Dansk Folkeparti vil med i ny EU-skeptisk gruppe på højrefløjen

ALLIANCE: Dansk Folkeparti vil være med til at samle Europas EU-skeptiske partier i ny supergruppe efter europaparlamentsvalget. Højrefløjens splittelse har været til gavn for føderalisterne, lyder det fra Anders Vistisen.

BRUXELLES: Konturerne af en ny EU-skeptisk supergruppe med dansk islæt i Europa-Parlamentet bliver tydeligere og tydeligere.

Mandag formiddag fremlagde den italienske indenrigsminister og formand for Lega-partiet Matteo Salvini, De Sande Finners Olli Kotro, Alternative für Deutschlands Jörg Meuthen og Dansk Folkepartis Anders Vistisen deres fælles plan om at danne en ny gruppe i Europa-Parlamentet efter europaparlamentsvalget, der bliver afholdt 26. maj.

Den nye alliance, der har fået navnet European Alliance for People and Nations, er en åben invitation til at samle Parlamentets tre nuværende højregrupper i én stor gruppe.

”Det her et vigtigt skridt for europæiske politik. Det er resultatet af mange samtaler mellem en masse rationelle politikere, hvoraf ikke alle er til stede i dag. De vil snart slutte sig til os,” lovede Jörg Meuthen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Alternative für Deutschland.

Herefter sagde Anders Vistisen, at ”det vil være historisk,” hvis alle EU’s højrenationale partier lykkes med at forene sig efter valget.

”Vi har fundet ud af, at det, der samler os, skal være stærkere, end det, der deler os. Vores splittelse har kun været til gavn for de grupper, der arbejder for Europas forende stater,” sagde Anders Vistisen.

Gruppens overordnede fokus er at værne om nationalstaternes suverænitet, bekæmpe illegal indvandring og terrorisme samt at fjerne magten fra ”burekraterne i Bruxelles og Strasbourg”.

”Vi skal beskytte vores kulturelle arv og diversitet. Italienere skal ikke være danskere, og tyskere skal ikke være finner. Hvis vi ikke kan samarbejde om det, vil det styrke vores modstandere, hvilket vil betyde mere magt til Bruxelles og Strasbourg,” lød det fra Anders Vistisen.

Flere på vej 
Mødet i Milano er en del af Matteo Salvinis ihærdige forsøg på at gruppere og stille sig i spidsen for Europas højrenationale kræfter i Europa-Parlamentet.

Den italienske vicepremierminister har tidligere holdt møder med franske Marine Le Pen fra Rassemblement National og Jarosław Kaczyński, der er formand for det polske PiS-parti.

Og 18. maj vil Salvini lægge hus til et endnu større EU-skeptisk topmøde, der skal præsentere resten af gruppens medlemspartier. Ifølge EU-mediet EUObserver forventer Salvini, at der kommer mellem 15 og 20 europæiske partier. 

Salvinis Lega-parti sidder i dag med seks mandater i Europa-Parlamentets ENF-gruppe. Her sidder også blandt andre franske Marine Le Pens Rassemblement National og det østrigske og det hollandske Frihedsparti. Gruppen er dog sat uden for al politisk indflydelse og har ikke fået så meget som et ændringsforslag igennem Parlamentets lovgivningsmølle. Ifølge Salvini står hele gruppen bag Salvinis drøm en en ny supergruppe. 

Ved det kommende europaparlamentsvalg står Matteo Salvinis Lega-parti til hele 28 mandater.

Og ifølge prognoser står Europas EU-skeptiske partier til at kunne få cirka 150 af Parlamentets 705 medlemmer.

Hvis projektet lykkes, kan der altså blive tale om en stærk politisk magtfaktor til højre for det konservative EPP-parti.

Der har også været spekulationer om, hvorvidt Viktor Orbáns ungarske Fidesz-parti vil indgå i en ny højregruppe.

Indtil videre ser det dog ud til, at Orbán bliver i den konservative EPP-gruppe, selvom hans parti er blevet midlertidigt suspenderet fra EPP-partiet. 

Ifølge EUObserver har Jarosław Kaczyński også fortsat planer om at blive i ECR-gruppen, hvor Dansk Folkeparti i dag sidder. Her sidder også de britiske konservative.

Ikke ekstreme eller nostalgiske 
På pressemødet sagde Matteo Salvini, at den nye gruppe fremover vil kæmpe for at reformere EU indefra. Det er ikke meningen, at landene skal forlade EU, lød det.

”Men for mange mennesker på tværs af Europa er EU blevet til et mareridt og ikke en drøm.”

”Vi vil skabe en alternativ bevægelse, der går imod dem, der har haft magten i de sidste mange, mange år. Alliancen af socialisterne og de konservative har skabt usikkerhed, fattigdom og konflikter på hele kontinentet.”  

Matteo Salvini lovede også, at den nye bevægelse vil vokse sig større frem mod europaparlamentsvalget i maj.

”Denne familie kommer til at blive større og større. Vi skal samle bevægelser, der aldrig har samarbejdet før. Sammen skal vi skabe en ændrende kraft i Europa. Vi er ikke ekstreme og vi er ikke nostalgiske. Men vi vil bringe nyt blod, nyt håb og nye drømme.”

Forrige artikel Pernille Skipper: Det er ren retorik, når Mette Frederiksen siger, hun nu vil bekæmpe ulighed Pernille Skipper: Det er ren retorik, når Mette Frederiksen siger, hun nu vil bekæmpe ulighed Næste artikel Ombudsmanden advarer Støjbergs ministerium: Pas på med at udlægge mine ord forkert Ombudsmanden advarer Støjbergs ministerium: Pas på med at udlægge mine ord forkert