Dansk Folkeparti har mistet 59.000 vælgere siden januar

VÆLGERVANDRINGER: Det er især Nye Borgerlige, Socialdemokratiet og Venstre, der kaprer DF-stemmer.

Dansk Folkepartis storsejr ved folketingsvalget i 2015 er ved at smuldre (arkivfoto fra valgaftenen i 2015).
Dansk Folkepartis storsejr ved folketingsvalget i 2015 er ved at smuldre (arkivfoto fra valgaftenen i 2015).Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Med et valg lige om hjørnet oplever Dansk Folkeparti igen et massivt skred i vælgertilslutningen.

Siden januar i år har partiet mistet 59.000 vælgere.

Det viser en sammenligning af to af Altingets analyser af vælgervandringer, der begge er udarbejdet af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Ifølge den nye analyse har Dansk Folkeparti siden folketingsvalget i 2015 mistet 155.807 vælgere, og det er 59.000 flere end i januar, hvor tallet lød på 96.807.

Ifølge Kasper Møller Hansen er Socialdemokratiets pensionsudspil fra januar hovedforklaringen på den nye nedtur for Dansk Folkeparti.

"Det første vælgerskred i forhold til DF kom i forbindelse med Meld og Feld-sagen. Derefter kom nogle af dem langsomt tilbage, men nu kan man så sige, at DF har fået et nyt tilbageslag − især efter S-udspillet," siger Kasper Møller Hansen.

Læs også

Socialdemokratiet er også et af de partier, der har særligt held med at kapre DF-stemmer. Partiet har ifølge analysen fået 37.899 vælgere fra Dansk Folkeparti siden valget. Den største udfordring for Dansk Folkeparti er dog Nye Borgerlige, som har hapset 54.743 DF-vælgere.

Foruden Socialdemokratiet var Venstre også et af de partier, der mistede en del vælgere til Dansk Folkeparti ved folketingsvalget i 2015. Men nu lader det til, at de kan være vendt tilbage. Dansk Folkeparti har i hvert fald afgivet 16.844 vælgere til Venstre.

Alle opstillingsberettigede partier indgår i analysen, heriblandt det nye parti 'Klaus Riskær Pedersen'. Ifølge analysen har partiet taget næsten 30.000 vælgere fra Dansk Folkeparti. Men eftersom partiet endnu er så nyt, at datagrundlaget er for spinkelt at tolke på, har Altinget valgt at medregne partiet i vores artiklers beskrivelse af vælgervandringerne.

Selv om Socialdemokratiet henter stemmer i den blå lejr, slipper partiet ikke for at aflevere vælgere til de andre partier i oppositionen. Se, hvilke røde partier som har mest glæde af det i den fulde artikel på Altinget: christiansborg, hvor du kan se alle vælgervandringerne.

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Den er lavet på baggrund af 6.097 gallupinterviews i perioden 1. januar til 28. februar 2019.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på omtrent 4.211 stemmer.

Vandringerne er vægtet op mod valgresultatet ved folketingsvalget i 2015 og Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger fra februar. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved folketingsvalget i 2015 (SI 2015), førstegangsvælgere nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2015, hvilket dækker over den andel af vælgere, som enten er døde eller udvandret siden valget i 2015 (IS død).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00