Om  
Jens Modvig

Dansk læge indtræder i FN's fond for torturofre: "I disse år går det i en negativ retning"

Jens Modvig bliver en del af bestyrelsen i FN's fond for torturofre. Med flere krige i verden stiger behovet for hjælp til torturoverlevere, der skal "forsøge at glemme de rædsler, de har været igennem, som har ødelagt deres sind og krop," mener han.

Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Jens Modvig har i årevis beskæftiget sig med torturofre, blandt andet hos organisationen Dignity, der for få måneder siden udgav en rapport om tortur, som er foregået i russiskbesatte områder i Ukraine

Nu fortsætter den danske overlæge arbejdet i FN's fond for torturofre, der hjælper overlevere.

"Det er jo folk, som bagefter, når tingene falder lidt til ro, skal genopbygge deres eget liv. Og forsøge at glemme de rædsler, de har været igennem, som har ødelagt deres sind og krop," siger han.

Fonden fordeler hvert år 50 millioner kroner til rehabilitering og forebyggelse af tortur.

"Pengene er en dråbe i havet i forhold til behovet. Så jeg forestiller mig, at jeg kan hjælpe med yderligere fundraising til fonden," siger Jens Modvig.

30 år med torturofre

Jens Modvig har arbejdet med torturofre i 30 år og har tidligeret været formand for FN's Torturkomité. Og der er langt igen, fortæller han.

"Desværre bliver tilfældene af tortur ikke mindre. Specielt i disse år går det i en negativ retning i form af væbnede konflikter. Så der er brug for nye tilgange til både rehabilitering og forebyggelse af torturen," siger han.

Han er valgt til fondens bestyrelse indtil 2026. Og selvom løsningen ifølge ham ikke ligger lige rundt om hjørnet, er han positivt indstillet for det længere perspektiv.

"Der sker stadigvæk ting, som ikke må ske. Men alt i alt, lige så stille, så mener jeg, at udviklingen på flere områder går fremad," siger Jens Modvig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Modvig

Overlæge, bestyrelsesmedlem, FN's frivillige fond for torturofre
Cand.med, Ph.D. (Københavns Uni. 1991)

0:000:00