Dansk Folkeparti går i EU-gruppe med Orbán

Mandag eller tirsdag vil DF sammen med Marine Le Pens parti og andre gå ind i den nye højregruppe Europæiske Patrioter i Europa-Parlamentet, bekræfter Anders Vistisen.

Anders Vistisen og Dansk Folkeparti vil deltage i en ny, stor højregruppe i Europa-Parlamentet.
Anders Vistisen og Dansk Folkeparti vil deltage i en ny, stor højregruppe i Europa-Parlamentet.Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Når det franske parlamentsvalg er overstået i begyndelsen af næste uge, bliver Dansk Folkeparti sammen med Marine Le Pen del af et nyt magtskifte på Europa-Parlamentets yderste højrefløj.

Ungarns kontroversielle leder, Viktor Orbán, er hastigt på vej til at danne en ny højregruppe ved navn Europæiske Patrioter eller Patrioter for Europa, som allerede nu har udsigt til deltagelse af partier fra seks medlemslande (der skal syv til for at danne en gruppe).

Ifølge Altingets oplysninger vil de franske højrenationalister, Rassemblement National, på mandag eller tirsdag også tilslutte sig den nye gruppe, som i realiteten kommer til at erstatte den nuværende ID-gruppe, hvor Dansk Folkeparti sidder.

Planen er, at ID holder op med at eksistere under det nuværende navn for i stedet at genopstå med deltagelse af Orbáns parti, Fidesz, spanske Vox og det tjekkiske parti ANO, mens enkelte andre nuværende medlemmer af ID falder fra.

Læs også

Dansk Folkeparti vil sammen med Frihedspartierne fra Holland og Østrig og flere andre også gå med i den nye gruppe.

"Alt er ikke helt på plads endnu, men det ser da spændende ud. Og vi i DF vil selvfølgelig prioritere at sidde i den største mulige gruppe," siger Dansk Folkepartis EU-parlamentariker, Anders Vistisen, til Altinget.

Vistisen bekræfter efterfølgende på X/Twitter, at han går med i den nye gruppe.

"Vi er sikre på, at vi som den tredjestørste gruppe kan sende et klart signal til de føderalistiske ekstremister og forsvare nationalstaternes Europa," skriver han og tilføjer, at DF "ser frem til" at arbejde sammen med både gamle allierede fra ID-gruppen og "nye venner fra Spanien, Tjekkiet og Ungarn."

Hvis det går som planlagt, vil den nye gruppe, Europæiske Patrioter, overhale den anden højregruppe, ECR, som Europa-Parlamentets tredjestørste næstefter konservative i EPP og socialdemokraterne i gruppen S&D.

Forventningen er, at den nye gruppe med Orbán og Le Pen kan nå op på 80-90 mandater, mens ECR bl.a. ved at tabe spanske Vox ryger ned under 80.

Læs også

Gruppen ECR er domineret af den italienske leder Giorgia Melonis parti, Fratelli d’Italia, og det tidligere polske regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS). Den har også fået deltagelse af Danmarksdemokraternes første medlem af Europa-Parlamentet, Kristoffer Storm.

Danmarksdemokraterne har gjort det klart, at de ikke ville acceptere at sidde i gruppe med Viktor Orbáns parti på grund af den ungarske leders tætte forhold til Ruslands præsident Putin.

Netop spørgsmålet om Ukraine og Rusland ser ud til at blive den vigtigste skillelinje mellem de to EU-grupper yderst på højrefløjen.

Den ungarske regering har netop overtaget det roterende formandskab i EU's ministerråd, og Viktor Orbán skabte fredag furore i Bruxelles ved at rejse til Moskva og holde møde med Vladimir Putin uden at koordinere med de andre EU-lande.

Ifølge Altingets oplysninger har aftalen om den nye gruppe i Europa-Parlamentet været på trapperne et stykke tid, men den endelige præsentation er blevet forsinket af det hasteudskrevne parlamentsvalg i Frankrig, hvis anden runde løber af stabelen søndag.

I første runde sidste søndag fik de franske højrenationalister i Rassemblement National omkring en tredjedel af stemmerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)

Anders Vistisen

MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Marine Le Pen

Partileder, Rassemblement National

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024