 og er åbent fra starten af april til udgangen af oktober.

Forrige artikel Eggert Petersen (92) bag ny bog om 60 års trivsels-forskning Eggert Petersen (92) bag ny bog om 60 års trivsels-forskning Næste artikel Folkemødet sikrede politisk hotel første elite-smiley Folkemødet sikrede politisk hotel første elite-smiley