Dansk ja til GMO-soja vækker vrede

GMO-SOJA: Regeringen bliver kritiseret af Enhedslisten og flere miljø- og økologiforeninger, efter den har sagt ja til en ny type GMO-soja. Men Socialdemokraterne afviser kritikken.
Per Bang Thomsen

Regeringen bliver mødt med hård kritik fra flere danske miljøorganisationer og økologiforeninger, efter den har sagt god for, at man fremover kan importere og markedsføre en ny type GMO-soja inden for EU's grænser. 

I et grundnotat, som tidligere på ugen blev sendt til Folketingets Europaudvalg, skriver Fødevareministeriet, at den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) ikke vurderer, "at sojaen vil have negative konsekvenser for menneskers og dyrs sundhed eller for miljøet ved de påtænkte anvendelser."

Samme melding kommer fra DTU Fødevareinstituttet, og af den grund mener regeringen, som ellers er stor modstander af GMO-produktion på danske marker, at "der ikke er fagligt eller juridisk grundlag for at modsætte sig en godkendelse."

"Trist" beslutning
Men den beslutning møder ikke opbakning hos Økologisk Landsforenings direktør, Paul Holmbeck. 

Fakta

Fra grundnotatet:

 

Med hensyn til de sundheds- og miljømæssige konsekvenser af anvendelsen af soja 356043 konkluderer den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i udtalelse af 26. juli 2011, at sojaen er lige så sikker at anvende som tilsvarende konventionel soja. Der er således ikke noget, der tyder på, at soja 356043 vil have negative konsekvenser for menneskers og dyrs sundhed eller for miljøet ved de påtænkte anvendelser. Vurderingen i forbindelse med godkendelsen i EU omhandler sikkerheden af de produkter, der ønskes markedsført, og ikke, hvorvidt der er en nyttevirkning heraf.


Kilde: Grundnotatet fra Fødevareministeriet

"Det er trist, at regeringen har sagt ja til det. Vi savner helt grundlæggende et forsigtighedsprincip, når det kommer til GMO-sager, og jeg finder det direkte besynderligt, at regeringen ikke ser noget fagligt grundlag for at give dem afslag," siger Paul Holmbeck og henviser til, at alle regeringspartierne tilbage i 2010 pegede på, at der mangler uafhængig forskning om de sundhedsmæssige konsekvenser ved at bruge GMO-afgrøder.

Men ifølge grundnotatet er der ingen sundheds- eller ernæringsmæssige forskelle på almindelig soja og den såkaldte "sojabønne 356043", der har fået indsat to ekstra gener. Heller ikke på det miljømæssige plan er det ifølge EFSA problemer. 

Det er trist, at regeringen har sagt ja til det. Vi savner helt grundlæggende et forsigtighedsprincip, når det kommer til GMO-sager, og jeg finder det direkte besynderligt, at regeringen ikke ser noget fagligt grundlag for at give dem afslag.

Paul Holmbeck
Direktør for Økologisk Landsforening

Har konsekvenser i Sydamerika 
Men den køber Paul Holmbeck ikke. Han understreger, at produktionen af GMO-afgrøder ofte har store sundhedsmæssige og miljømæssige konsekvenser. Især for de udenlandske landmænd, der producerer dem. 

"Det er problematisk og etisk forkert, at man fra regerings side er ligeglad med, hvad der er sket med produktet, inden det krydser grænsen," siger Paul Holmbeck, der bliver bakket op af Biodynamisk Forbrugersammenslutning og miljøorganisationen NOAH. 

"Vi er yderst utilfredse med, at man kun har set de miljømæssige konsekvenser i forhold til Europa. Men Danmark lægger jo beslag på kæmpemæssige arealer i Sydamerika, hvor der bliver dyrket GMO-afgrøder, og det har voldsomme konsekvenser for lokalbefolkningen dernede," siger Sesilje Bondo Petersen fra NOAH. 

Enhedslisten: Paradoksal beslutning
Også støttepartiet Enhedslisten er kritisk over for den danske regerings ja til den nye markedsføringstilladelse. 

"Fra Enhedslistens side er vi imod GMO'er, og beslutningen er udtryk for, at der ikke er sket et politisk skift, selv om vi har fået en ny regering," siger fødevareordfører Per Clausen og understreger, at beslutningen rejser en række spørgsmål om, hvilken fødevareproduktion vi vil have i Danmark. 

Regeringspartierne er nemlig imod, at danske landmænd må producere GMO-afgrøder. Derfor forstår Per Clausen ikke, at man godt vil tillade GMO'er, hvis de kommer fra udlandet. 

"I den sammenhæng er det paradoksalt, at man godkender GMO-produkter, så længe de bliver importeret fra andre lande," siger han. 

S: Ok med udenlandske GMO'er 
Men kritikken bekymrer dog ikke Socialdemokraternes fødevareordfører, Orla Hav. Han læner sig trygt op ad eksperternes vurderinger.

"Vi går selvfølgelig efter, at der skal være sikkerhed omkring det her emne, og alle de kilder, vi har haft til rådighed, viser, at sikkerheden er været i orden," siger han og uddyber:

"Vi taler her om et produkt, der er færdigvokset, og som ikke kommer ind i den danske flora. Dermed er risici minimeret til det absolutte minimum, og vi er trygge ved at lade den import ske." 

Så Orla Hav, I vil sådan set gerne have GMO, bare det ikke har nogen påvirkning her i Danmark?

"Med GMO opererer man med sikkerhedszoner, så der er stor afstand til andre afgrøder. Og det kan ikke komme på tale i Danmark. Det er vi simpelthen for lille et land til. Men vi accepterer, at GMO er et foderprodukt, som dansk landbrug kan gøre brug af, og vi synes, at den diskussion har fået en fornuftig afslutning," siger Orla Hav.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Paul Holmbeck

Direktør, Holmbeck EcoConsult, fhv. direktør, Økologisk Landsforening
Statskundskab og økonomi (Duke Uni., North Carolina. 1983)

0:000:00