Dansk epidemiolog: WHO vildleder med Kina-tal

CORONA: Mens WHO går i rette med de danske myndigheders coronastrategi, mener dansk epidemiolog, at Verdensssundhedsorganisationen vildleder, når den henviser til Kinas erfaringer med virussen.

Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten ØyenEsben SchjørringTyson W. Lyall

Kan det passe, at Kina har opsnappet alle tilfælde af corona, og der i landet ikke findes noget såkaldt mørketal?

Ja, lyder det fra WHO, som gentagne gange har brugt det som afsæt til at kritisere den danske coronastrategi.

Men nu tager dansk epidemiolog bladet for munden og går i rette med WHO-fortællingen om Kinas succes.

"WHO skulle vejlede os. Jeg synes de har vildledt os på det seneste," siger Lone Simonsen, professor i folkesundhed ved Roskilde Universitet.

Det kan man kun tro på, hvis Kina havde fanget alle de smittede med sin strategi, men det tror jeg ikke en pind på.

Lone Simonsen
Professor i folkesundhed, Roskilde Universitet

Hun har tidligere selv arbejdet i WHO og var herhjemme en af de første, der advarede om alvoren i coronakrisen.

Nu advarer hun om at sprede unødig panik og ser positivt på den danske strategi.

Læs også

Et afgørende stridspunkt i uenigheden mellem de danske myndigheder og WHO handler om det berømte mørketal. Altså hvorvidt der findes smittede med covid-19, som kun har milde eller ingen symptomer. 

Er tallet højt, kan det betyde at covid-19 er mindre dødelig. Det ville også betyde, at befolkningen er tættere på en høj immunitet, der gør det svært for virus at sprede sig.

Når WHO går imod den danske afbødningsstrategi, der sigter mod en høj immunitet, er det baseret på en påstand om, at der ikke er noget mørketal, og at langt de fleste får symptomer og bliver syge. 

Den analyse bygger på de kinesiske erfaringer. 

"Vores studier i Kina viste, at der er meget få, som slet ikke får symptomer, når de er syge. Der var til gengæld en kort smittefase, hvor folk endnu ikke viste tegn på at være syge, men fik Covid-19 i udbrud kort efter," som den canadiske virusekspert og assisterende generalsekretær i WHO, Bruce Aylward, sagde til netmediet POV.

Og til New York Times sagde han:

"Der er ingen beviser for, at vi kun ser toppen af et stort isbjerg, hvor 90 procent er udgjort af skjulte zombier, der spreder virussen. Det, vi ser, er en pyramide: Det meste er over jorden."

Den konklusion kalder Lone Simonsen for "fuldstændig godnat".

"Det kan man kun tro på, hvis Kina havde fanget alle de smittede med sin strategi, men det tror jeg ikke en pind på. I virkeligheden er der et kæmpe mørketal, og et stort antal i Wuhan har nu immunitet. Det er faktisk der, at miseren begynder. De tror simpelthen, at 20 procent af de smittede skal på hospitalet."

Hvorfor holder WHO så stædigt fast i det, hvis tallene fra Europa viser noget andet?

"Det forstår jeg heller ikke. For eksempel tester Island som vanvittige. Og af dem, de har testet, kan man se, at mange har fået sygdommen, uden man har hørt noget fra dem i sundhedssystemet. Vi tror faktisk på baggrund af data derfra, at mørketallet er 40 gange højere end det, man ser på hospitalet. Og det har Statens Serum Institut også været ud at sige: at mørketallet er langt højere."

Men hvorfor bevæger WHO sig ikke, når de her tal kommer frem?

"Jeg ved det ikke; jeg synes, det er mystisk. En anden måde, man kan vide det her på, er ved at se på børnene. De er slet ikke med i de officielle tal fra Kina. Eller det er meget små tal. Men det er, fordi børn ikke får nogen særlige symptomer, så de bliver ikke testet. Det er kun ved et tilfælde. Men det har også fået nogle til at slutte, at børnene ikke er med i den her epidemi. Det kan umuligt passe. Der har vi nu fået syn for sagn, for der er et studie – faktisk fra Kina – på husholdsniveau, som viser, at børn bliver lige så smittet som voksne. Så der en hel masse, der er helt mærkeligt." 

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Bruce Aylward, men han er ikke vendt tilbage på Altingets henvendelser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Simonsen

Professor i folkesundhedsvidenskab og leder af Pandemic Center, Roskilde Universitet, medlem, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, forskningsprofessor i global sundhed, George Washington University
master i biologi og kemi (RUC 1985), ph.d. i populationsgenetik (University of Massachusetts 1992)

0:000:00