Danmarks største fagforbund vil nu bremse stigning i pensionsalder

NY KURS: Trods modstand fra forbundsledelsen har 3F-kongressen besluttet at arbejde for at ændre velfærdsforliget, så planlagt stigning i pensionsalder til 69 år forhindres.

Sent mandag aften blev der truffet en opsigtsvækkende beslutning på 3F-kongressen i Aalborg.

Fagforbundet skal fremover arbejde for at forhindre den planlagte stigning i pensionsalderen til 69 år fra 2035.

Konkret har kongressen besluttet, at 3F skal "ændre i velfærdsforliget, således at den planlagte stigning af pensionsalderen i 2035 suspenderes, så der er tid til at arbejde med eftersyn og justering af forliget".

Selvom der er lang tid til 2035, kan kursændringen i Danmarks største fagforbund sætte S-regeringen under pres allerede til næste år.

Her skal det brede politiske flertal bag velfærdsforliget, som styrer den gradvise stigning i pensionsalderen, nemlig beslutte den planlagte stigning til 69 år i 2035.

Drama på kongressen
I forbindelse med debatten om differentieret pension har Enhedslisten og flere 3F-lokalafdelinger opfordret til at opsige velfærdsforliget, hvilket regeringen stejlt har benægtet.

Beslutningen på 3F-kongressen skete dog heller ikke helt uden drama.

Først stillede de tre lokalafdelinger 3F BJMF, Aarhus-Rymarken og 3F Kastrup forslag om, at forbundet skulle arbejde for helt at afskaffe velfærdsforliget.

Det var forbundsformand Per Christensen ikke indstillet på. Han argumenterede for, at det ikke er en reel mulighed at opsige velfærdsforliget, fordi det simpelthen er for dyrt.

"I har min store støtte til hele diskussionen om at kigge på tilbagetrækningsalderen. Men vi skal tænke os rigtigt godt om. For hvis vi opsiger velfærdsforliget, mangler der altså 37 milliarder kroner i statskassen. Det svarer til at fyre 72.500 pædagoger eller 52.000 sygeplejersker for at få balance i regnskabet," sagde Per Christensen fra talerstolen.

Herefter blev kongressen suspenderet, så hovedbestyrelsen kunne drøfte sagen.

Klokken 22 gik Per Christensen på talerstolen og meddelte, at en enig hovedbestyrelse anbefalede et ændringsforslag, der betyder, at 3F vil arbejde for, at den planlagte stigning af pensionsalderen i 2035 suspenderes.

Forslaget blev enstemmigt vedtaget.

Forrige artikel Se hele Jakob Ellemann-Jensens tale fra Venstres ekstraordinære landsmøde Se hele Jakob Ellemann-Jensens tale fra Venstres ekstraordinære landsmøde Næste artikel Dagens overblik: Frederiksen vil stå i spidsen for FN's grønne omstilling Dagens overblik: Frederiksen vil stå i spidsen for FN's grønne omstilling
Flertal vil øge krav til taxichaufførers danskkundskaber

Flertal vil øge krav til taxichaufførers danskkundskaber

SPROGBARRIERE: Danske taxichauffører taler ofte for dårligt dansk, lyder det fra flere partier, der forud for forhandlinger om taxiloven kræver reglerne for optagelse på chaufførkurserne strammet. Kursusudbyder undrer sig.